Shape your brain, shape your Universe
Dacă îți este uneori greu să ceri cât consideri că meriți pentru ceea ce oferi, celor apropiați sau clienților, acest mesaj este pentru tine.
Dacă îți este ușor să ceri ceea ce meriți, acest mesaj este pentru acei prieteni ai tăi, pe care poate ai vrea să îi ajuți să facă pași mai rapizi spre prosperitate.
Poate că uneori ai decis să nu ceri bani unor prieteni sau membrilor familiei când ai făcut pentru ei ceea ce faci ca meserie. ”Pentru tine, fac gratuit. Nu te costă nimic.”, ”Îmi dau seama că nu poți să mă plătești, pentru tine fac gratuit, te ajut.”
Poate ți s-a intâmplat să ceri cu mare dificultate o sumă de bani pentru ceea ce oferi tu valoros, clienților tăi. ”Cum să cer bani pe asta?! Doar o fac atât de natural.”
Sau, să zicem că ai hotărât să vinzi mai scump. Și de data asta, chiar vrei sa reușești. În sfârșit ai decis să spui o sumă mai mare, suma pe care chiar crezi în adâncul sufletului tău că o meriți. Te-ai pregătit pentru discuție. Ai prezentat foarte bine produsul sau serviciul, ai adăugat valoare în conversație, și când a venit momentul să spui prețul …
ai inspirat…
ai gândit prețul mare…
ai avut o secundă de ezitare și…
pe gură ai rostit prețul mic.
Acel preț cu care creierul tău este obișnuit și pe care subconștientul tău l-a aprobat. Acel preț pe care subconștientul tău consideră că îl meriți.
În fiecare din situațiile de mai sus găsești simptome ale unor schimburi neechitabile, ale căror cauze le vei descoperi mai jos.
În orice relație, fie că este vorba despre business, fie că este vorba despre relații personale, există un schimb echitabil.
Schimbul echitabil înseamnă că ai percepția că ceea ce oferi, este în balanță cu ceea ce primești. Practic, percepi că există un echilibru între a da și a primi. Asta înseamnă să simți că ai primit câti bani meriți pentru produsul sau serviciul tău, raporatat la valoarea pe care o aduci clienților și la efortul pe care îl depui în a-i servi.
Dacă tu oferi ceva gratuit unei persoane, și nu îi dai voie să se revanșeze față de tine, ai creat un dezechilibru. Universul va căuta să compenseze acest dezechilibru și persoana va plăti sub o formă sau alta pentru ceea ce a primit gratuit. Astfel, în viața ei pot să apară plăți precum: pierde ceva, i se fură ceva, are un accident, îi vine o factură mai mare, își găsește mașina zgâriată, se îmbolnăvește și lipsește de la ceva important, etc.
De exemplu, odată, un client a primit cadou o vacanță într-o casa superbă, pe o insulă. Frumos, așa e? Apoi, când a revenit din vacanță, i s-a furat portofelul, în care avea aceeași sumă pe care ar fi plătit-o pentru închirierea casei de vacanță. Astfel a plătit până la urmă pentru ceea ce a primit gratuit.
Dacă oferi serviciile tale gratuit, și nu apreciezi și nu respecți suficient clientul, ca să realizezi un schimb echitabil, îi creezi o ”plată” pe care nu o controlezi tu. O pierdere, care de fapt înseama o echilibrare la nivelul persoanei, între a da și a primi.
Dacă onorezi și respecți suficient de mult clientul tău, încât să generezi un schimb echitabil prin a-i cere bani pentru serviciile tale, închei tranzacția pe loc și se realizează echilibrul. Clientul nu va mai primi o altă echilibrare de la Univers.
Sunt două cauze principale, pentru care cineva nu cere bani pe ceea ce oferă:
1. Persoana are sentimente de vină și rușine. Aceste emoții, sunt ca niște programe, în subconștient, care îți spun că nu meriți.
2. Persoana pune pe un piedestal pe cel căruia îi oferă gratuit serviciile. Și ca să îi intre în grații, îi oferă gratuități.
Fiecare dintre cele două cauze poate fi compensată și poți să ieși ușor din această buclă. Este un proces chiar simplu.
Ca să ai schimburi echitabile, onorează-ți clienții, și cere-le bani pentru ceea oferi. Arată-ți respectul față de ei, având încredere că ei pot să se ridice la nivelul schimbului echitabil pe care îl propui și pot să onoreze partea lor din tranzacție. Ai încredere în ei ca pot. Și ai încredere în tine că meriți.
Monica ION
Shape your brain, shape your Universe
P.S. Să zicem că tu ai primit ceva gratuit și vrei să restabilești echilibrul. Atunci:
1. fă o listă cu ceea ce ai făcut tu ca să meriți, respectiv cu toate beneficiile pe care le-ai adus persoanei care ți-a dat gratuitatea.
2. Pune o sumă de bani în dreptul fiecărui beneficiu pe care i l-ai adus.
3. Continuă până valoarea pe care ai adus-o echivalează valoarea pe care ai primit-o gratuit.