Skip to content Skip to footer

Aștepți pe cineva din afară să te salveze? Oricâte resurse ar exista, rolul de victimă este atât de confortabil încât spune o singură poveste. NU POT SĂ LE VĂD.

Tema ultimelor zile a fost mentalitate de victimă, despre a fi de acord ca cineva e o victimă și poate intra în post de salvator sau a fi tu însăși o victimă într-o anumită situație într-un anumit context sau a vrea să scoți pe cineva din rolul de victimă fără ca persoana să vrea să iasă de acolo. Și vreau să spun ceva foarte important legat de mentalitatea de victimă.

În primul rând când agreezi că cineva este o victimă ești de acord că mentii persoana respectivă în rolul de victimă și să vezi și întărești viziunea ei asupra ei însăși că este o victimă, că nu are acces la resurse, că nu poate, că nu se descurcă. În momentul în care ai pus bulina de victimă pe cineva ai fost de acord să menții povestea respectivă a persoanei despre ea însăși în rol de victimă, o ți în groapa în care s-a băgat singură persoana respectivă. 

Al doilea lucru pe care vreau să ți-l spun, dacă rezonezi cu mentalitatea de victimă, dacă pici în povestea ei, dacă cumperi povestea mentalității de victimă, rămâi la nivelul acela. Asta înseamnă că legea transparenței și reflecției, care spune că tot ce vezi în ceilalți ai și tu în tine, în momentul în care ești de acord că cineva este victimă în momentul acela ești de acord că tu ești victimă și joaci rolul de victimă pentru că rezonează cu tine, e parte din tine. 

Următorul lucru pe care vreau să ți-l spun despre mentalitatea de victimă este că dacă servești o zonă de oameni care joacă rolul de victimă și îi consideri victime le vei face un preț cam pentru niște victime, cu adaosuri că pentru niște victime și vei fi de acord că nu au ce să ofere ca să onoreze ceea ce oferi tu și pentru că nu au cum să facă asta te menții tu la nivel de victimă. ”Vai saraca de mine cât de mult ți-am salvat, cât de mult ți-am ajutat” și este același joc și rol de victimă. Dacă ești de acord că ceilalți sunt o victimă, deci te menține și pe tine din nou mentalitate de victimă. 

Apoi, tot legat de mentalitate de victimă este că în momentul în care agreezi că cineva este este victimă, nu vezi care sunt resursele pe care le are ca să se descurce și cauți tu sa supra compensezi cu resursele tale ca să-l scoți pe celălalt din mentalitatea de victimă. Însă, dacă cineva este într-un spațiu în care nu vede resursele pe care le are la dispoziție, faptul că tu l-ai ajutat sau l-ai salvat o dată nu-l va ajuta să iasă din rolul de victimă, pentru că tu făcând acțiunea pentru a-l salva îl menții în mentalitatea de victimă, în loc să-l ajuți să vadă că are singur resursele să iasă de acolo. 

Orice business în care la nivel conștient sau subconștient vei căuta să îi salveze pe ceilalți te va ține pe tine într-un rol de victimă căci vei compensa tu cu energia ta ca să-i scoți pe ei dintr-un loc de unde nu vor să iasă și va fi la nivelul de supraviețuire. În momentul în care vezi că business-ul nu salvează pe nimeni, nici conștient nici inconștient, că în același timp creează distrugere cât și valoare pe care o aduce celorlalți îți asumi cu adevărat tu puterea și ești cu adevărat din mentalitate de victimă și doar acesta este spațiul din care poți să-i susții cu adevărat ceilalți și să-i ajut să facă o transformare importantă în viața lor. 

Atâta vreme cât agreezi că există victime, te vei tine în sărăcie sau în supraviețuire. Atâta vreme cât agreezi că există victime, agreezi că există o putere în afara lor care le creează viața, ca atare tu vei fi vânturile, valurile vieții și nu vei asuma tu puterea cu adevărat.

Știu că mesajul acesta sună un pic dur, dar te rog frumos ca exercițiu pentru sfârșit de săptămână, alege o categorie de oameni pe care îi consideri victimă și pune două întrebări: 

1. Cum ți-au co-creat ei situația asta la nivel de suflet? dacă vrei

2. De ce le convine să rămână în situația asta? și vei vedea că fiecare din noi are puterea să aleagă dacă vrea să joace rolul de victimă și-i convine mai mult asta sau vrea să-și asume cu adevărat puterea. 

Te îmbrățișez cu drag. Să ai un weekend fabulos! 

1 Comment

 • Catalina
  Posted 30 iunie 2023 at 14:27

  Iti multumesc Monica si pentru acest material.
  Cata claritate mi-a adus legat de rolul de victima asumat. Dorinta mea de ai ajuta pe altii vine de fapt din mentalitatea mea de victima, ce dur suna dar ce real e.
  Cu recunostinta,
  Catalina

Leave a comment