Monica: Ieri am luat masa cu un cunoscut al lui Ștefan, cu un tip cu care s-a întâlnit într-o comunitate de networking și s-a alăturat și fetița lui.
A venit momentul în care să mă prezint și să spun ce fac și am povestit despre cum înțeleg lumea din perspectiva Legi Fractalilor.
Și domnul avea în față o salată cu de toate, cu legume, cu fructe, cu sos, cu semințe, efectiv erau multe tipuri de ingrediente în fața lui și spusese la început că el a avut un bruch și că nu-i este prea foame, dar totuși, pentru că ne-am întâlnit într-un restaurant, a luat o salată.
Asa că i-am zis: Bazat pe ce ai spus tu și pe salata pe care o ai în față pot să-ți spun inclusiv cum arată relația ta cu banii. Și în contrast, lângă el era fiica lui.
Vrei să povestești tu despre fiică, ce am observat împreună?
Ștefan: Da, ea avea în farfurie trei feluri de mâncare, foarte bine definite, gen piept de pui la grătar, broccoli și orez, trei chestii bine separate în farfurie.
Monica: Și în bucăți mari și clare.
Ștefan: Da, în bucăți mari și clare și cu două minute înainte, prietenul meu îmi spune că fiica lui e foarte bine organizată și face un semn cu cele două mâini în trei părți. Ca și cum ar fi în la mijloc, la dreapta și la stânga, cu ambele mâini așa simetric.
Iar Monica a observat organizarea pe care o are fetița și cum privește lumea, cât e clară și cum gândește în câte trei pași, față de tatăl ei, care e genul de persoană “all over the place”. Pur și simplu îi place să fie sufletul petrecerii, e în mijloc dar îi e greu să pună punctul pe i sau când îl vezi să zici: “Ok, despre asta e acest om.” E clar că este despre conectare și comunicare cu ceilalți oameni.
Monica: Da, hai să spunem un pic despre cât de multe lucruri face că, de fapt, ne-am dat seama că viața lui e ca o salată. Că face pictură și ne-a făcut cadou o pictură, că a pornit un business de consultanță financiară, a avut job de misionar și a lucrat ca pastor timp de trei ani de zile și a participat la acțiuni misionare. Trăiește în mai multe locuri, în Austin, în Boston, merge foarte des în Europa și practic viața lui e ca o salată cu multe ingrediente.
Când îl întrebi cine e, în fapt, e o mulțime de lucruri, exact ca o salată și am văzut și partea foarte faină când am povestit cu el.
Hai să zicem și de partea financiară când i-am spus: Uite, suspectez pe baza felului în care ai abordat mâncarea că iei lucruri ca să te potrivești cu mediul dar nu neapărat le folosești și pentru banii tăi gândești mai degrabă impulsiv lucrurile decât strategic.
Și a zis: “Da, așa e! Sunt momente în care iau lucruri, pe urmă nu le mai folosesc și sunt momente în care am foarte mulți bani și nu știu ce să fac cu ei sau sunt momente în care nu am bani. Și e ironic având în vedere jobul pe care îl fac. Și într-un fel e normal.”
Partea faină este că am descoperit partea luminoasă a tiparului său în relație cu el, și anume că el a creat ceva unic pe piața financiară, ceva ce nimeni altcineva n-a fost în stare să creeze. Având în vedere componenta lui spirituală, având în vedere dedicarea pentru copii și familie, având în vedere componenta lui financiară, a creat un sistem în care să abordeze holistic aspectul financiar al unei persoane sau al unei familii.
Și nu mai există așa ceva. Există tax advisors.
Ștefan: Da, de obicei, sunt pe specialități.
Monica: Da, cu asigurările.
Ștefan: Da, advisorii în domeniul acesta sunt specializați, nișați și nu pot să-ți spună din alte domenii. Dacă vrei să-ți faci planificare financiară pentru a-ți trimite copilul la facultate trebuie să te duci să vorbești cu un advisor specializat pe asta. Dacă vrei să vorbești cu cineva pe taxe trebuie să vorbești cu altcineva specializat pe asta. Dacă vrei să faci management pentru averea familiei trebuie să vorbești cu altcineva și așa mai departe.
Și el reușește să includă mai multe bucăți într-un mod armonios pentru clienții lui.
Monica: Practic serviciile pe care le oferă sunt la fel de variate ca o salată dar în esență au un gust extraordinar și servesc unui scop unitar, adică servesc clientul și țin cont de client și de relațiile lui de familie, de partea lui spirituală, de misiunea pe care vrea să o aibă, de moștenirea pe care vrea să o lase, de impactul pe care vrea să-l aibă în lume.
Și a reușit să construiască ceva pe latura luminoasă a tiparului său.
Ștefan: Pe mine întotdeauna m-a impresionat capacitatea ta de a observa fractalul unei persoane și de a extrage informațiile, lecțiile de acolo. Să vezi că felul în care începe o întâlnire, așa începe și o relație și-așa e și relația cu banii sau că așa o sa fie și relația de lucru. Dacă începi o relație de lucru la fel cum a decurs o întâlnire sau un mic proiect, așa o să decurgă și toată colaborarea. Iar capacitatea acesta a ta de a vedea fractalul unei persoane și de a extrapola de acolo mi se pare că salvează foarte mult timp.
Monica: Asta e partea fun. Acum hai să vorbim și de fiica lui. Era cu trei lucruri în față și sper că nu i-am supărat când le-am spus : Cred că fiica ta gestionează mai orientat către scop, banii, pentru că are trei chestii clare și separate și știe cumva ce e important fără să le amestece. Și menține lucrurile simple și la esență.
Și a zis: “Da, cred că ai dreptate.”
Fiicei sigur i-a picat bine. A fost oricum foarte frumos pentru că, legat de cifra trei, avea o bluză neagră, blugi albaștrii și pantofi albi, care la fel mențineau ideea de trei. Am luat-o la întrebări și a zis…
Ștefan: …că îi place să facă trei lucruri.
Monica: Exact, exact! Și lucrul acesta se vede. Asta a fost fascinant. Ei bine, ce voiam să concluzionăm legat de această poveste este: Uite ce fain ne creem coerență în jurul tiparului nostru și dacă reusești să capacitezi latura luminoasă a tiparului tău, care în esență e unic, e doar al tău pentru că vii cu trecutul tău, cu experiențele tale, tu poți să creezi ceva unic.
Dacă acest domn ar fi căutat să facă lucrurile ca la carte nu ar fi ajuns să aibă succesul, si reușita să adune oameni extraordinari în jurul lui și nici să creeze ceva unic.
Dacă tu copiezi rețeta altcuiva prin asta nu-ți respecți unicitatea și dacă-ți descoperi tiparul și îți dai voie să capitalizezi pe el, să-l manifești și să construiești pe latura lui luminoasă, efectiv poți să ai o contribuție unică în lume.