Skip to content Skip to footer

Sărbătoarea Paștelui: sacrificiu sau împlinire?

Monica: Pentru că este o săptămână specială, m-am gândit să vorbim împreună, astăzi cu tine, Ștefan, despre semnificația Paștelui. Și aș vrea să ne uităm puțin împreună altfel, la ce înseamnă Paștele, ce înseamnă răstignirea, învierea și semnificația pe care a dat-o umanitatea acestei experiențe. 

Nu aș vrea să pornim de la premisa că deținem adevărul sau că știm lucrurile. E doar o altă perspectivă pe care te invit să discutăm împreună astăzi, aici. 

Ștefan: De acord. 

Monica: OK! Și aș vrea să te rog ca tu, cu experiența ta de teologie, puțină lume știe despre tine cred că ai făcut teologia și background-ul tău, să aduci contribuția ta din zona asta. Bine?

Stefan: De acord.

Monica: Ce aș vrea să spun despre Paște e să te invit la o altă perspectivă asupra ce s-a întâmplat de Paște, acum peste 2000 de ani, căci foarte mult este asociată în creștinism sărbătoarea aceasta cu sacrificiu și suferință. 

Și aș vrea să te invit să adaugi la această perspectivă o alta, foarte importantă: Că Iisus a fost pe calea Lui, și-a împlinit misiunea, și a trăit misiunea la cel mai înalt nivel și a fost conștient de asta. Nu știm de când dar știm că a fost conștient de asta.

Și atunci când ești conștient de misiunea ta, nu mai pare că lucrurile sunt în zonă de sacrificiu și nu trăiești sacrificiul ca sacrificiu «o fac pentru ceilalți», ci faci lucrurile respective pentru că sunt calea ta și că la nivel de suflet nu ai nicio altă opțiune decât să îți trăiești misiunea, odată ce devii conștient de ea. 

Ștefan: Cred că e primul exemplu în istorie în care cineva e atât de conștient de misiunea lui. Vorbeam mai devreme de povestea de la 12 ani, când a rămas în templu și, copil fiind, chiar dacă părinții lui l-au căutat a spus: “De ce trebuia să mă căutați? Eu eram unde trebuia să fiu!

Monica: Și ce înseamnă asta? Ce înseamnă ce ai spus? 

Ștefan: Că e primul model în umanitate în care cineva și a urmat misiunea atât de clar, în care și-a asumat, a știut-o, și-a asumat-o, a urmat-o. Și da, s-a pus foarte mult accent pe sacrificiu și pe partea asta umană, până la urmă, că e tipic pentru noi oamenii să suferim, dar pentru suflet, pentru partea divină din Iisus Hristos, sacrificiul e foarte, foarte mic față de partea divină din Iisus Hristos. 

Monica: Deci, tu spui că la 12 ani, prin faptul că a fost în casa Tatălui și a spus părinților lui că: “Eram acasă, în casa Tatălui!” el de la 12 ani a fost conștient de misiunea lui și știa. 

Ștefan: Cel puțin, da acela e primul fapt consemnat în Evangheliile canonice. 

Monica:  Și știa că asta este calea lui. 

Acum, e o diferență între a-ți urma calea și a te sacrifica pentru ceilalți în perspectiva ta?

Și crezi că percepția ar trebui să fie doar că: a făcut un mare sacrificiu pentru noi și mesajul să fie doar acesta sau și faptul că uite: dacă ești pe calea ta și ești aliniat cu tine, uite cât de mare impact ai

Pentru că dacă EL a fost așteptat pe calea LUI, aliniat cu EL și știi vorba aceea că: Dacă tu ești așezat pe calea ta, tot restul în jurul tău se reașează pe calea lor. 

Practic, cea mai mare lumină pe care pot să o aduci în umanitate este ca tu să îți vezi de calea ta, de misiunea ta. 🌟

Și aici aș vrea să aduc o analogie cu Einstein, știi? 

Ai percepția că Einstein și-a sacrificat viața personală pentru știință?

Nu!

Ștefan: Nu.

Monica: A fost pur și simplu un mod natural prin care el și a reorganizat existența, ca el să poată să își împlinească misiunea, să poată să dea ce este mai bun în lumea asta în el, pentru umanitate. 

O mamă care își iubește copiii și are copiii în valoarea ei numărul unu și face pentru copii, pentru educația lor, pentru creșterea lor, tot ce ține de ea se sacrifică pentru copii?

Ștefan: Poate să spună ulterior, dar adevărul este că: își urmează valorile și își urmează misiunea și nu o obligă nimeni. 

Monica: Da, da, exact, e alegerea ei! E alegerea ei, nu obligă nimeni. 

Și ce aș vrea să subliniez aici este că: cu cât te așezi mai mult și mai clar pe calea ta, pe misiunea ta și nu faci «ce trebuie», «ce se așteaptă ceilalți», ci faci calea ta și misiunea ta, cu atât mai mare impact poți să ai. 

Ștefan: Da! Spuneai tu că: creștinismul a impactat umanitatea într-un mare fel. Și e adevărat!

Monica: Și aici încă o nuanță: Dacă tu ești conștient că faci un lucru pentru că este pe calea ta, viața ta devine rai

Dacă tu percepi că faci un sacrificiu, viața ta devine iad.

Și că raiul pe pământ înseamnă să poți să trăiești aliniat cu misiunea ta, pentru că atunci creezi și răspândesc cea mai mare lumină, cea mai multă lumină. Exact așa cum a făcut Iisus când a fost răstignit, când a fost batjocorit, când a trecut prin patimile prin care a trecut. 

Și aș mai vrea să adaug un lucru: Știi, atunci când te uiți la cineva din afară care trăiește o misiune extraordinară, cum ar fi de exemplu, Elon Musk? 

Mintea umană, cea care judecă în termeni de alb și negru, o să spună: ”Vai, dar viața lui este un dezastru. Doarme la firmă, mănâncă la firmă, își neglijează copiii, e la nu știu câta căsătorie. Viața lui nu e în ordine…

Dar omul acela nu sacrifică toate lucrurile menționate mai devreme. Divinitatea din el sau misiunea divină pe care o trăiește nu percepe ca fiind un sacrificiu celelalte lucruri care nu sunt în ordinea așa-zis normală în viața lui.

Și așa te invit să ai o perspectivă diferită ușor, poate și asupra a ceea ce a făcut Iisus și să te gândești că perfecțiunea divină a existenței Sale nu poți să o judeci cu mintea umană care judecă în termeni de bine și rău, plăcere și durere, plus și minus, ci că poți să o înțelegi numai dacă dai la o parte acest strat de judecată alb-negru și vezi perfecțiunea momentului. Perfecțiunea momentului nu presupune sacrificiu, ci presupune aliniere perfectă a voinței individuale cu voința divină. 

Și, de fapt, poți să te uiți la ce s a întâmplat de Paste cu Isus, patimile prin care a trecut și răstignirea ca misiunea Lui împlinită, adică, faptul că a trăit aliniat cu misiunea Lui divină. Iar din afară poți să judeci cu mintea umană și să zici: “A fost groaznic, a fost greu!” sau poți să spui:”Uite, am un model extraordinar de ce înseamnă să trăiești aliniat cu misiunea ta.”

Pentru că dacă faci asta, ușurezi viața ta și viața celor din jurul tău și răspândești mai multă lumină. 

Așa că acum, în pragul Sărbătorilor Pascale, te invit să te gândești care este calea ta și cum poți zilnic să trăiești mai aliniat cu calea ta, cu misiunea ta. Pentru că dacă faci asta, răspândești cea mai mare cantitate de lumină în jurul tău. Dacă faci asta, contribui în cel mai eficient mod la binele tău și al celor din jurul tău și la creșterea ta și a celor din jurul tău. 

Așa că îți doresc sărbători luminoase și din acest punct de vedere! 

Leave a comment