Skip to content Skip to footer

Cum oglindesc cadourile pe care le cumperi stima ta de sine

Spark-ul acesta este despre cadouri, căci suntem în luna sărbătorilor de iarnă și suntem în luna în care se cheltuie atâția bani pe cadouri. 

Voi vorbi despre cadouri din trei perspective diferite. 

Prima, ce reflectă din relația ta cu banii, cadourile pe care le cumperi. 

A doua perspectivă este despre ce reflectă, despre relația cu tine însăți, cadourile pe care le cumperi, și pe urmă ce reflectă despre relația cu ceilalți acele cadouri pe care le cumperi, și ce și cât bani cheltui pe cadourile pentru ceilalți.

Primul lucru pe care aș vrea să-l dezbatem este despre relația cu banii, și anume, care este legătura între felul în care cumperi cadourile și relația ta cu banii.

Și aici primul lucru pe care aș vrea să te invit să-l iei în considerare este bugetul pe care îl ai.

1. Dacă ai sau nu ai un buget creat pentru fiecare lună și dacă bugetul pe luna Decembrie depășește bugetul normal de pe celelalte luni? Pentru că în mod normal nu ar trebui să o facă.

În mod normal, bugetul pe care îl ai pentru cheltuielile curente ar trebui să fie similar pentru Decembrie, cât ar trebui să fie și pentru celelalte luni, asta dacă ai bani în valori. Și vei avea un buget, dacă ai banii în valori.

Dacă nu ai banii în valori, am să te rog să fii atent la a urmări pe ce merg banii. 

Adică, dacă nu ai banii în valori, sau îi ai pe un loc mai jos în valorile tale, pe ce cheltui de fapt banii pe care-i ai, și ce e mai sus în valorile tale decât sunt banii?

Spre exemplu, poate cumperi cadouri extraordinar de scumpe părinților sau le cumperi lucruri pe care ți le-ai dorit ție, dar nu ți le iei ție, le iei lor. Și atunci asta înseamnă că părinții sunt mai sus în ierarhia priorităților tale decât banii.

Și după cum știi, asta nu este un lucru bun sau rău în sine. Este doar să fii atent că poate unul din motivele pentru care nu reușești să acumulezi bani este că-i prioritizezi mai sus pe părinții tăi decât prioritizezi valoarea „bani”. 

Încă o dată, nu spun că este bine sau rău să-i pui mai sus sau mai jos pe părinți în ierarhia valorilor tale decât banii, dar dacă vrei să ai niște obiective financiare pe care să le atingi, banii trebuie să fie o prioritate față de alte priorități. Pentru că altfel nu ai avea cum să-ți crești averea financiară.

Deci, cum spuneam, primul lucru la care te invit să fii atent este bugetul pe care-l ai. 

Cheltui mai mult decât de obicei? Și dacă cheltui mai mult, uită-te pe ce se duc banii și ce este în fapt mai important pentru tine decât valoarea „bani”. 

Și cum spuneam, asta nu este un lucru rău sau bun în sine.

2. Al doilea lucru la care te invit să fii cu deosebire atent în luna Decembrie este dacă ai banii în valori sau nu, și cât de mult te focusezi și câtă energie aloci către a aduna banii, a avea grijă de bani, a face mai mulți bani, a câștiga mai mulți bani și cât de multă energie aloci pe a cheltui bani. Și să vezi dacă această proporție se respectă și în alte luni, respectiv Noiembrie, Septembrie, Octombrie și așa mai departe, sau este o chestiune ocazională.

Iar dacă tu spui că este o chestiune ocazională, dă-mi voie să provoc această convingere sau această percepție pe care o ai, pentru că acționezi după un tipar.

Și dacă tu îți spui cumva povestea „Nu! Se întâmplă doar acum, în Decembrie!”, uită-te înapoi la acele momente în care ai sacrificat banii pentru una din valorile pe care le prioritizezi acuma, în Decembrie, în relație cu banii. 

Adică, ce contează mai mult acum în Decembrie decât contează pentru tine valoarea „bani”? Doar ca observație, nu trebuie să faci nimic diferit, doar să fii atent la asta.

3. Al treilea lucru la care te rog frumos să te uiți sunt obiectivele financiare pe care ți le-ai stabilit la începutul anului și în ce măsură le respecți, asta într-o lună cum este luna Decembrie. 

Care este povestea pe care ți-o spui tu în Decembrie, atunci când îți dai voie să nu ții de obiectivele tale financiare sau, dimpotrivă, să vezi cum gândești că ții de obiectivele tale financiare și nu faci abatere de la ele.

De cele mai multe ori, în luna Decembrie se cheltuie de două ori, uneori de trei ori mai mulți bani pe lucruri pe care le iei celorlalți din familie, în contextul cadourilor, dincolo de banii pe care-i aloci, să zicem, pentru vacanță.

Dacă ai însă niște obiective financiare de care ții și care sunt importante pentru tine, uită-te să vezi cum îți justifici faptul că te abați de la obiectivele respective, financiare.

Poate ți-ai propus să economisești o anumită sumă de bani în fiecare lună și în Decembrie spui „Acum nu o să fac această economie pentru că…” și fii foarte atent ce-ți spui, pentru că asta s-ar putea să fie în spate, o convingere, o poveste a ta în relație cu banii; efectiv o modalitate de raportare diferită legată de bani, care te va sabota și în celelalte luni.

Poate îți spui că „Da, trebuie să-i alint, au tras tare, merită…” Fii un pic atent ce este în spatele poveștii pe care ți-o spui. 

Care e convingerea din spate? „Au lucrat din greu, merită o recompensă, au făcut lucruri care nu le-au plăcut, trebuie să-i recompensezi pentru asta. Vai, săracii de ei!” Și atunci, care-i povestea prin care tu-i salvezi dându-le bani? 

Deci fii foarte atent/atentă la felul în care îți justifici dacă te ții sau nu te ții de obiectivele financiare pe care ți le-ai propus la începutul anului, inclusiv acum, în luna Decembrie.

4. Și ultimul lucru despre relația cu banii în luna Decembrie: te rog frumos să fii atent la poveștile pe care ți le spui despre ce îți dorești și ce îți permiți.

Și de aici vine materie primă foarte bună pentru a vedea care sunt convingerile tale și care sunt fanteziile tale, și care este lumea reală în care trăiești.

Știi, poate spui că ai vrea să ai de zece ori mai mulți bani ca să poți să le cumperi părinților tăi, să le poți cumpăra copiilor tăi toate lucrurile astea. Vezi puțin ce e în spatele acestei povești pe care ți-o spui: nu fac destule pentru ei, ei merită mai mult și nu primesc cât merită, trebuie să-i alinți… Dacă da, de ce? Care-i povestea pe care ți-o spui? 

Și e foarte interesant, pentru că în Decembrie, în mod special, găsim cele mai multe justificări ca să ne abatem de la regulă, fie că e vorba de alimentație, fie că e vorba despre bani, ca să ne rulăm poveștile pe care le știm și prin care ne creem excepții. 

Ori în momentul în care ți-ai creat excepție de la regulă, se pune că ai trișat și echivalează cu faptul că ai făcut un sacrificiu până în momentul respectiv pentru a menține ceva ce nu este cu adevărat aliniat cu tine, adică ai făcut-o din puterea voinței.

Îți dau un exemplu. 

Economisești până în luna Decembrie și în luna Decembrie spui „OK, gata, am făcut suficient de multe. Am sacrificat suficient de multe. În Decembrie dau liber la cumpărături. Nu o să mai economisesc în Decembrie.” 

Asta înseamnă că tu până în Decembrie ai perceput că ai făcut un sacrificiu pentru că ai economisit banii și îți dai liber la opus, și o vei face în egală măsură în luna Decembrie, ca să compensezi pentru cele 11 luni în care ai economisit. Și riști să strici mult mai mulți bani decât ai fi cheltuit dacă ai fi programat cu adevărat cheltuiala respectivă. 

Asta a fost prima parte: ce spune despre relația ta cu banii felul în care gestionezi banii în Decembrie și poveștile pe care ți le spui în Decembrie despre cumpărăturile de cadouri.

Al doilea subiect este despre ce reflectă cadourile pe care le iei, despre relația cu tine însuți sau cu tine însăți.

Primul lucru pe care aș vrea să-l întreb este dacă tu îți cumperi cadou în Decembrie? Dacă tu prima dată ai grijă să-ți dai ție ceva în Decembrie? Acest cadou poate să fie o excursie pe care ți-ai dorit-o, poate să fie o ieșire de după amiază la un SPA cu fetele, sau poate să fie o ieșire cu băieții de weekend la un ski. 

Ce cadou îți dai tu în Decembrie și dacă îți dai sau nu îți dai cadou?

Iar acest lucru reflectă cât de mult te prioritizezi și te pui pe tine, în relație cu tine, pe primul loc. 

Și aici am să-ți arăt un tipar, care în foarte multe familii există, un tipar de sacrificiu, pe care părinții îl fac în relație cu copiii, părinții îl fac în relație cu părinții lor, și de multe ori generația mea este prinsă între a avea grijă de părinții lor și a avea grijă de copiii lor, ca atare, au două seturi de copii. Și ei, în această ecuație, adesea nu reușesc să se prioritizeze, fie că e vorba de femei, fie că e vorba de bărbați.

Deci, dacă îți iei cadou, înseamnă pur și simplu că te prioritizezi pe tine și pornești cu a-ți împlini nevoile tale. Cadoul acesta nu trebuie să fie neapărat o chestiune financiară, pentru că doar spusesem la punctul anterior „Ai grijă ce faci și cum îți cheltui banii.”

Poate să fie o modalitate în care tu îți dai timp, tu îți dai energie sau refuzi pe cineva, făcându-ți ție un cadou în felul acesta.

1. Îți dai sau nu dai cadou? Dacă îți dai cadou înseamnă „Felicitări! Știi să te prioritizezi pe tine.

2. Dacă nu îți dai cadou, fii atent la tiparul de sacrificiu pe care îl faci, în special în relație cu copiii tăi. Pentru că dacă tu sacrifici pentru ei și TE sacrifici pentru ei, ei asta vor învăța de la tine și asta vor face la rândul lor cu copiii lor. 

Pentru că ei fac ceea ce văd la tine, nu ceea ce le spui. Și să trăiești cu iluzia că tu poți să te sacrifici pentru ei, ca ei să aibă o altă viață, mai bună decât a ta și să aibă opțiuni, este o fantezie. Ei vor face ce văd la tine.

Deci, primul lucru în relație cu tine însuți, atunci când vine vorba despre cadouri, este dacă-ți iei sau nu îți iei cadou.

Al doilea lucru care ține tot de cât de mult te prioritizezi este felul în care îți onorezi valorile în perioada sărbătorilor. Și foarte multe dintre apăsările pe care le are cineva de Crăciun, pe care le are o persoană de Crăciun, de sărbători, ține de faptul că nu reușește să se prioritizeze și să trăiască în valorile ei, persoana respectivă, și că de multe ori se sacrifică pentru ceilalți.

În momentul în care te sacrifici pentru ceilalți și spui „De Crăciun, o să fac tot ce pot pentru copiii mei, ca ei să se simtă bine, pentru părinții mei, ca ei să se simtă bine, pentru partenerul meu, ca el să se simtă bine”, în momentul ăla tu ai două opțiuni mentale: una este să vezi că tu îți trăiești valoarea familie, copii, părinți, partener sau doi, să ai percepția că tu trebuie să lași de la tine ca altuia să-i meargă mai bine. Tu trebuie să te sacrifici că celălalt să fie fericit.

Ori în varianta a doua tu nu-ți onorezi valorile. În varianta a doua percepi că renunți la valorile tale, ca ceilalți să-și onoreze valorile. Ori asta nu funcționează pe termen lung.

Și dacă cumva îți spui povestea asta de Crăciun de: „lasă că fac eu, fac eu curățenie, fac eu cumpărăturile, fac eu tot ce trebuie, pun eu bradul, toate lucrurile astea”, în fapt, faci ce trebuie. Nu îți onorezi valorile și nu te prioritizezi.

Și atunci un lucru pe care poți să-l faci, alături de a-ți lua ție cadou, este să definești foarte clar care sunt valorile tale pe care vrei să le onorezi de sărbători, și să vezi, în contextul acesta, cum poți să-ți trăiești în cel mai frumos mod valorile.

Care sunt valorile tale? Banii sunt valorile tale, businessul este în valorile tale, familia e în valorile tale. 

Și în momentul în care pornești la drum pe harta aceasta a acțiunilor pe care le faci de sărbători, să vezi care-i forma în care, prin acele acțiuni, tu poți să-ți trăiești și să-ți onorezi valorile. Și asta să fie un cadou pe care ți-l faci tu. 

Este foarte important, altfel riști ca în cele mai faine momente de sărbători să explodeze bomba prin faptul că ești nemulțumit sau nemulțumită, ești super obosit sau obosită și lucrurile nu au ieșit așa cum ți-ai fi dorit.

Deci al doilea lucru în relație cu tine însuți sau însăți este să îți onorezi valorile și asta să fie un cadou important pentru tine de sărbători.

Al treilea lucru este despre relația ta cu tine însuți și cadourile. Este povestea pe care ți-o spui despre ce trebuie să faci de sărbători.

Iar aici povestea este foarte, foarte, foarte complicată, pentru că… Gândește-te că tu ai văzut sărbătorile, atunci când ai fost mic, și sunt de obicei momente încărcate emoțional, pe care le reții. 

Momente încărcate emoțional, unele foarte frumoase, altele or fi fost mai puțin plăcute, dar astea pentru că sunt niște momente speciale care sunt odată pe an, le reții mult mai mult decât toate celelalte lucruri pe care le-ai reținut din copilăria ta. 

Adică, pentru că au încărcătură emoțională, ele rămân mai bine fixate în mintea ta. Și atunci, de aceea vei considera ca singura opțiune, adesea singura opțiune pentru creier de sărbători, să faci așa cum au făcut părinții înaintea ta.

Dacă ai văzut-o pe mama că lucra și gătea mult și făcea tot ce ținea de ea, ca toată lumea să fie fericită, o să faci același lucru. Poate nu exact în forma aia, dar energia o să fie la fel.

Dacă l-ai văzut pe tata că se stresa să facă rost de bani, să pună cadouri sub brad, să pună bradul, să facă lucrurile care trebuie pentru familia lui, dar era tot într-o zonă din asta de „hai să fac, mă strădui, mă sacrific, fac ce ține de mine, simt neputință”, vei reproduce mai mult sau mai puțin același tipar cu părintele de același sex.

Și atunci, pentru că niciodată poate nu ți-ai pus problema cum vrei să fie Crăciunul tău, al treilea cel mai important cadou pe care poți să ți-l faci este să-ți dai voie să definești Crăciunul așa cum vrei tu, să dai deoparte ”trebuiele” legat de sărbători și să-ți dai voie să ai propria ta variantă de Crăciun.

Și o să-ți dau exemplul unui cuplu cu care am lucrat, a unei familii cu care am lucrat, care a spus „La noi de fiecare dată, de sărbători – nu mai țin minte exact dacă era Paște sau Crăciun – exista tensiunea asta extraordinar de mare, se ajunge la ceartă și m-am săturat să tot am sărbătorile atât de încărcate”. 

Și lucrând cu ei au ajuns la concluzia că o alternativă foarte bună ar fi să plece în vacanță de sărbători. Să ia o săptămână liberă și să meargă într-un loc cald, care să le priască, unde să-și facă sărbătorile exact așa cum își doresc ei, și să își creeze propria lor tradiție, propriul mod de a ține sărbătorile. Și așa au și făcut. 

După ce au făcut cu una dintre sărbători, respectiv Crăciunul sau Paștele, după aia au spus „A funcționat atât de bine încât mergem și facem și a doua oară sărbătorile la fel. Plecăm de acasă, ne facem sărbătorile așa cum vrem noi. Ieșim din rutina asta de presiune, de gătit, de sarmale, de vizitat, de oaspeți, de nebunie”, care în fapt nu le împlinea valorile.

Așa că cel mai important lucru e… te invit înainte de aceste sărbători să-ți dai voie să vezi ce înseamnă pentru tine să-ți faci sărbătorile într-un mod frumos și elegant, pe placul tău, într-un mod în care să-ți împlinești valorile.

Și poate nu ți-ai pus niciodată problema că de sărbători, tocmai pentru că este liniște, poți să ai trei jumătăți de zi în care tu să înveți ceva, dacă învățatul este între valorile tale. Și să te gândești cum poți să faci asta împreună cu familia ta, fără ca ceilalți să se sacrifice, fără ca cineva să perceapă că ceva nu e în regulă.

Dar doar, dă-ți posibilitatea asta să te gândești cum arată pentru tine Crăciunul perfect, punând la o parte toate programările la care ai fost expus sau expusă până acum. 

Cum arată pentru tine? Cum arată inclusiv Crăciunul perfect din perspectiva cadourilor?

Și acum dă-mi voie să zic ceva.

În ultimii ani de zile ne-am hotărât cu Ștefan, că nu o să ne mai luăm cadouri de Crăciun, cadouri de zi de naștere. Pentru că în fapt, avem tot ce avem nevoie. Și cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani de zile am călătorit, toate lucrurile de care avem nevoie le avem efectiv cu noi. Orice am lua în plus, nu avem unde să mai punem, pentru că călătorim cu două bagaje de 18 kg.

Ca atare, ne-am adaptat sărbătorile în contextul acesta, la o modalitate care este validă pentru noi acum.

De asemenea, în contextul în care la fiecare lună sau două luni de zile trăim în alt în loc, după cum probabil îți poți imagina, că nu am luat toate decorurile noastre de Crăciun și nu o să avem același tip de brad și nu o să avem aceeași casă decorată cum am avea-o sau cum am avut-o în ultimii ani trăind în Londra, pentru că e nerealist asta.

Și atunci, având în vedere că am schimbat contextul, ne dăm voie să definim cum vrem să fie Crăciunul nostru de la an la an. 

Și, mai mult, ca să simplificăm lucrurile și ca să fie frumos, dacă cumva careva dintre noi vrea vreun cadou de ziua lui sau de Crăciun, sunt relativ apropiate, atunci îi spune celuilalt exact ce vrea. Și sunt chestiuni simbolice. Nu sunt chestiuni nici scumpe, nici greu de găsit. 

E pur și simplu, dacă chiar vrei să te simți alintat într-un fel sau altul uite asta este opțiunea. 

Adică nu am nu am scos din ecuație această posibilitate de a avea cadou, însă am făcut-o într-un mod care să fie funcțional pentru noi.

Bun, deci asta este despre relația cu tine însuți și ce spun cadourile.

Acum, din relația cu tine însuți aș vrea să reții 3 lucruri: 

1. Ia-ți cadou, te prioritizezi.

2. Onorează-ți valorile. Adică ai grijă ca în perioada sărbătorilor să-ți onorezi valorile și să găsești cele mai faine forme în care să poți să-ți onorezi valorile.

3. Dă-ți voie să-ți definești sărbătorile în modul în care tu consideri util, fain, împlinitor pentru tine, și găsește pe urmă, împreună cu familia, o modalitate în care să pui în acțiune asta.

Al treilea lucru legat de cadouri, pentru că subiectul este cadourile și ce înseamnă cadourile din cele trei perspective relația cu banii, relația cu tine însăți, și acum hai să vedem relația cu ceilalți.

În relația cu ceilalți, de cele mai multe ori, există două modalități de poziționare în ceea ce privește cadourile:

O modalitate de poziționare în care ești mai sus decât celălalt și iei cadoul din energie de „săracul de el, săraca de ea sau el are nevoie, i-ar trebui”.

În contextul acesta, când îl sub poziționezi pe celălalt în relație cu tine, se întâmplă două lucruri:

Unu este că tu îți proiectezi valorile tale asupra celuilalt și te gândești cum ar trebui lui să-i fie mai bine din perspectiva valorilor tale, nu din perspectiva valorilor lui.

Nu uita că fiecare minte este programată să își împlinească valorile, ca atare mintea aceluia căruia îi iei cadouri deja trăiește cu o modalitate în care își împlinește valorile.

Orice proiectezi tu din perspectiva de „săracul de el, săraca de ea și cumva eu știu mai bine pentru celălalt care sunt nevoile lui”, vine dintr-o zonă din aceasta în care tu nu-i respecți valorile lui, ci tu îți proiectezi valorile tale asupra celuilalt.

Deci, mare, mare atenție! Inclusiv la jocurile pe care le iei copilului. Poate îi iei un joc pentru că tu crezi că el ar trebui să-și dezvolte anumite abilități, nu pentru că ai văzut că lui neapărat îi place lucrul ăla. 

Mai mult, ce fac adulții este că spun „lasă prostia aia, joacă-te cu jocul ăsta deștept!” 

Este cea mai „bună” variantă în care poți să-ți proiectezi valorile tale asupra copilului. Când am zis ”bună” e cu ghilimele, dar e evident. Toți părinții au trecut prin faza asta. Cred că toți am căzut în capcana asta.

Deci prima variantă de relaționare este supra poziționarea sau îl sub poziționezi pe celălalt, adică te uiți în jos la el.

Al doilea lucru care se întâmplă în situația asta este că atunci când îl pui pe el mai jos decât tine și te gândești „săracul de el, săraca de ea”, într-un fel sau altul, îl vezi în rol de victimă.Adică îl vezi neajutorat, incapabil să-și împlinească valorile. 

Ce poți să faci în loc de lucrul ăsta este să-l întrebi, efectiv, ce e important pentru el. Să asculți când zice ce e important pentru el. 

Și dacă tot vrei să îi faci un cadou celuilalt, este să vezi prin ce poate să împlinească ce-i cel mai important pentru el. Și atunci nu mai mergi către el din poziționarea de ”săracul de el, săraca de ea”.

Foarte mult se întâmplă acest lucru, acest mod de a cumpăra ceva, părinților în situația în care tu ai ajuns să ai o situație financiară mai superioară față de părinții tăi și te uiți la ei și spui ”Săracii nu-și permit, săracii nu fac asta, nu fac cealaltă”. 

Și ajungi să le cumperi niște cadouri care nu neapărat îi reprezintă, ca să-i faci pe ei parte din viața ta. În loc să prețuiești viața pe care o au ei și să îi susții în valorile lor. 

La fel ca și cu copiii, la fel și cu părinții, e același principiu, proiecția valorilor tale asupra valorilor celuilalt.

A doua modalitate de poziționare în relație cu cadourile pe care le cumperi celorlalți este de sub poziționare.

Adică tu îl vezi pe celălalt mai sus, îl prețuiești mai mult decât te prețuiești pe tine și te sacrifici pentru el. 

Asta înseamnă că îi iei un cadou foarte scump. Faci eforturi financiare. Te împrumuți de la bancă. Iei împrumut de la un prieten, ca să poți să-i cumperi cadoul care tu crezi că celălalt îl merită. Un cadou care este mult mai scump decât ți l-ai lua ție sau un cadou la care poate nici nu visezi să cheltui banii ăia pe tine.

Și aici o să te invit la un exercițiu de onestitate și să vezi, care sunt acele persoane cărora le cumperi cadouri mai scumpe decât îți iei ție.

Care sunt acele persoane pentru care te împrumuți ca să le iei cadouri și să vezi cum le poziționezi pe aceste persoane mai presus decât tine și mai presus decât relația ta cu banii, care e importantă doar atunci, dacă vrei să fii stăpânul banilor și dacă vrei să economisești și să câștigi, să începi să construiești o avere financiară și bogăție, prosperitate financiară.

Deci, în momentul în care te sub poziționezi, te vei sacrifica pentru celălalt. Și vei face un efort extraordinar de mare ca să poți să cumperi acel cadou pe care crezi că-l merită. Iar în adâncul minții tale tu nu ți-ai lua acel cadou ție sau nu ai da aceeași sumă de bani pentru tine pe ceva ce-i relevant pentru tine. 

Iar dacă faci asta, am mai spus, atunci te sacrifici pentru celălalt, și în momentul în care te sacrifici pentru celălalt, construiești resentimente față de celălalt. 

Deci vei cumpăra cadourile scumpe copiilor și vei cumpăra cadourile scumpe părinților sau partenerului de viață poate… vei cumpăra cadourile scumpe, mult mai scumpe decât ți le-ai lua ție… iar dacă ei la un moment dat, nu se vor sacrifica pentru tine atunci când tu le ceri asta, atunci o să iasă sentimentele tale de sacrificiu și de resentimente față de ei, la suprafață.

Așa că grijă mare, dacă chiar vrei să te sacrifici pentru ceilalți cumpărându-le cadouri extraordinar de scumpe, sau mult mai scumpe decât dacă ți-ai lua ție, să fii foarte atent că acest lucru va avea un efect de recul, adică o să aducă la suprafață resentimente pe care le construiești față de ei. 

De ce? Pentru că în momentul în care te sacrifici pentru ceilalți, înseamnă că nu alegi să trăiești autentic în valorile tale cele mai înalte, ci pui pe ceilalți mai presus decât valorile tale.

Al treilea mod de poziționare în relație cu celălalt este atunci când îl vezi egal al tău, adică banii pe care ți-i dai ție pe economii sau pe un cadou pe care ți-l faci tu și banii pe care ești dispus să îi dai pentru celălalt pentru cadou, sunt aproximativ la același nivel. 

Înțelegi care sunt valorile lui, înțelegi ce îl împlinește cel mai mult în valorile lui și îi iei ceva celuilalt care să îi susțină valorile. 

Și, de asemenea, reciproc, tu ai grijă de tine să îți împlinești valorile și nu te sacrifici pentru el.

Ce face celălalt, acela care nu ascultă acest spark? Este o altă poveste…

Dar echilibrul și egalitatea în care nu te poziționezi nici deasupra, nici dedesubt este să înțelegi care sunt valorile lui și să iei ceva ce-i susține valorile. 

Și acel ceva pe care îl iei să fie în egalitate cu banii pe care-i economisești, deci îi pui la o parte pentru tine sau cu banii pe care îi cheltui pentru un cadou pentru tine. Și ce îi iei celuilalt să nu fie dintr-o energie de sacrificiu. Adică iei ceva ce consideri că se încadrează în bugetul tău, respectă valorile tale, nu trebuie să faci un extra efort pentru asta.

Bun, cam asta este despre ce reprezintă cadourile, și felul în care gândești în relație cu cadourile, despre relația ta cu banii, relația cu tine însuți și relația cu ceilalți.

Acum te rog frumos să-mi spui, după atâtea informații despre cadourile de Crăciun, ce vei face diferit de sărbătorile astea în relație cu banii pe care îi cheltui de sărbători?

Leave a comment