Skip to content Skip to footer

Ca să creezi ceva DURABIL dincolo de nivelul NEVOILOR neîmplinite e nevoie să vezi că ACUM ai tot ce îți trebuie

Sunt doua mari linii pe care poți să gândești viața aceasta: Una este în termeni de NEVOI iar a doua este în termeni de VIZIUNE și INSPIRAȚIE.

Aș vrea să îți arăt cum teoria nevoilor se îmbină cu teoria nevoilor psihologice de bază pentru că acestea au fost cele mai consistente studii făcute în ultimii ani pe bază motivației.

Apoi am să-ți expun opinia mea despre cum se îmbină cele două. 

1️⃣În primul rând în momentul în care îți gândești viața în termeni de NEVOI vezi lucrurile în sens de pozitiv sau negativ: “Îmi este împlinită nevoia de conectare? Adică, îmi dai tu ce am nevoie eu în formă de conectare, de afecțiune?

Și lucrurile aici sunt sub formă de plus sau minus. Adică ori primesc, ori nu primesc ce am nevoie. 

Putem să mergem și la piramida nevoilor a lui Maslow când spune: “Ori ai căldură ori nu ai căldură. La nevoile de bază, ori ai siguranță, ori nu ai siguranță.

Acest mod de a vedea lucrurile și lumea în termeni de nevoi vine în mod natural cu pozitivul sau negativul atașat și vei judeca lumea prin perspectiva împlinirii nevoilor tale în termeni de contrast «bine sau rău». Și e OK așa pentru mintea umană pentru că ai nevoie de contrast ca să poți să discerni ce este o amenințare pentru tine și ce anume este un sprijin pentru tine, în esență, să poți să eviți pradatorul și să poți să identifici mâncarea sau lucrurile care îți susțin viața.

Deci, ai nevoie să vezi lucrurile în termeni de contrast și în termeni de pozitiv și negativ dar acesta este nivelul nevoilor.

În momentul în care mintea funcționează la nivelul nevoilor, cel funcțional este creierul reptilian sau amigdala creierului care este centrul supraviețuirii, adică, acolo lucrurile nu pot să fie altfel decât pozitive sau negative. Problema cu acest mod de a vedea lucrurile în termeni de nevoi este că vizibilitatea ta legat de nevoi este pe termen scurt, vrei să-ți fie împlinită nevoia acum, vrei să-ți fie împlinită nevoia săptămâna viitoare. Nu poți să rabzi infinit disconfortul de a nu-ți fi împlinită nevoia respectivă. Tendința ta de a reacționa la lipsa împlinirii nevoii respective este imediată. Reacționezi la un minus pe care îl percepi, nu acționezi strategic și vizibilitatea ta este pe termen scurt: 

“Vreau să-mi fie împlinită nevoia acum!”

“Acum vreau să mă îmbrățișezi!”

“Acum vreau să obțin rezultatele pe care vreau să le obțin, nu pe termen lung.”

Vorbim aici despre nevoile pe care le ai, nu vorbim de altceva.

Vizibilitatea pe termen scurt este despre acum, câteva zile, săptămâni sau maxim luni și aici este zona în care acționează scarcity-ul, frica, disperarea, descurajarea, amenințările inclusiv teama de lipsă a resurselor care e scarcity.

Deci în momentul în care trăiește în termeni de nevoi ești fericit că nevoia ți-a fost împlinită sau ești trist că nevoia nu ți-a fost împlinită. Dacă pe termen mai lung nevoia nu ți-a fost împlinită intri în deznădejde, în descurajare sau în momentul în care după o perioadă mai lungă, nevoia nu ți-a fost împlinită, emotia pe care o trăiești este de  bucurie.

Dar emoțiile pe care le trăiești la nivelul acesta sunt toate limitate în spațiu și timp. Durează secunde, minute, o jumatate de zi, o zi poate după care gata. Din nou te vei lupta și vei intra în cercul acesta vicios: “Dă-mi ceva ca să îmi împlinesc nevoia.” sau “Vreau să alerg după ceva ca să-mi împlinesc nevoia.” 

Ori așa este într-o rotiță de hamster cu acest mod de a gândi pentru că recompensa sau emoția bucuriei pe care o primești este de scurtă durată, poate câteva zile în cel mai  bun caz, după care uiți. Lucrul sau gestul acela care te-a bucurat anterior devine normal după care vei alerga din nou după aceasi recompensă care este susținută inclusiv hormonal de dopamină și serotonină. În felul acesta ești într-o rotiță de hamster în care alergi după următoarea recompensă. Cât nu primești recompensa ești trist și aceasta este prima modalitate de a vedea lumea și viața: în termeni de nevoi. 

2️⃣A doua modalitatea de a vedea lumea și viața este în termeni de VIZIUNE și INSPIRAȚIE.

Aici ești în zona în care plusul și minusul se manifestă simultan și ești dispus să le îmbrățișezi simultan. Ele sunt inseparabile aici. 

Deci când ești inspirat de un lucru și vezi ce este posibil pentru tine să manifești în zona respectivă, ești în același  timp dispus să îți asumi disconfortul aferent cu a merge mai departe pentru a atinge lucrul acela pe care este posibil să nu-l atingi în această viață integral. Aici vezi cu claritate și certitudine înspre ce merg lucrurile și le vezi în ochii minții tale dar și ce e posibil să faci tu. Și dacă vezi ceva ce e posibil ai și resursele și capacitatea de a împlini acel lucru care e posibil. Îl poți înfăptui. 

Emoțiile pe care le trăiești aici sunt stări integrate și sunt durabile și îți permit să creezi ceva durabil pentru că te conectează cu partea divină a ființei tale. Și aici în loc să simți bucurie sau tristețe vei simți inspirație, vei avea sentimente înălțătoare. 

Vei avea senzația că ești menit să faci lucrurile respective, iar starea aceea nu dispare după câteva ore sau după câteva zile. Dacă a dispărut după câteva ore sau după câteva zile înseamnă că a fost vorba doar de împlinirea unei nevoi. 

Dacă persistă acea stare, chiar dacă mai ai momente de sus sau jos și emoția de bază este cea de inspirație, adică motivație din interior și de certitudine legat de ce este posibil în momentul în care spui lucrurile, le vezi în mintea ta iar acea viziune materializează lucrurile. Dacă trăiești în zona aceea, poți să ai o viziune pe termen lung. 

Ieși din zona în care vrei să-ți fie împlinite nevoile acum și duci lucrurile către o viziune pe termen lung. Emoția durabilă din corpul și din mintea ta creează viziunea durabilă. Cele două vin la pachet. 

Acum o să pui întrebarea: “Mai întâi e nevoie să-mi împlinesc nevoile ca după aceea să pot să îmi dezvolt viziunea, să pot să creez o viziune care să existe dincolo de nevoile mele?

Îți voi spune două povești aici:

1️⃣O poveste reală a unei persoane care era în căutarea partenerului potrivit. Și făcea eforturi extraordinare în zona profesională, însă pentru că percepea că îi lipsește ceva nu reușea să ajungă la nivelul potențialului pe care ea putea să-l manifeste în zona respectivă. O nevoie nu era împlinită, ca atare misiunea ei nu putea să se manifeste la nivelul potențialului ei. În momentul în care și-a împlinit acea nevoie și și-a găsit partenerul potrivit, în momentul acela potențialul ei profesional a explodat, a crescut exponențial.

2️⃣În opoziție, am să-ți spun povestea din filmul cu Will Smith în momentul în care voia să lucreze în zona financiară, să câștige mulți bani și avea o viziune clară. Era un părinte singur, nu avea unde să doarmă, îi promitea copilului vise mari dar nu își împlinea nevoile de bază de somn și mâncare ca să se poată concentra pe împlinirea misiunii lui și mai apoi să obțină toate lucrurile pe care le-a promis copilului.

Acum, lucrurile funcționează în amândouă sensurile dar gândește-te așa: spre exemplu, în momentul în care îți cauți un partener și ești profesional împlinit, ești strălucitor sau strălucitoare prin faptul că ai avut rezultate profesionale, tipul de partener pe care îl găsești este diferit față de cel pe care-l cauți dintr-o nevoie. 

Mai mult, dacă cauți pe cineva sau ceva dintr-o nevoie sunt șanse mari să te mulțumești cu mai puțin decât ai putea obține. 

Și aici uită-te la mâncare. Când îți este foarte foame, deși ai niște reguli legate de mâncare, ești dispus să faci excepții de la regulile respective și să mănânci un burger pentru că ți-e foame acum și vrei să-ți împlinești nevoia acum. 

În cealaltă variantă în care vrei să-ți împlinești mai întâi nevoia și pe urmă să mergi să-ți împlinești misiunea, lucrurile pot să fie funcționale și așa. Și o să spui: “Bine, bine …dar cum facem?,“Mai întâi îmi împlinesc nevoile și apoi merg la misiune?” sau “Mai întâi îmi împlinesc misiunea și pe urmă mă gândesc la nevoile pe care le am?”

Iar eu zic așa: singura modalitate să ieși din această dilemă este să unești punctele între ele printr-un punct care este deasupra și le îmbină pe cele două. 

Adică, dacă ești conectat cu misiunea ta și ai o viziune legat de ce e posibil și vezi că nimic nu îți lipsește din acele lucruri care ți-ar împlini nevoile ești cel mai câștigat. Aceasta este zona din care poți să obții rezultate extraordinare și din care poți să faci ceva excepțional. Și această întrebare: “Ce trebuie mai întâi?”,“Să-mi împlinesc nevoile ca pe urmă să-mi ating misiunea?” sau “Să-mi ating misiunea și pe urmă să-mi împlinesc nevoile?”, este aceeași dilemă cu «Care a fost mai întâi? Oul sau găina?»

Singura modalitate de a ieși din această dilemă este să vezi că cele două au coexistat simultan de la bun început.

Așadar, dacă ai o viziune și dacă vezi că ai tot ce îți trebuie, că nu-ți lipsește nimic și ești recunoscător pentru forma în care îți sunt împlinite nevoile, nimic nu îți stă în cale.

Leave a comment