Skip to content Skip to footer

De ce se blochează o afacere

Astăzi am un Spark special pentru că este dedicat antreprenorilor, în special domnilor. 

Dar, dacă ești doamnă și asculți acest spark, după ce-l asculți, te invit să-l trimiți acelor domni care sunt importanți în viața ta și pe care poate vrei să-i susții cu o idee de transformare.

În acest Spark aș vrea să vorbesc despre blocajele pe care le întâlnim în business, și ce se întâmplă atunci când în business ai un blocaj.

Știi, e normal ca în business să crească lucrurile cât cresc, la început cu entuziasm și elan, după care, la un moment dat, să ajungă la un nivel de platou. 

Și de cele mai multe ori, nivelul acesta de platou și nivelul acesta de blocaj apare și datorită acumulării unor dureri legate de business, pentru că ai făcut lucruri care n-au fost aliniate cu tine. 

Și ajungi la un soi de resentimente față de business pentru că ți-a consumat mult timp, ți-a mâncat sănătatea, consideri că n-a meritat. Poate că ai lucrat prea mult pentru rezultate prea puține. Poate că ai avut niște reușite fantastice, dar în memoria corpului tău sunt înregistrate și eșecuri fantastice. 

Și uite așa, în timp, la un moment dat, apare un fel de cumpănă în viața unui business care este o cumpănă și în viața ta personală, ca antreprenor. Și este o cumpănă de transformare, și o să-ți spun imediat despre ce este vorba.

Simptomele pe care le ai, când ai ajuns în acest nivel, sunt în special legate de faptul că businessul tău nu mai crește așa cum ai vrea să crească. Ai o supărare legată de faptul că nu reușești să crești businessul la nivelul la care ai vrea să-l crești, cu viteza cu care ai vrea să-l crești. 

Întâmpini probleme care sunt aceleași, care apar din nou și din nou în viața ta, cum ar fi: că nu găsești oameni, că nu reușești să consolidezi o echipă de management către care să delegi, că nu reușești să pătrunzi pe anumite piețe sau că te lupți la preț cu concurența. Deci sunt niște tipare care se repetă. Ți-am dat doar câteva exemple dintre ele.

Și este un moment de cumpănă și în viața ta și în viața businessului tău, pentru că cele două nu pot fi separate. Iar această cumpănă, de cele mai multe ori, invită la o transformare interioară, într-un spațiu de aliniere mai mare cu sinele. 

Și lasă-mă să-ți spun la ce mă refer, ca să înțelegi exact ce vreau să spun și să nu crezi că spun hocus-pocus, voodoo stuff.

În viața unui bărbat există patru stadii de evoluție.

Este stadiul de tânăr în care te invit să îl gândești ca la nivel de adolescență. 

Stadiul acesta de tânăr, vorbesc de mental, emoțional și tiparele aferente, e caracterizat prin explorare. Adică tânărul încă nu știe misiunea lui, dar el găsește provocări care i se par inspiraționale și merge în căutările acestea, în provocările acestea. E vorba foarte mult despre experimentare și de a vedea cum funcționează o teorie, altă teorie, a-și trage propriile concluzii. Experimentează relații, experimentează modalități de management, experimentează posibile misiuni diferite, experimentează diferite moduri de a gestiona oamenii și așa mai departe.

Deci stadiul acesta de tânăr are două componente: 

Componenta luminoasă în care tânărul experimentează și învață din fiecare experiență în așa fel încât să își poate asuma rolul următor, nivelul următor, acesta este arhetipul de prinț 

-Și latura întunecată, atunci când tânărul este un tânăr capricios, care se pierde în plăcere, în a căuta plăcerea. Este atunci, la nivel arhetipal, când tinerii ies, fac o băută împreună cu alți tineri, sunt gălăgioși, consumă relațiile una după alta și își irosesc energia. 

Este primul arhetip prin care trece un bărbat și este primul arhetip pe care îl experimentează când începe orice fel de proiect nou. Și aici proiect nou poate să fie o relație în care trece prin faza asta, poate să fie un business în care trece prin faza asta, poate să fie calea lui în a se regăsi pe el și în a-și împlini misiunea, în care trece prin faza asta de experimentare.

Cele două laturi, luminoasă și întunecată, sunt ambele acolo. Și în funcție de ce poți să valorifici mai mult, în funcție de asta ai trăit, sub o formă sau alta, perioada aceasta de tânăr.

În evoluția lui normală, bărbatul trece de la faza de tânăr, în care datoria lui este să experimenteze, la faza de prinț, în care își ia o provocare în care crede și depune eforturile necesare în a face provocarea respectivă să funcționeze.

E ca atunci când, din poveștile lui Harap-Alb, prințul a plecat de acasă la o provocare a tatălui ca să cucerească teritorii noi.

E ca atunci când știi ce-ți place să faci. Încă nu-ți este foarte clar definită misiunea, dar vrei să faci ceva cu toată inima, cu tot sufletul și cu toată determinarea. Ăsta-i prințul pe parte luminoasă.

Prințul, pe parte întunecată, e condus de ego și vrea să demonstreze celorlalți ceva. Nu vrea să facă ceva integrat în viața în care trăiește, de familie și de lumea din jurul lui, ci vrea să facă ceva ca să demonstreze: tatălui că a greșit, să-și demonstreze lui însuși că este capabil. Și în zona aceasta întunecată intră mult în aroganță. Este zona în care își cumpără mașină. Este zona în care cumpără ceasuri scumpe. Asta e zona de show-off pe parte întunecată, în care face lucrurile ca să poată să arate celorlalți, și nu o face pentru aliniere cu misiunea lui și pentru provocarea pe care el și-o asumă în viață.

La nivelul acesta de prinț, în momentul în care faci un business, nu experimentezi. E ca și cum nu vinzi și mere și detergent și lămpi. Ci în faza asta de prinț, știi că tu ai o rezonanță specifică cu vânzarea unui anumit produs, unui anumit serviciu, unui anumit tip de business.

Încă nu ai certitudine legat de faptul că asta este misiunea vieții tale, dar ai experimentat în faza de tânăr și acum spui OK, asta vreau să fac mai departe.

Și așa este business-ul la nivelul la care îl conduci din arhetipul de prinț.

La nivelul al treilea de arhetip este arhetipul regelui

La nivelul arhetipului regelui pe parte luminoasă ești conștient care este misiunea ta. E ca și cum ai cucerit un regat, ai înfipt steagul în acel regat, pe acel munte, și spui „Ăsta este teritoriul meu!”

Îți știi unicitatea, știi valoarea ta, știi contribuția ta pe lumea asta. Ai o viziune legată de contribuția pe care vrei să o ai în lumea asta. Ai conștiința faptului că viața este trecătoare și simți din interior chemarea de a lăsa o moștenire generațiilor care urmează. Acesta este arhetipul regelui.

Deci, până acum am avut trei: arhetipul tânărului, arhetipul prințului și arhetipul regelui.

Regele pe parte întunecată este, dacă vrei, arhetipul lui Gigi Becali, care face ca lucrurile în regatul său să fie doar despre el. 

Un rege integrat are grijă de teritoriul lui, are grijă de resursele lui, are grijă de supușii lui, adică oamenii care servesc în aceeași misiune, și își dă seama că nu sunt supușii lui. Își dă seama că sunt oameni care își asumă să servească misiunea pe care el o are.

Regele care este pe partea întunecoasă, din nou, acționează foarte mult dintr-un spațiu de ego, adică dintr-un spațiu în care lucrurile sunt doar despre el, despre măreția lui, despre a străluci el cu reușitele lui. Se laudă că el a înfipt steagul undeva, se laudă cu reușitele lui, nu recunoaște contribuția celorlalți.

Al patrulea arhetip în evoluția unui bărbat este arhetipul înțeleptului.

Dacă vrei, imaginea este de înțelept al satului, sfătuitor. Bătrânii satului sunt în acest arhetip. 

Adică este la nivelul acela în care are o înțelepciune, o inteligență integrată. Nu mai vrea să se lupte așa cum a vrut de exemplu prințul – care prințul este despre luptă, regele este despre a-și face teritoriul înfloritor și dacă e cazul, se luptă, dar nu caută luptă cu orice preț – arhetipul înțeleptului nu vine cu intenția aceasta de luptă. Vine cu intenția aceasta de a da mai departe din înțelepciunea lui și de a fi acolo lângă ceilalți care vor să crească, și de a-i susține pe ceilalți să crească.

Nu mai are nevoie să fie el la putere. Nu mai are nevoie să fie el în față. El nu se mai definește prin a fi rege și prin a avea puterea în felul acela, ci vede cum puterea lui, la nivel subtil, poate să o dea mai departe și să aibă influență prin faptul că-i susține pe ceilalți să crească. Și acesta este arhetipul înțeleptului.

Înțeleptul pe partea întunecată, că doar și el are parte întunecată, este despre manipulare, despre a trage sforile în așa fel încât lucrurile să se întâmple cum vrea el.

Înțeleptul, pe partea întunecată, dacă vrei, este ca, tot arhetipal vorbind, vrăjitorul cel rău care vrea, pentru puterea lui, să fie păpușarul din umbră care trage sforile, în așa fel încât lucrurile să se întâmple după masterplan-ul Lui.

În orice existență a unui bărbat, bărbatul va trece prin cele patru etape de creștere. 

Și cele patru etape de creștere se vor regăsi și la nivelul unui business pe care îl conduci.

Fiecare business va trece prin faza de tânăr, în care experimentezi cu diferite produse pe care le vinzi, categorii de clienți pe care îi servești, tipuri de business, modele de business, și așa mai departe. Dar nu ai neapărat un atașament față de ceva, nu vine neapărat din interiorul tău, nu are legătură cu misiunea ta, ci mai degrabă cu o joacă și o modalitate de a-ți testa puterile. Exact așa cum un tânăr vrea să-și testeze puterile.

La nivelul următor, când ai business-ul la nivelul următor, pe parte de arhetip de prinț deja ai o afinitate față de ceva și îți dorești să faci lucrul acela, și îți stabilești un obiectiv îndrăzneț pe care vrei să-l obții. E cuceritorul, prințul care pleacă în tărâmuri îndepărtate ca să cucerească și să aducă ceva, să îmbogățească spațiul din care a plecat.

La nivelul de prinț vei cuceri teritorii noi și va fi despre a merge mai departe, a umbla pe tărâmuri necunoscute și a-ți extinde business-ul având deja o afinitate către ceva. Încă nu ai misiunea îndeplinită, sau clară în mintea ta.

La nivelul regelui, misiunea îți este clară în business. Știi despre ce este business-ul tău și înțelegi inclusiv impactul spiritual pe care business-ul tău îl are sau vrei să-l aibă pe pământul acesta.

La nivelul regelui îți dai seama că nu este totul despre bani, că vrei să ai o contribuție și vrei să nu fi trăit degeaba, să nu fi făcut umbră pământului degeaba. Vrei să lași în urmă o contribuție, și vei construi business-ul în această perspectivă.

La nivelul înțeleptului nu mai ai nevoie să fii tu la conducerea business-ului, lași pe altcineva. În schimb, dai mai departe înțelepciunea ta, în diferite forme. Poate să fie și în business-ul tău, poate să fie și în alte business-uri, cum ar fi ca: angel investor sau ca mentor, sfătuitor, consilier, oricare ar fi varianta pe care o preferi.

Mintea umană are senzația că ajungi acolo cu trecerea timpului, și pur și simplu te înțelepțești. Însă dacă te uiți atent în jurul tău, vezi că sunt business-uri conduse de persoane de peste 40 de ani, 50 de ani, care acționează din arhetipul de tânăr sau din arhetipul de prinț și nu și-au asumat arhetipul de rege sau arhetipul de înțelept.

Și o să îți dau o veste care nu o să-ți placă, dar te rog, ascultă-mă înainte să oprești acest Spark și fii un pic cu mine.

Primul nivel de de transformare îl ai în momentul în care treci din arhetipul de tânăr în arhetipul de prinț. 

Plecarea din arhetipul de tânăr către arhetipul de prinț se face în primul rând prin rearanjarea relației cu părinții. Și dă-mi voie să-ți spun ce legătură au cele două subiecte. 

Acum o să spui ”Eu mi-am aranjat relația cu părinții. Mulțumesc, nu-mi trebuie.” 

Știu, așa zic majoritatea bărbaților, dar ascultă-mă un pic.

În momentul în care ești în arhetipul și conduci un business din arhetipul de tânăr, din arhetipul de tânăr trăiești în curtea părinților. La nivelul felului în care funcționează mintea umană înseamnă că reproduci tiparele părinților în business-ul tău.

Nu te-ai desprins de modalitatea de operare a părinților. Și, bineînțeles, la nivel subconștient, vei reproduce aceste tipare în două feluri în businessul tău.

Primul este la nivel de „Eu nu sunt ca părinții mei. O să le arăt că fac diferit” și asta înseamnă că poate, dacă ai avut un tată care nu a fost implicat emoțional, și ți-ai promis că nu o să fii ca tatăl tău, în business și în familie vei construi un model opus tatălui tău, în care vei fi foarte blând și înțelegător cu oamenii. Vei fi foarte blând și înțelegător cu soția ta.

De aici vin niște probleme specifice, pe care ulterior va trebui să le gestionezi. Și e doar un exemplu de tipar. 

Nu înseamnă că e doar asta. Sunt foarte multe opțiuni de comportamente pe care poți să le ai. 

Poate tata a fost prea blând și tu o să spui „O să pun limite ferme și acționez din tiparul ăsta”. 

Poate tata a fost absent și tu ești foarte prezent și în control. 

Poate mama a fost prea bună și a lăsat prea mult de la ea. Și tu spui ”Nu! Gata, o să pun piciorul în prag!”

Deci prima variantă în care te formezi și ești tot sub influența arhetipurilor părinților, tiparelor părinților este prin a construi un model opus părintelui.

În momentul în care construiești un model, opusul părintelui, cum am spus mai devreme, ești la acel nivel de manifestare al condiționării care ți-a fost transmisă de către părinți. Adică operezi la nivelul lor de conștiință.

Dacă ești influențat de părinții tăi, și ești pentru că în primii 6 ani de viață mintea ta a absorbit tot ce au făcut ei, tot ce au zis ei, tot ce au simțit ei, cealaltă variantă de manifestare este din zona de a te forma similar cu un părinte față de care ai avut o afinitate extraordinară.

O să-ți dau un exemplu. Client care a avut un tată mai degrabă agresiv, dur și neînțelegător și o mamă care a lăsat foarte mult de la ea. Și mama a tolerat bătăile de la tata, agresivitatea tatălui, faptul că bea tata. 

Și ce s-a întâmplat este că clientului meu i-a părut rău pentru situația prin care a trecut mama, și s-a format ca model de operare în business, după modelul mamei. A devenit foarte înțelegător, foarte tolerant. 

Cum s-a întâmplat asta în business? A fost că a devenit înțelegător și tolerant cu oamenii care nu dădeau rezultate, și îi lua 6 luni să dea afară un om în loc de un o lună să dea afară un om. Îi lua 3 ședințe să-i spună unui om că nu-i mulțumit de rezultatele pe care le-a adus sau de munca pe care a prestat-o. În loc să-i spună imediat. 

Pentru că a preluat același tipar de la mama.

Și degeaba o să-mi spui ”Nu, nu, nu, eu nu sunt așa. Eu fac altfel, eu fac conștient lucrurile.” 

E imposibil să ieși de sub influența acestor tipare, și atâta vreme cât ești sub influența tiparelor părinților va fi foarte greu să-ți asumi arhetipul de rege și arhetipul de înțelept.

Adică va fi imposibil să treci de nivelul de arhetip de prinț. Adică să cucerești fără să ai cu adevărat profunzime a business-ului, misiune și impact global din zona aceea de certitudine.

Ca atare, primul lucru atunci când lucrez cu un client antreprenor, oricât de sus ar fi el, este să lucrez cu el în echilibrarea percepțiilor părinților. Și aici sunt modele care sunt extrem de variate din ceea ce am experimentat și am văzut în lucrul cu clienții. 

Am avut clienți, și am lucrat cu clienți, unde tatăl a fost foarte supportive, a oferit tot suportul, iar clientul se temea să nu piardă aprecierea tatălui, la nivel subtil. Voia să facă ceva ca tata să fie mândru de el.

Dacă vrei să faci ceva ca tata să fie mândru de tine, nivelul de la care poți să-ți conduci business-ul e nivelul de tânăr, pentru că nu ți-ai asumat puterea pe care o ai.

Puterea pe care o ai ți-o asumi după ce ai regatul tău. Asta înseamnă că ți-ai creat spațiul tău și, la nivel simbolic, l-ai învins pe tata. Altfel spus, ai scăpat de tiparele și de influențele pe care le-ai preluat de la tata.

Un alt exemplu este când tata a fost agresiv. Am avut situații concrete în care clientul a povestit că tatăl lui l-a amenințat cu cuțitul la gât într-o ceartă cu mama. Și a nutrit resentimente extraordinare față de tatăl lui, că s-a folosit de el, că viața lui nu conta în momentul ăla.

Am avut situații în care clientul a fost bătut în repetate rânduri de tată.

Toate aceste resentimente pe care clienții le construiesc față de părinții lor îi condiționează tiparul, și îi fac să se lupte cu tatăl. Ori asta-i ține în arhetipul de tânăr din care nu pot să meargă către arhetipul de prinț, care merge în călătoria lui și are călătoria lui de cucerire și de descoperire a puterii proprii. 

De aceea, să lucrezi cu tine la nivelul acesta, de a lucra pe tiparele trecutului, este esențial. Altfel riști să te întorci, din nou și din nou, la aceleași tipuri de probleme care sunt probleme specifice pentru tânăr, și care nu îl lasă cu adevărat să se desprindă de nivelul de tânăr, să facă saltul la nivelul de prinț, iar apoi la nivelul de rege.

După primul nivel, în care ai plecat din casa părinților, asta însemnând că mergi în călătoria ta de prinț, care merge pe teritorii necunoscute, face lucruri necunoscute și nu mai este în conectarea aceea cu părinții, de condiționare a tiparelor părinților asupra minții tânărului, atunci când ești în călătoria ta de prinț intervin alte condiționări și intervin alte figuri autoritare pe care, în călătoria ta de transformare către rege, va fi nevoie să le confrunți.

Poate să fie un mentor cu un sistem de vânzare, un sistem de management, un sistem de lucru pe care ți l-a oferit. Și e foarte bine că ai învățat de la mentorul respectiv și ai plecat folosind instrumentele de la mentorul respectiv către nivelul de prinț, și experimentezi acolo. Însă, atâta vreme cât operezi cu tiparele mentorilor, și toți preluăm tipare de la mentori, nu ai cum să-ți asumi puterea regelui.

Așa că, următorul nivel ca, cu adevărat să îți asumi misiunea și să ai o viață împlinită, să nu trăiești în umbra influențelor celorlalți, este să echilibrezi relația cu mentorii.

Și atunci se întâmplă un salt exponențial în viața clienților cu care am lucrat, și anume să-și asume misiunea, să fie conștienți de ea, să-și vadă misiunea globală și să trăiască din rolul acela.

Și vreau să-ți spun despre un client foarte tânăr pe care-l am, care încă nu are 30 de ani, care l-ar poziționa în cel mai bun caz la nivelul prințului, însă nivelul de la care el operează prin faptul că a devenit conștient de misiunea lui este nivelul regelui. Și-a văzut misiunea și a simțit puterea. Are conștiința faptului că va aduce o contribuție extraordinară în umanitate și vede ce are de făcut în lumea asta. Este foarte clară calea pe care și-o asumă. 

Dar a putut să facă lucrul acesta doar pentru că a lucrat cu el.

Și acum, aș mai vrea să spun ceva. Dacă tu ai senzația că pur și simplu o să treci prin stările astea și prin fazele acestea de dezvoltare, așa este.

Însă nu știm în câți ani o să treci de la tânăr la prinț, de la prinț la rege, de la rege la înțelept. Poate să dureze 20 de ani, poate să dureze 40 de ani, poate să dureze o viață întreagă o fază.

Sau, în mod conștient alegi să lucrezi cu tine și să faci aceste transformări interioare pentru tine. 

Dacă vrei cu adevărat să-ți asumi aceste transformări interioare, care să aducă salturile tale între arhetipurile pe care ți le-am prezentat, dacă vrei să lucrezi cu tine, suntem aici pentru tine.

Și am creat un program special pentru tine, care se numește Brain Remodeling for Men.

Este un program creat de mine și susținut de colegul meu Mihai, care este expert în a lucra cu domnii pe partea de mindset.

Și dacă simți și înțelegi că nivelul până la care crește business-ul tău este nivelul până la care îți asumi tu puterea, și acest nivel până la care îți asumi tu puterea în funcție de rezultatele pe care le ai deja, știi că sunt la nivel de tânăr, prinț, rege sau înțelept, în funcție de asta noi putem să te susținem să faci saltul la nivelul următor.

Dacă îți dai seama că business-ul nu poate depăși nivelul tău de operare – business-ul nu poate opera la nivel de rege dacă tu ești la nivel de tânăr, nu poate opera nici la nivel de prinț, dacă tu ești la nivel de tânăr – dacă ești conștient de asta și vrei cu adevărat să faci o transformare, să nu evoluezi în ritmul în care viața îți permite, ci la nivelul la care realizezi că poți să-ți construiești, cu forță, propriul tău destin și să iei puterea vieții tale în mâinile tale, și să creezi viața care ți-a fost dată la un nivel magistral, suntem aici pentru tine. 

Așa că tot ce te invit să faci este să-ți rezervi o ședință gratuită cu unul dintre colegii mei consultanți de programe, care îți va da mai multe detalii despre acest program.

Și am să te invit să accesezi linkul de mai jos din descriere, în care să ai această ședință de consultanță gratuită cu colegul meu, iar mai apoi, dacă rezonează cu tine, și dacă ești pregătit să îți asumi transformarea interioară și să îți duci luptele interioare, dându-ți seama că luptele exterioare apoi devin ușoare, atunci acest mesaj este pentru tine. 

Și te invit să dai click pe linkul acesta și să îți stabilești ședința de consultanță, mai apoi să participi la Brain Remodelling for Men. 

Am să te rog frumos să lași un mesaj, un comentariu cu ”DA” dacă a rezonat acest Spark cu tine. 

Și te rog frumos, dacă ești doamnă și ai trimis mai departe, cuiva de care îți pasă, acest mesaj, te rog frumos să-mi lași un comentariu de ”Am trimis!” 

Îți mulțumesc frumos! 

Leave a comment