Skip to content Skip to footer

Cum să fii de neoprit în misiunea ta în 2024 – 3 pași pentru a conduce un business fără burnout

Cum să ai un 2024 fără burnout? 

Una din cele mai mari probleme ale clienților cu care am lucrat în 2023 a fost faptul că au ajuns la burnout. 

Au obținut lucruri extraordinare pe parcursul anului 2023, dar la finalul anului au ajuns cumva la concluzia că nu merită să plătească cu sănătatea, nu merită să plătească cu relațiile lor sau cu viața, obiectivele financiare sau obiectivele de business pe care le-au atins.

Și într-un fel, cred că a fost tema anului 2023… inclusiv pentru mine. Provocările cele mai mari au fost legate de cum să-mi gestionez energia ca să nu ajung la burnout. Și anul trecut a fost mult mai bun decât acum doi ani de zile, decât 2022, pentru că am reușit să spun NU mai des decât înainte și să limitez modalitățile prin care cheltuiam energie fără să mă umplu de energie.

Sparkul acesta are ca scop să se asigure că ai toate instrumentele necesare ca să poți să ai un an 2024 fără burnout.

1. Primul lucru pe care te invit să îl faci este să-ți identifici valorile.

Și aici ai aplicația ro.axiology.app pe care o găsești la https://ro.axiology.app

Aici vei găsi o modalitate foarte ușoară de identificare a valorilor vizuală, practică și rapidă de identificare a valorilor. 

Așa că primul lucru este să-ți identifici valorile. Însă, în momentul în care îți identifici valorile, ieși din generalizările obișnuite, și intră în specific ca să vezi ce te împlinește în mod specific.

Acum câțiva ani de zile am făcut identificarea valorilor cu o doamnă care a spus că valoarea ei cea mai înaltă sau printre valorile ei cele mai înalte erau excursiile. Când am întrebat-o dacă merge singură în excursii, a spus nu. Și când am văzut de fapt ce înseamnă valoarea respectivă, înseamna să se conecteze cu natura împreună cu soțul ei. Pentru că erau călătorii împreună cu soțul ei, unde scopul ei era să se conecteze cu natura. Dar nu făcea aceste excursii de una singură, așa că este o formă mult mai specifică de a articula valorile tale cele mai înalte.

De asemenea, foarte multă lume spune, din clienții cu care lucrez, că valoarea lor numărul unu este business-ul. Business-ul nu este valoarea ta numărul 1. Fii mult mai specific, pentru că nu faci toate lucrurile din business. Faci anumite aspecte și anumite aspecte îți dau împlinire.

Nu toate îți dau energie. Și atunci când te uiți la valorile tale cele mai înalte, definește cât de specific: creșterea business-ului prin întâlniri cu clienții, creșterea business-ului prin întâlnirile de management cu colegii mei.

Fii cât se poate de specific în identificarea valorilor tale.

Implementarea unui sistem de management poate să fie în valorile tale legate de business. 

Și atunci fii cât se poate de specific legat de valorile tale, ce faci și cum faci. Care e scopul din spate, cum ar fi creșterea business-ului, dar și care este comportamentul specific prin care faci asta.

Asta te va ajuta să poți să vezi care sunt acele lucruri care sunt aliniate cu tine, pentru că cele care te duc la burnout sunt cele care nu sunt aliniate cu tine.

Adică este posibil să faci în business 10 lucruri, din care două să-ți aducă cu adevărat împlinire și să îți dea satisfacție, în timp ce celelalte 8 să te dreneze de energie. Și de asta ajungi la burnout, pentru că ai senzația că tot ce e acolo e în valorile tale cele mai înalte. Le faci, cheltui energie, dar nu te umpli de energie.

Primul lucru pe care te invit să îl faci este să îți identifici valorile tale cele mai înalte, cât se poate de specific.

Și te rog, după ce ai făcut acest exercițiu, lasă-mi un mesaj sau un comentariu în urma acestui Spark și să îmi spui care sunt, în mod specific, valorile tale cele mai înalte, și ce ai descoperit ca fiind valorile tale cele mai înalte

Când intri în ro.axiology.app vei vedea că ai posibilitatea odată, să alegi dintre opțiunile care sunt acolo pentru identificarea valorilor – anumite categorii – sau ai opțiune să îți definești propriile categorii. 

Nu trebuie să mergi exclusiv pe opțiunile care îți sunt date acolo. Acelea sunt doar niște categorii generale. 

Du-te și vezi, definește-ți propriile categorii specifice, ca să vezi care sunt valorile tale cele mai înalte.

2. Al doilea pas, ca să te asiguri că nu ajungi la burnout, este să îți stabilești obiective aliniate cu valorile tale cele mai înalte.

Și vei spune: „Bine, Monica, dar nu toate obiectivele depind de mine. Nu pot să le fac pe toate sau trebuie să fac și alte lucruri, care nu sunt aliniate cu mine.”

Perfect! Fă lista de obiective pentru afacerea ta și vezi care din ele sunt cu adevărat aliniate cu valorile tale cele mai înalte, și pe acelea asumă-ți-le tu. Celelalte deleagă-le către persoane care au valori ce susțin îndeplinirea acelor obiective.

Spre exemplu, poate vânzările nu sunt punctul tău forte, dar să creezi produse sunt punctul tău forte și e în valorile tale cele mai înalte. 

Dar firma trebuie să facă un anume volum de vânzări. Perfect! Lasă ca obiectivul respectiv, de a crea volumul de vânzări, să fie asumat de către persoana care se ocupă de vânzări și care are valoare pe vânzări. 

Nu ești nici tu greșit, nici el nu este greșit, iar combinația dintre tine, ca având valoare pe produs, și celălalt, care are valoare pe vânzare, poate să fie combinația perfectă pentru tine.

Deci, al doilea lucru pe care te invit să îl faci este să-ți stabilești obiectivele care sunt aliniate cu valorile tale cele mai înalte.

3. Deleagă acele obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale cele mai înalte către acele persoane care au valoare pe acele lucruri pe care le delegi tu.

În felul acesta te asiguri că ceea ce faci tu aduce cea mai mare valoare în firmă, pentru că tu ești genial la lucrurile respective. 

Cheltui timp și energie și ai focus pe acele lucruri care te încarcă cu energie, și nu ai cum să ajungi la burnout în felul acesta.

Dacă te obligi și spui „vreau să fac aceste activități care duc către obiectivele X și Y” care nu sunt aliniate cu valorile tale cele mai înalte, vei cheltui energie, nu te încarci cu energie în egală măsură, și ca atare, ai șanse mari să ajungi la burnout.

Deci, după ce stabilești obiectivele care sunt aliniate cu valorile tale cele mai înalte, deleagă acele obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale cele mai înalte.

Și să mergem un pas mai în profunzime.

Ai obiectivele care sunt aliniate cu valorile tale cele mai înalte și te invit să spargi aceste obiective în action plan, în plan de acțiuni care te duc către obiectivele respective.

Și aici vei descoperi că din 10 acțiuni care te duc către obiectivele tale cele mai înalte, poate 6 îți dau împlinire și 4 nu. Te invit să găsești persoane care sunt aliniate cu acele acțiuni, care au valoare pe acele acțiuni și către care poți să delegi acele acțiuni.

Știi, unul din motivele principale pentru care o afacere nu crește este că proprietarul afacerii acumulează mai multă durere decât plăcere în relație cu business-ul. 

Pentru că se forțează să facă lucruri care nu sunt în valorile lui cele mai înalte. Își spune povestea că nu are către cine să delege, că acel lucru e musai de făcut, că nu se poate fără el, că nimeni nu face la fel de bine și așa mai departe.

Și se găsește prins în propria lui afacere, în capcana propriei lui afaceri, și ajunge să urască afacerea, să dezvolte anxietate când merge la lucru, să nu reușească să facă față stresului din afacere pentru că gestionează probleme pe care nu vrea să le aibă, pentru că nu sunt în valorile lui cele mai înalte.

Ca atare, ce poți să faci este să vezi care sunt acele acțiuni pe care le delegi.

Ajută foarte mult sănătatea business-ului, pentru că nu dezvolți resentimente față de el. 

Nu ajungi la burnout pentru că hrănești cu energie anumite acțiuni care nu te hrănesc cu energie și în sine, valoarea afacerii crește pentru că tu faci cel mai valoros lucru cu care poți să contribui în business și delegi altora, care au valoare pe lucrurile respective, acele lucruri care nu sunt valoroase pentru tine, dar sunt valoroase pentru ei. 

Și în felul acesta businessul devine sănătos ca un organism care se autosusține și care reușește să se adapteze la mediu cu cea mai mare ușurință.

Dacă cumva sunt acțiuni care nu sunt legate de valorile tale cele mai înalte, te invit să conectezi acțiunile respective cu valorile tale cele mai înalte. Și să vezi cum, efectiv, a face activitatea respectivă te susține pe tine în valorile tale cele mai înalte.

Spre exemplu, una din acțiunile pentru care n-am văzut valoare în 2023 a fost activitatea de recrutare. Să am și să conduc interviurile. 

Ori, în momentul în care am văzut cum de fapt a conduce un interviu este foarte similar cu a descoperi felul în care funcționează o persoană, într-o ședință de explorare, interviurile au devenit interesante pentru mine, nu au mai devenit o corvoadă, nu au mai devenit o apăsare. 

Au devenit o activitate pe care mi-a plăcut să o fac și trebuie să recunosc că acest lucru l-am făcut abia la finalul anului 2023, dar a fost un declic extrem de important, care m-a ajutat să nu mă mai lupt cu viața.

Când nu te mai lupți cu viața, nu mai folosești energie pe care o dai și nu te hrănești cu ea în același timp, ca atare, nu ai cum să ajungi la burnout.

Un alt lucru extrem de important legat de a nu ajunge la burnout este să faci lucrurile în forma ta.

Apreciez foarte mult contribuția unor oameni la dezvoltarea managementului în România, prieteni ai mei, care au un impact extraordinar și care te susțin prin modalitățile, prin metodele pe care le-au dezvoltat și metodologia pe care au dezvoltat-o, să ai un sistem de management extraordinar în firmă.

Dar, e foarte important ca după ce aplici ce ai învățat să ajungi să faci în forma ta lucrurile respective, în formă ta unică. 

Și aici am văzut o creștere extraordinară pe care a avut-o o firmă cu care am lucrat de-a lungul anilor, care în momentul în care am întâlnit prima dată echipa de management, repetau ca niște roboței niște slogane pe care le învățaseră dintr-un sistem de management la care au fost expuși. Dar se vedea că nu sunt autentici, nu sunt aliniați cu sloganele respective și că fac ce trebuie, nu ce este aliniat cu ei. 

Am lucrat cu ei de-a lungul anilor, pe urmă i-am întâlnit din nou în alt context, după o pauză de aproximativ o jumătate de an. Tot cu echipa de management m-am întâlnit și am văzut că au început să modeleze și să facă al lor mesajul pe care îl dădeau către angajații lor, către echipele cu care lucrau. Și a fost extraordinar.

Au transformat povestea pe care au învățat-o, într-o modalitate unică, specifică lor, de manifestare.

În felul acesta creezi o uniune între ceea ce înveți și între felul tău de a fi, și îți dai voie să fii original, să fii aliniat cu tine în felul tău de a fi, și să implementezi ceea ce înveți într-un mod care îți este ție specific, fără să ai forță de frecare cu viața, fără să te lupți cu viața, fără să îți impui niște sisteme cu care, poate la nivel profund, nu ești de acord.

În momentul în care adaptezi pentru forma ta și reușești să găsești forma ta unică de manifestare a acelui lucru pe care l-ai învățat, nu mai este o forță de frecare cu viața și apa curge pe calea ta. Poți să navighezi cu ușurință.

Și nu în ultimul rând, aș vrea să spun un lucru. Cel mai important poate, în a nu ajunge la burnout, este să înveți să spui NU.

Și poate să fie extrem de dureros lucrul acesta, pentru că e nevoie să dai drumul la control. 

Dar în momentul în care alegi să ai încredere în ceilalți și să spui nu, nu mai fac eu problemele pe care mi le pasează echipa în sus, nu mai fac eu anumite activități, nu mai cad în aceeași capcană, refuz să fac anumite activități și las echipei mele loc să crească, de fapt, toate lucrurile se aliniază. 

Pentru că fiecare om își dorește creșterea. 

Oamenii, în general, cei care sunt aliniați cu calea lor, abia așteaptă să „step up”, să își asume mai mult, să crească, să se dezvolte și este o modalitate de fapt prin care fiecare crește.

Și atunci, poate unul din cele mai importante lucruri pe care să le aplici în 2024, ca să nu ajungi la burnout, este să poți să spui NU acelor activități care nu te reprezintă, nu sunt aliniate cu tine. 

Să spui NU acelor forme de implementare, de manifestare a lucrurilor care nu sunt aliniate cu tine. 

Să spui NU la capcanele colegilor care vor să te tragă înapoi în sarcinile pe care le făceai tu înainte și nu vor să își asume ei puterea, și să spui NU la acele activități care nu te inspiră.

Și să spui DA la acele lucruri care sunt aliniate cu tine și care de fapt te hrănesc cu energie.

Cu această ocazie îți doresc un an 2024 fabulos!

Să fii de neoprit în a-ți atinge misiunea și în a-ți manifesta potențialul. 

Leave a comment