Skip to content Skip to footer

Cum să ieși din josul și din golul emoțional – 6 soluții la 6 cauze


Spark-ul acesta este despre jocurile emoționale, și motivul pentru care l-am creat este că foarte multe persoane cu care am interacționat începând cu luna Noiembrie, Decembrie, inclusiv Ianuarie, au trecut prin jos-uri emoționale.

Jos-uri emoționale destul de apăsătoare, în care nu neapărat se simțeau în depresie, dar pur și simplu parcă nu erau conectați cu fluxul vieții, și parcă cheful de viață, pofta de viață, bună dispoziție, puterea de a face lucrurile le lipsea. Și se simțeau apăsate, nu neapărat implicate sau nu neapărat cu chemare către a se implica în lucrurile pe care le făceau de obicei.

Am primit astfel telefoane, de la cliente, care au spus că nu sunt bine în pielea lor, nu se simt bine. Și mai mult, o clientă avea și un soi de rușine în care a spus „Nu am venit către tine pentru că nu aveam cu ce să mă laud, nu aveam victorii cu care să mă laud.”

Spark-ul acesta l-am creat pentru tine, dacă ai trecut vreodată printr-o perioadă de jos sau dacă încă nu ai ieșit din perioada de jos, care de multe ori este asociată cu iarna, sărbătorile de iarnă, și cu acest vârtej prin care trecem și care ne epuizează de cele mai multe ori, legat de felul în care ne trăim sărbătorile de Crăciun, Revelionul.

Și știi ce e interesant? Chiar dacă, probabil te uiți la viața ta în mod obiectiv, nu lipsește nimic. Ești sănătos sau sănătoasă. Ai un om, un loc de muncă sau o firmă care merge bine. Ai familie care te iubește sau oameni care te iubesc în jur. Poate nu lipsește un lucru mare care să-ți apese existența, dar poate există o percepție de lipsă.

Deci, dacă te uiți obiectiv la viața ta, spui că nu îți lipsește nimic, ar trebui să fii bucuros, bucuroasă pentru ceea ce ai, dar tu simți că ceva nu este așezat.

Și atunci am identificat câteva cauze, șase la număr, pentru care se întâmplă aceste jos-uri și pentru fiecare din ele am să îți dau câteva soluții.

  1. Prima cauză este, pentru josul emoțional, este că faci ceea ce trebuie, nu ceea ce te împlinește.

Dacă m-ai ascultat deja, știi că ceea ce trebuie este ceea ce percepe mintea ta că trebuie să faci și faci dintr-un soi de trebuie, adică lucrurile care sunt în valorile tale joase. Faci ceea ce trebuie și nu ceea ce te împlinește, înseamnă că faci lucruri din valorile tale joase și nu faci lucrurile din valorile tale înalte.

Și legat de asta, există o mulțime de „trebuie” legat de felul în care se trăiesc sărbătorile, legat de cu cine trebuie să te întâlnești, legat de ce trebuie să ai pe masă și așa mai departe. 

Dar și legat de faptul că trebuie să fii întotdeauna bine dispus sau binedispusă, întotdeauna să fii optimist și întotdeauna să ai victorii și progrese ca și cum nu ți-ar fi permis, din interior, sau nu este social acceptabil să ai și perioade de jos, perioade de recuperare, perioade de refacere.

Și atunci când faci ceea ce trebuie, plătești cu energie vitală lucrurile pe care le faci. 

Adică consumi din energia ta vitală, nefiind conectat cu fluxul energiei, fluxul cosmic al energiei sau fluxul divin al energiei, și practic ajungi să plătești cu energia ta vitală și ai nevoie să te reîncarci repede. 

Iar una dintre aceste modalități de reîncărcare rapidă este să mănânci, este să mănânci dulce, să mănânci paste. De asemenea, este să bei, bei alcool, nu neapărat să exagerezi, dar poate să devină un soi de obișnuință ca în fiecare seară să bei unu sau două pahare de vin înainte să te culci, sau exagerezi cu alte lucruri sau te recompensezi cu alte lucruri, cum ar fi shopping-ul și alte chestiuni care îți dau energie imediată.

Însă, ce poți să faci în situația asta este să vezi efectiv care sunt lucrurile care te împlinesc, și tot ce simți că e cu „trebuie” să nu mai faci, să delegi, sau nu mai faci o vreme până te reconectezi cu fluxul vieții și cu energia vieții.

Deci prima și cea mai simplă variantă este să renunți la lucrurile care trebuie să le faci și să faci doar lucrurile care te împlinesc.

Dacă cumva spui nu se poate asta, că am copii și trebuie să le dau de mâncare și nu îmi place să fac lucrul ăsta, e ok. 

Conectează acele activități care nu sunt în valorile tale cele mai înalte și nu ai cui să le delegi, conectează le cu valorile tale cele mai înalte. 

Și dacă de exemplu, prima valoare a ta este dezvoltare personală și efectiv gătitul pentru copii nu este o valoare pentru tine și nu vrei să delegi sau nu ai cui să delegi încă, vei răspunde la întrebarea „Cum să faci mâncare pentru copii, și a performa efectiv activitatea respectivă, te susține în valoarea dezvoltare personală?

De exemplu, poți să asculți ceva în timp ce faci mâncare pentru copii și înveți în același timp. Le dai un model copiilor de învățare și de permanent interes către creștere. E un alt răspuns.

Un alt răspuns poate să fie că, ești atentă la proces și vezi în dezvoltare personală cum poți să ai printr-un proces, un rezultat care să fie împlinitor și care să aibă rezultate și pentru alții.

Ăsta este deci, primul motiv pentru care simți un gol emoțional sau un jos emoțional, că faci ce trebuie, nu ce te împlinește.

Soluția este:

1. Nu mai faci lucrurile care sunt în valorile tale joase.

2. Delegi lucrurile respective.

3. Conectezi lucrurile respective cu valorile tale cele mai înalte.

  1. Al doilea motiv pentru care persoanele au un jos emoțional este că se compară cu alții.

Aici mare atenție! Acest comparat cu alții e o capcană pe care o găsești inclusiv în cursurile la care participi, oricare ar fi ele.

Și comparatul acesta cu alții presupune că celălalt face ceva mai bine, are ceva mai mult, reușește ceva în mod excepțional și tu nu. Și în această comparație tu ești mai mic, mai neajutorat, mai slab, mai incapabil decât este celălalt.

Desigur, nu toate lucrurile astea sunt conștiente, pentru că e foarte posibil să te întâlnești cu o prietenă care are o familie sau care tocmai s-a căsătorit și tu ai percepția că ești singură și nu ai o relație. Și atunci te gândești că ”Ah, ceva e în neregulă cu mine, ceva ea face, deși nu înțeleg că nu-i mai frumoasă decât mine, nu-i mai deșteaptă decât mine, dar ceva face diferit. Că eu sunt incapabilă să-mi găsesc o relație sau să mă stabilizez într-o relație.” E doar un exemplu. Poate să fie pe orice fel de arie profesională la fel.

Comparația cu alții înseamnă că tu percepi că acea persoană cu care te compari are niște calități pe care tu nu le ai, și modalitatea prin care poți să ieși din această capcană mentală este să faci o listă cu trăsăturile pe care vezi că această persoană le manifestă și să vezi unde, când și față de cine ai manifestat tu aceeași trăsătură, până vezi că tot vezi în ea ai și tu în tine.

Acum, aici este un truc. Pentru că dacă persoana respectivă are un iubit și tu nu ai iubit, iubitul, este un rezultat. 

Trebuie să vezi ce a făcut ea ca să aibă iubit și unde ai acele lucruri pe care ea le-a făcut, în ce formă, ca să te ducă și pe tine către rezultat.

La fel este… Persoana respectivă, are un business de 50 de milioane de dolari sau euro și acesta este un rezultat. 

Ce a făcut ca această persoană să ajungă la businessul de 50 de milioane de dolari? A luat decizii ferme legat de angajați, a lăsat să plece pe cei care nu au performat, a răspuns imediat oportunităților și pe urmă vezi unde ai luat și tu decizii radicale de a-i lăsa pe oameni să plece acolo unde nu au performat în orice aspect al vieții tale, inclusiv în business dacă ai un business, și pe urmă poți să faci și al doilea pas, cum ar fi cel exemplificat: a spus DA oportunităților care au fost în calea lui. Vezi și tu care-i forma în care tu ai spus DA oportunităților care au fost în calea ta.

În momentul în care vezi că ai tot ce prețuiești la ceilalți, ce admiri în ceilalți, ai și tu în tine, vei face un salt în percepție și această comparație cu ceilalți nu o să te mai micească, ci vei vedea că practic ești la fel de genial, genială cum este persoana pe care pe care o ai în minte, cum este persoana cu care te compari.

  1. Al treilea motiv pentru care există un jos emoțional este că ai fantezii nerealiste.

Fanteziile nerealiste sunt cauza depresiei. 

Într-o depresie există o fantezie uneori nerealistă, cum că lucrurile ar trebui să fie într-un anume fel. Asta este fantezia. 

Este nerealistă, pentru că acel anume fel este doar pozitiv, fără negativ, sau preponderent pozitiv, fără negativ sau cu foarte puțin negativ, și de aceea este o fantezie nerealistă.

În momentul în care tu ești la tine acasă și ești poate singur/singură și fantezia ta este că ar trebui să ai un partener sau o parteneră cu care să ai cele mai romantice momente, care să-ți aducă ciocolăți sub formă de inimă pe o farfurie, sub formă de inimă, și care să îți facă masaj la spate și la picioare și care să-ți gătească, fie că e vorba de domn sau de doamnă. Evident, exagerez. 

Dacă ai această fantezie, care este doar cu plus fără minus, și simți că nu ai putere să te miști către ea, asta este definiția depresiei.

Și atunci, una dintre motivele de jos este că te gândești cum ar fi trebuit să fie. 

Judecata de cum este este inevitabil comparată cu, cum ar trebui să fie. Și pentru că te gândești cum ar fi trebuit să fie și este doar pozitiv, fără negativ, josul îl vei simții și mai jos și mai dureros.

Adică tu te gândești că există o fantezie pozitivă legat de felul în care ar trebui să decurgă viața ta, legat de felul în care ar trebui să te porți tu, legat de felul în care ar trebui ceilalți să se poarte cu tine, poate părinții, poate alte persoane, și îți compari realitatea, care este complet diferită, cu acea fantezie și suferi.

Deci acesta este al treilea motiv pentru care ai un jos emoționa, că trăiești în realitatea pe care o ai, pe care o consideri uneori mizerabilă și te compari cu cum ar trebui să fie, care este doar pozitiv.

Cum poți să treci de acest jos emoțional este să vezi care ar fi dezavantajele dacă fantezia ta s-ar împlini. 

Ce dezavantaje ai avea tu, în valorile tale cele mai înalte, dacă s-ar împlini fantezia pe care o vrei, cea cu care te compari?

Cum îți spuneam ești singur/singură și fantezia ta este să îți petreci sărbătorile, Revelionul, Crăciunul cu cineva. Ce dezavantaje ai avea în valorile tale cele mai înalte dacă ai ar fi persoana ideală în viața ta exact în forma în care o vrei? 

Și dă răspunsuri până ajungi la un echilibru și până ajungi la percepție echilibrată în ceea ce privește fantezia, adică până-i vezi suficient de multe minusuri care să compenseze plusurile. Doar trebuie să fie egale. Nu trebuie să distrugi fantezia respectivă, ci doar să-i găsești și dezavantajele.

Până acum ți-am spus 3 motive pentru jos emoțional:

1. Faci ce trebuie, nu ceea ce te împlinește.

2. Te compari cu alții și te vezi mai mic și mai neajutorat decât alții.

3. Ai fantezii nerealiste și te compari cu un ideal din mintea ta care are doar plusuri.

  1. A patra cauză pentru josul emoțional sau pentru golul emoțional sunt traumele nerezolvate.

 Asta este foarte, foarte importantă.

Imaginează-ți că o traumă este la nivelul corpului fizic, ca un loc prin care pierzi în mod constant energie.

Dacă duci trauma aceasta foarte multă vreme cu tine, această cauză de pierdere de energie va determina o boală la nivelul chakrei de unde pierzi această energie.

Caroline Myss este cea care a studiat asta. Caroline Myss este un mistic creștin care are niște abilități naturale de a vedea în corpul tău care sunt problemele. Nu știu exact dacă le vede sau le simte și ține cursuri de câteva zeci de ani pe tema asta. E imbatabilă.

Și ea spune că, în momentul în care ai niște percepții neechilibrate, fantezii și traume, care le rulezi mult în mintea ta, ele determină la nivelul corpului tău, ca o gaură energetică prin care pierzi energie în mod constant.

Dacă e să explicăm ce înseamnă asta la nivel mental, înseamnă așa: tu ai o percepție distorsionată asupra unui eveniment, o traumă. Vezi că este doar negativ, foarte mult negativ și nu este niciun fel de pozitiv.

Acest mult negativ și niciun fel de pozitiv se numește traumă în percepția fiecărei persoane. Adică poate să fie foarte subiectiv lucrul acesta. Pentru o persoană poate să fie o traumă, pentru altă persoană, același eveniment nu este o traumă.

În momentul în care îți spui această minciună că este doar negativ și nu este niciun pic de pozitiv, creezi o distorsiune în spațiul tău, care va aduce cu sine alte minciuni pe care va trebui să le acoperi, pe care va trebui să le hrănești cu energie ulterior.

De exemplu, dacă trauma unei persoane este că a fost violată, asta este faptul în sine, iar percepția ei este că i s-a luat puterea și demnitatea – care este o percepție subiectivă, e interpretarea care a dat o această persoană acelui eveniment – și vede doar negative în acest lucru și vede doar cum i-a afectat în mod negativ existența și nu vede niciun fel de percepție pozitivă, va trebui să creeze alte minciuni pe care și le spune – minciuni înseamnă distorsiuni în care este fie prea mult pozitiv, fie prea mult negativ – și va crea o persona, o mască care va trebui să o protejeze.

Prin faptul că creezi aceste minciuni în care spui „Eu nu pot că mi s-a luat demnitatea, nu am curaj să ies pentru că…” Și tu justifici existența ta prin acea acel eveniment din trecut și îți creezi o mască bazat pe evenimentul din trecut, înseamnă că tot, toată mintea ta și corpul tău trebuie să hrănească cu energie vitală acea minciună ca să o ții în picioare, pentru că în felul acesta ai găsit o modalitate ca să supraviețuiești. 

Și e OK asta pentru că te-a ajutat să supraviețuiești, însă nu trebuie să o duci cu tine toată viața.

Și atunci, pentru domni și pentru doamne, tocmai pentru aceasta, am creat Putere pe Tocuri pentru doamne și Brain Remodeling for Men pentru domni. În care poți să mergi înapoi la acele lucruri care te-au durut foarte tare din trecut, care în continuare îți consumă foarte multă energie ca să le acoperi, ca să poți să îți protejezi rănile respective, ca să poți să funcționezi ca persoană, aș zice normală dar e cu ghilimele, în mediul acesta, fără să-ți fi vindecat rana.

Pentru tine am creat Putere pe Tocuri și Brain Remodeling for Men, în care exact, mergem acolo, în rănile respective le vindecăm odată pentru totdeauna. Asta este soluția pentru traume nerezolvate.

Și te invit să mergi înapoi în acele răni pe care le ai și să le rezolvi, pentru că altfel, în timp, ele vor crea probleme în corpul tău fizic și nu doar vor crea probleme și în relațiile tale și în evoluția ta profesională. Pentru că nu poți să crești mai mult decât îți permit rănile acestea. Nu poți.

În momentul în care te-ai eliberat de ele e ca și cum ți se deschide un câmp nou de posibilități.

Și da, poți să le vindeci, oricare ar fi traumele, oricât de dureroase, oricât de nemaiauzite sunt. Crede-mă, din experiența mea, că există pe lumea asta și alții care au trecut prin așa ceva – unu.

Doi – există soluție pentru vindecare. Și noi asta facem în Inspired Life.

  1. Al cincilea motiv pentru care ai un jos emoțional, este că nu ai un scop sau o misiune care să te însuflețească.

Faptul că nu ai un scop sau o misiune care să te însuflețească este ca și cum nu îți găsești rostul pe Pământ și nu ai un motiv pentru care să trăiești.

Și ce se întâmplă, de cele mai multe ori, este că nu vezi cum tot ce s-a întâmplat în viața ta și tot ce ai făcut în viața ta de fapt se organizează într-un puzzle incredibil de frumos al existenței tale, care este misiunea ta, și tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat pentru ca tu să îți împlinești misiunea, fie că sunt lucruri pozitive, fie că sunt lucruri negative.

Ca să-ți identifici misiunea, am creat un exercițiu extrem, extrem de puternic, din care o să-ți spun doar câte un pic aici, ca să vezi care sunt lucrurile care pun viața ta cap la cap.

În primul rând, trebuie să știi că nu poți să trăiești în afara misiunii tale. Tot ce faci este aliniat cu misiunea ta. Tot ce faci este de fapt manifestarea misiunii tale.

Doar că noi nu percepem așa, pentru că adesea poți să fii în situația că te lupți cu viața și atunci nu percepi că ești manifestarea misiunii tale.

2. Și poate că asta ar fi trebuit să încep: fiecare persoană are o misiune.

Când vii pe lumea asta, vii cu o poveste prescrisă. Și nu spun că este predestinat ceea ce urmează să trăiești, dar misticii spun că îți alegi anumite provocări care te vor ajuta de fapt, ca să îți împlinești misiunea.

Te naști într-o familie care de fapt, îți creează acele răni ca să îți împlinești misiunea.

Tot universul acesta este făcut cu plusuri și minusuri, că nu vine doar sub formă de plusuri, în așa fel încât tu și fiecare din voi care mă ascultați, să vă împliniți misiunea. Mi se pare magic lucrul acesta și asta este poate cel mai important lucru.

Și al treilea lucru pe care poți să-l faci, e parte din procesul meu de identificare a misiunii, este să vezi care sunt provocările pe care le ai specific în perioada asta, care sunt reușitele pe care le ai în perioada asta și să vezi cum ele formează un întreg care te ghidează într-o anumită direcție.

Și dacă faci asta pentru fiecare etapă a vieții tale, vei vedea linia roșie a existenței tale și vei vedea că misiunea ta a fost manifestată din primele evenimente de care îți amintești din viața ta. E incredibil de puternic.

Deci al 5-lea lucru a fost – nu ai un scop sau o misiune care să te însuflețească și care te duce către un jos emoțional.

Am să le recapitulez:

1. Faci ce trebuie, nu ce te împlinește.

2. Te compari cu alții și te minimizezi pe tine.

3. Ai fantezii nerealiste.

4 Ai traume nerezolvate.

5. Nu ai un scop sau misiune care să te împlinească, respectiv nu l-ai identificat și crezi că nu îl ai. E doar o chestiune de percepție.

6. Atunci când ai un jos sau un gol emoțional este că simți că nu ai putere sau nu ai cunoaștere care să te ducă către obiectivul tău. 

Te simți neputincios, te simți prea mic, poate în comparație cu alții. Te simți că nu ai abilitățile și intri într-o poveste din aceasta de gol emoțional sau de jos emoțional.

În situația asta, ce îți recomand să faci este să identifici care sunt acele lucruri în care percepi că îți lipsește ceva, nu ai putere sau nu ai cunoaștere, și vezi care este forma în care ai puterea sau care este forma în care ai cunoașterea.

Prin asta aplici Legea Dualității și a Polarității în moment, adică Legea Sincronicității, și vezi cum în mod simultan ai putere și nu o ai, ai cunoaștere și nu o ai.

Și în momentul în care lucrezi pe mai multe momente de genul acesta, e ca și cum începi să vezi un tipar în felul în care funcționezi tu. Și vei vedea în contextul acesta, de fapt, pe unde curge energia vieții, pe unde te duce pe tine energia vieții, unde ai putere, unde ai cunoaștere și practic pe unde te invită viața să mergi.

Acesta a fost punctul 6 la josul emoțional.

În concluzie, dacă ajungi la vreun jos emoțional sau dacă ești într-un jos emoțional, ascultă audio-ul acesta, ia notițe și fă-ți efectiv un plan de lucru prin care să îți echilibrezi mintea și percepția, pentru că e prea scurtă viața ca să o petreci în a-ți plânge de milă.

Și nu spun că întotdeauna trebuie să fii turbo, ci poți să ți iei pur și simplu perioade de refacere, dar mental, emoțional nu trebuie să fie apăsătoare aceste perioade de refacere.

Poate pur și simplu dorești să nu faci nimic, să citești, să asculți muzică, să te uiți cu ochii în tavan, și e o perioadă în care alegi să faci asta, dar nu trebuie să ai un jos emoțional pentru asta.

Așa că ai toate soluțiile. Tot ce te invit să faci este să le pui în practică.

Iar acum, la final, te invit să-mi lași un gând legat de care dintre ele, dintre aceste probleme de fapt, a rezonat cel mai mult cu tine, și atunci când ai avut un jos emoțional care dintre cele șase cauze l-a determinat?

Te îmbrățișez cu multă iubire. Să ne vedem în curând!

1 Comment

  • Dana
    Posted 14 iulie 2024 at 12:08

    Monica, te urmaresc de cateva luni si chiar am participat la cateva webinare, in ultimul timp!
    Cred ca intotdeauna, m-a preocupat dezvoltarea mea persoanala si sa ma cunosc pe mine si implicit, pe cei cu care intru in contact.

    Mi-ai dat multa incredere, pentru a-mi accepta viata mea, exact cum este ea si am speranta ca voi reusi sa obtin ceea ce imi doresc si sa devin cea mai buna versiune a mea.
    Multumesc cu recunostinta, ca ai ales sa impartasesti, aceste materiale, care mi-au raspuns la multe din intrebarile care ma preocupau.
    Succes in continuare!

Leave a comment