Când știi că știi un lucru?
Știi un lucru dacă știi să-l explici, dacă știi să povestești despre el.
Răspunsul cel mai pertinent la întrebarea “Când știi că știi un lucru?” este: atunci când îl faci. În rest nu poți să spui că știi cu adevărat un lucru.
Poți să citești despre el dar nu poți să ai experiența lui decât atunci când îl trăiești cu adevărat. Și aici am să-ți spun de ce este important să lucrezi cu tine, prin coaching, prin programe transformaționale, în terapie, oricare ar fi modalitatea. Pentru că atunci când doar știi în minte ceva și informația nu este așezată în corp înseamnă că, de fapt, că acel lucru pe care îl știi în cap este doar o informație care dacă nu este repetată și întărită, la nivelul circuitelor neuronale din corp, acea informație pur și simplu va dispărea.
Și aici dă-mi voie să îți vorbesc despre ce înseamnă să dizolvi sentimentele de vină și rușine. E foarte ușoară metoda de a dizolva aceste sentimente de vină și rușine. Răspunzi la trei întrebări și le dizolvi.
Chiar dacă știi întrebările asta nu înseamnă că ai dizolvat sentimentele de vină și rușine pe care le ai. La nivel teoretic, la nivelul minții, poți să cunoști o informație, poți să cunoști cele trei întrebări, însă atâta vreme cât nu ai aplicat metoda celor trei întrebări pentru dizolvarea sentimentelor de vină și rușine, nu vei obține o transformare în viața ta.
Am să-ți spun acum povestea unui client care a fost în paradigma “Da, da, eu știu!”. Am lucrat cu el pe dizolvarea sentimentelor de vină și rușine și a înțeles foarte repede care sunt cele trei întrebări. A fost dispus să lucreze pe câteva sentimente de vină și rușine și a avut câteva declick-uri importante. S-a eliberat de povestea pe care și-a spus-o, a creat o nouă poveste pe cele câteva momente din viața sa pe care am lucrat împreună.
Și a zis: “Da, da, bine, acum știu cum să fac dizolvarea de sentimente de vină și rușine.” și a simțit în corpul lui ce înseamnă cu adevărat să dizolvi un sentiment de vină sau rușine.
Peste un an de zile, vorbesc cu clientul respectiv și îmi spune că a ajuns într-un moment de jos în afacerea lui și nu m-am mirat pentru că dacă nu a aplicat în mod consistent ceea ce a învățat, acea informație a rămas doar la nivelul capului.
Aceasta este diferența între “Știu ce am de făcut” dar nu faci.
Știi ce ai de făcut este la nivelul minții, însă informația adevărată lucrează în tine dacă o duci la nivelul corpului fizic, dacă aplici ce ai învățat, dacă exersezi ce ai învățat.
La fel este și în lucrul cu tine. Știi ce ar trebui să faci, poate ce întrebări ar trebui să-ți spui, cum poți să transformi o situație, dar dacă nu o faci, informația de la nivelul capului tău nu corespunde cu informația din corpul tău și cea care va domina deciziile tale va fi informația mult exersată din corpul tău.
În cazul clientului meu este vorba despre: Știe la nivelul capului să dizolve sentimentele de vină și rușine, însă sentimentele de vină și rușine acumulate în corp dau inerția pentru deciziile pe care le ia, comportamentele pe care le are și, deși știe ce înseamnă să dizolve sentimentele de vină și rușine, la nivelul corpului fizic va acționa informația mult repetată și exersată.
Ștefan are o poveste foarte faină în care spune că în momentul în care se lansează o rachetă, 80% din combustibil îl consumă ca să iasă din atmosfera Pământului.
Adică 80% din ceea ce consumă este ca să depășească gravitația și să reușească să o învingă. Și la fel este și în situația minții umane.
Mintea ta și corpul tău de obicei funcționează în sincron. Felul în care iei deciziile este o informație foarte bine așezată în subconștientul tău și în corpul tău fizic.
Ca să poți rescrie povestea vieții tale și ca să obții rezultate diferite e nevoie să duci informația de la nivelul minții la nivelul corpului fizic, iar asta o faci 80 % prin lucru cu tine însuți. Acest lucru cu tine însuți poate să fie coaching, terapie, programe transformaționale, dar poate să fie chiar dacă e mult mai greu, după părerea mea, exersarea anumitor comportamente. Atunci când îți propui ceva, repeți în mod constant comportamentul respectiv timp de 21 de zile, timp de 42 de zile cum zic unii, până ajungi ca acel comportament să se înrădăcineze în felul tău de-a fi zilnic și atunci informația se duce din cap în corp.
Acum, întrebarea mea pentru tine este: Care e povestea pe care ți-o spui despre a știi la nivelul minții, care te împiedică să manifești cu adevărat ce vrei în spațiul tău fizic?
Ce crezi tu că știi și știi doar teoretic și te împiedică să manifești în spațiul fizic?