Skip to content Skip to footer

Cum să iei decizii fără teamă

Mă bucur să te regăsesc aici.

Este a treia zi în care sunt în România, iar ieri am participat la evenimentul anual Upriserz, unde am vorbit despre arhetipuri. 

Iar acolo l-am întâlnit pe un client foarte drag mie și l-am întrebat „Despre ce zici tu că ar mai trebui să vorbesc în Spark-uri?”, iar el a spus să vorbesc despre frică și despre teama de a lua decizii radicale.

Așa că acest Spark este despre frică și despre teama de a lua decizii radicale.

Când vorbim despre frică, de obicei îmi place să pornesc de la definiția unui termen. 

Frica e percepția că vei experimenta în viitor mai multă durere decât plăcere, mai mult minus decât plus, mai mult negativ decât pozitiv, mai multe dezavantaje decât beneficii.

Și când vorbim de frică, e foarte important să știm că de cele mai multe ori frica legată de viitor are legătură cu momente din trecut în care ai perceput mai multă durere decât plăcere, pe care vrei să le eviți în viitor.

E ca și cum în trecut ai avut o experiență în care, să zicem, un angajat a plecat și a mai luat alți doi angajați după el. Și ai asociat această experiență cu mai mult minus decât plus, cu mai multă durere decât plăcere. 

Și este posibil ca astăzi, în afacerea ta, datorită percepției neechilibrate din trecut, când ai avut mai multă durere decât plăcere, când a plecat un angajat și a luat pe ceilalți doi, să te gândești și să îți fie teamă, să te baricadezi cu contracte sau să intri într-un sistem de control mai ridicat față de angajații tăi, de teamă ca ei să nu plece, să nu mai ai încă o dată acea experiență pe care ai avut-o în trecut, ca să eviți acea durere care nu a echilibrat-o.

Deci frica legată de viitor, și frica de obicei este o proiecție în viitor, frica este asociată inevitabil cu o durere neechilibrată din trecut.

Așa că primul lucru pe care e nevoie să îl faci ca să echilibrezi frica din viitor. Adică o proiecție către viitor, unde estimezi că vei avea mai mult negativ decât plus, este să vezi ce s-a întâmplat în trecut, ce asociezi cu același tip de durere. 

Și lucrurile acestea pot să le obții foarte ușor conectându-te cu corpul tău, respirând. 

Dă-ți voie să simți frica pe care o ai acum, să definești față de ce este și să te întrebi când ai mai avut aceeași senzație în corp. Să vezi când ai experimentat practic același tip de durere pe care vrei să o eviți acum.

Perfect. Și ce vei face? Este că vei merge în trecut și vei echilibra după principiul 20/80, durerile din trecut care creează această frică.

După principiul 20/80 înseamnă că mergi în trecut și vei echilibra în trecut acele momente în care ai avut dureri similare.

Faci o ierarhie a lor și le vei echilibra pe cele mai grele dintre ele. Pe cele care te-au durut cel mai tare atunci, când s-au întâmplat lucrurile respective dureroase.

Dacă vorbim despre situația respectivă cu plecarea angajaților, poate rana este de trădare. 

Te vei duce în momente din trecut în care vei vedea când ai fost trădat. Poate să fie de angajați sau poate să fie o trădare pe care tu o consideri trădare din familie.

Poate unul dintre părinți a spus unul dintre secretele tale, poate cel mai bun prieten al tău te-a păcălit, te-a mințit cu ceva și tu ai considerat asta ca fiind o trădare.

Vei face o ierarhie a acestor evenimente din trecut care au fost dureroase și au avut același tip de durere, pe care vrei să o eviți în viitor, și pe cele mai grele două, trei, patru te voi invita să le echilibrezi.

Și echilibrarea asta se face prin a vedea beneficiile situației respective, în moment. 

Care au fost beneficiile tale că părintele tău a spus cuiva secretul tău? Ce beneficii ai avut atunci și din momentul acela până în prezent?

De asemenea, să vezi cine a făcut opusul față de tine, în același moment, și să vezi Legea Sincronicității, că nimic nu lipsește. 

În timp ce unul dintre părinți ți-a trădat secretul, altcineva a menținut același secret față de tine, în exact același moment, și să vezi cine a făcut opusul față de tine.

E foarte important să reții că atunci când vine vorba despre frică, atunci este vorba despre a echilibra în primul rând experiențele din trecut. 

Asta va avea cel mai mare impact atunci când vine vorba de a nu-ți mai fie frică să acționezi în spre viitor.

A doua metodă pe care poți să o folosești, și care are o putere mai slabă pentru că operează cu posibilități, nu cu realități – atunci când mergem în trecut să echilibrăm ceva, echilibrăm o percepție a unui eveniment care a avut loc – dar atunci când echilibrezi o percepție de ce ar putea să se întâmple este doar o fantezie a minții tale. Și pentru că nu s-a întâmplat, mintea ta nu crede cu certitudine că se va întâmpla evenimentul ăla și nu crede nici beneficiile evenimentului dacă s-ar întâmpla.

Și atunci, a doua modalitate prin care poți să abordezi frica, dar este mai puțin puternică și o recomand ca pasul doi, este să vezi care-i teama ta legată de viitor.

Poate teama ta este că un coleg anume va pleca din echipa ta. 

Perfect!

Vezi care sunt beneficiile tale dacă pleacă colegul acesta și care sunt dezavantajele tale dacă colegul rămâne în continuare în echipa ta. Și în felul acesta vei echilibra și temerea legată de ce urmează să se întâmple în viitor.

Perfect! Asta este o parte importantă legată de frică, dar acum, pentru că acest domn m-a rugat să vorbesc despre frică și a spus în mod specific teama de a lua decizii radicale.

Hai să ducem aceste principii de lucru înspre teama de a lua decizii radicale!

Atunci când vorbim despre decizii radicale, de cele mai multe ori e implicată persoana ta și o transformare importantă în viața ta, dar de cele mai multe ori te temi că vei afecta și pe ceilalți prin deciziile tale radicale.

Poate iei o decizie în firmă care îți afectează rude cu care lucrezi. Poate iei o decizie în viața ta care afectează și persoanele importante din jur, și vrei să îi protejezi de suferință.

Deci, atunci când vorbim despre decizii radicale, luăm în calcul două variabile: durerea pe care estimez că o s-o simți tu și durerea pe care percepi că o vor simți ceilalți, sau dezavantajele pe care crezi că le creezi în viața celorlalți.

Și am să le abordez puțin diferit și separat.

Prima dată când vine vorba despre a lua decizii radicale pentru tine, un element important pe care să-l luăm în calcul este despre cum te vei simți. Ce ți-e teamă să simți la nivelul deciziei luate?

Să zicem vrei să iei decizia să restructurezi compania, să-i dai o altă formă și ai rude angajați, familie în companie. Asta ar însemna că unii dintre ei rămân fără locuri de muncă, alții dintre ei, poate nu neapărat din familie, sunt persoane care nu sunt afectate în mod direct, dar te temi că ei te vor judeca.

Și aici nu vorbim despre emoțiile lor, vorbim despre care este acea emoție pe care vrei să o eviți neluând decizia radicală. Ce vrei să eviți ca stare, neluând decizia radicală?

Adică, poate îți este teamă să nu-i dezamăgești pe părinți. 

Poate îți este teamă să nu fii judecat, să nu îți pierzi prietenii. 

Dar e vorba despre percepțiile tale, nu e vorba despre percepțiile celorlalți. 

Deci vorbim de tine în momentul de față. Adică îți este teamă să ai anumite emoții sau stări care rezultă ca urmare a deciziei tale radicale.

În situația ta primul lucru pe care te invit să îl faci este să dizolvi subordonările, cele pe care le ai față de diferite persoane a căror părere contează foarte mult pentru tine.

Nu vrei să-ți dezamăgești părinții, nu vrei să îți dezamăgești fratele. 

Va trebui să-i echilibrezi în admirație. Nu o să intru în detalii aici, pentru că este un subiect prea lung acesta, de cum să-i echilibrezi pe ei admirație, dar e nevoie să-i scoți de pe piedestal. Să-i vezi în egală măsură cu pozitiv și negativ și să nu ai teamă să iei decizia pentru că i-ai pierde pe ei.

Deci, practic, atunci când vorbim despre stările tale, ca să poți să iei o decizie radicală, și ți-e teamă să simți anumite emoții – de cele mai multe ori judecăți ale altora față de tine – va fi nevoie să echilibrezi pe aceștia în admirație ca să nu te mai atingă judecățile lor pe tine. Ca tu să nu te simți neconfortabil, nelalocul tău, neaparținând undeva, într-o comunitate sau într-o familie anume, fără să-ți fie frică să fii exclusiv, spre exemplu.

Deci asta este o componentă când vorbim de tine. Ți-e teamă de acele emoții, de acele judecăți pe care le vor avea ceilalți față de tine.

Dacă te uiți la ce ți-e teamă să experimentezi în viitor, care sunt acele emoții pe care vrei să le eviți și de aceea nu iei decizie radicală, s-ar putea să ajungi la alte stări decât frica de a fi judecat, iar aici, pentru că sunt foarte multe posibilități, nu o să intru în detaliu. 

E nevoie să vezi care este frica specifică, și poți să folosești ce am discutat în prima parte despre echilibrarea fricilor, atunci când te aștepți că tu vei avea niște reacții negative sau vei avea consecințe negative ale deciziei tale.

Și acum, a doua parte a deciziilor radicale pe care le iei se referă la ceilalți din jurul tău, cărora percepi că le vei cauza mai multă durere decât plăcere, mai multe dezavantaje decât beneficii, și ți-e teamă să iei o decizie radicală ca să nu-i faci pe ceilalți să sufere.

Aici iarăși este o percepție deformată, pentru că de fiecare dată, oricare-i situația, o persoană va avea în mod egal pozitive și negative.

Și momentul în care te temi să iei o decizie radicală, e ca și cum nu ai încredere în Dumnezeu, că va exista la nivelul acelei persoane soluție, că-i servește și ei pentru ca să-și împlinească misiunea.

Și știi ce se întâmplă de foarte multe ori? Oamenii rămân în aranjamente relaționale, și aici vorbesc de business, personal, în toate aspectele, după aceleași aranjamente relaționale, chiar dacă oamenii au evoluat.

Nu mă refer aici la căsătorie, divorț. Mă refer la cum ne purtăm unul cu celălalt într-o relație sau cum ne purtăm unul cu celălalt în business.

S-au schimbat amândoi, cele două persoane care interacționează, dar modalitatea de interacțiune este după un tipar vechi, pe care ambii l-au depășit. 

Și de cele mai multe ori o decizie radicală apare atunci când nu ai luat decizii mici de ajustare pe parcurs, ca să fie setup-ul relațional, principiile de operare în relație, felul în care lucrați unul cu celălalt, să fie adus la zi. Și atunci faci un salt mare, o decizie mare, radicală, în care practic aduci la zi foarte multe momente micuțe în care nu ai făcut schimbările pe care ai fi putut să le faci din mers, poate din comoditate, poate din alte motive.

Și atunci, la schimbarea radicală, vei percepe că îl afectează pe celălalt, și aduce mai multe minusuri decât plusuri.

Ca să echilibrezi această percepție, încă înainte să acționezi în relație cu această persoană, te invit să te uiți în mod specific ce beneficii are persoana care consideri că o vei afecta prin deciziile tale, că tu iei decizia respectivă. Ce beneficii are persoana și ce dezavantaje ar avea dacă tu ai continua mai departe cu acest fel de interacțiune, cel care este prezent?

Adică, spre exemplu, ce beneficii ar avea cumnata ta sau ce beneficii ar avea fratele tău dacă faci restructurarea și-i muți pe altă poziție? Și ce dezavantaje ar avea dacă menții aceeași structură, aceleași tipuri de roluri și ei rămân în aceeași poziție? Ce dezavantaje ar avea cei doi dacă tu nu faci schimbarea?

Și dă mai multe răspunsuri până ajungi la echilibru la fiecare din cele două întrebări, ca să ai percepția clară că de fiecare dată sunt beneficii și dezavantaje în egală măsură.

Acum, e foarte important cum comunici aceste decizii de transformare.

În momentul în care te uiți la ce beneficii are cealaltă persoană că tu faci transformarea asta, te ajută foarte mult să știi valorile persoanei respective și să vezi ce beneficii îi aduce ei, în valorile ei cele mai înalte, că tu faci această schimbare.

Și în momentul în care îi comunici schimbarea acelei persoane care e afectată de decizia ta radicală, să îi vorbești în valorile ei și să vadă ce beneficii are și ce are de câștigat în valorile ei cele mai înalte prin faptul că tu faci acea schimbare și iei acea decizie radicală.

E foarte important asta pentru că va percepe că faci schimbarea pentru el, nu împotriva lui.

Asta e un element foarte important – să comunici schimbarea, decizia radicală în valorile celuilalt și să vezi cum îl ajută în valorile lui schimbarea radicală.

Și al doilea element important legat de schimbarea care afectează pe ceilalți, atunci când iei o decizie radicală, este să ai focus asupra legii transformării.

Legea transformării spune că nimic nu se pierde, totul se transformă. 

Și ce poți să faci este să iei acele elemente pe care această persoană se teme că le va pierde, să faci o listă cu ele și împreună să vedeți care este forma în care poate să beneficieze, să aibă acele elemente în varianta nouă.

Spre exemplu, decizi că reduci postul unui angajat important cu care ai o relație personală. I-ai redus postul. El rămâne fără un loc de muncă. 

Vezi care sunt valorile lui reale și vezi ce beneficii are el în valorile lui că pleacă din locul ăla de muncă. 

Și aici o să te ajute și faptul că dacă ajungi la această decizie, sunt șanse foarte mari ca și el să fi vrut să renunțe pe parcurs, conștient sau inconștient, la nivel subconștient să fi venit informația asta, dar sunt șanse ca și el să fi vrut să fi renunțat pe parcurs și să nu-i placă anumite lucruri.

Ei, cele care nu-i plac, poți să-i spui nu vei mai avea lucrurile astea care te deranjează.

Iar legat de ce poate să obțină și care-i procesul de transformare, care-i forma în care o să aibă lucrurile, o să te gândești așa.

Spre exemplu, el prețuiește colegii din firmă. Cum anume va putea menține relația cu colegii sau va avea o altă comunitate cu care să comunice și față de care să fie apropiat, în varianta în care i s-a redus postul și rămâne acasă.

Și vezi cine sunt oamenii aceia care pot să îl susțină, cu cine poate să comunice, cum se transformă relația cu colegii, ce posibilități are pentru a duce relația cu colegii la nivelul următor în contextul actual. 

Și practic, dă-i șansa să vadă cum acele lucruri care contează pentru el pot să capete în mod conștient o formă nouă atunci când vei implementa decizia radicală.

Bun. Super! Abia aștept să-mi spui, dacă subiectul acesta te-a interesat, care sunt acele decizii radicale la care, poate nu pentru tine, poate pentru alții, ai vrea niște soluții mai specifice?

Te îmbrățișez cu drag!

Aștept să văd răspunsurile tale în comentarii.

Leave a comment