Cum să fii bine cu tine și cu ceilalți de sărbători.
Nu e o surpriză să-ți spun, că cele mai dificile relații sunt cu acele persoane pe care le iubim, poate cel mai mult, și față de care avem atașamente deosebite.
Aici intră părinții cu care am avut plusuri și minusuri de-a lungul existenței, dar care în prima fază a existenței noastre, ei sunt super eroi, pentru fiecare om.
Apoi, cele mai dificile relații pe care le ai sunt cu partenerul de viață, soțul, soția. Pentru că te leagă foarte multe lucruri și există o miză în relația respectivă. Plus, există presiunea socială că lucrurile trebuie să fie într-un anume fel într-o relație, și de aici foarte multe tensiuni în relație cu partenerul.
Apoi, cele mai dificile relații pe care le ai sunt cu copiii tăi. Adică sunt cu acele persoane care-ți sunt încredințate spre creștere de către Universul acesta, și față de care este foarte dificil să nu ai așteptări și să nu îți impui, în unele situații, punctul de vedere, dorințele sau ce consideri tu că este bine pentru ei.
Iar în ultimă instanță, cele mai dificile relații sunt cu alte persoane care sunt apropiate, dar cu care ai relații poate strânse. Pot să fie prieteni sau pot să fie rudele.
Și dacă părinții și copiii și rudele nu le alegi, legat de partenerul de viață și de prieteni, mai ai un cuvânt de spus în alegerile pe care le faci.
Dar de multe ori te simți ca într-un dat, în care astea sunt persoanele cu care operezi în viață și cu care trebuie să faci casă bună.
Iar acuma, de sărbători, acele persoane care-ți apasă cel mai ușor butoanele sunt tocmai aceste persoane dragi.
Și hai să vedem de ce-ți apasă butoanele, de sărbători, persoanele dragi.
În primul rând că ai așteptări față de ei. Te aștepți să fie într-un anume fel.
Dacă ești o doamnă, poate te aștepți ca partenerul tău de viață, soțul tău, copii tăi să fie mai cooperanți, mai blânzi, să te ajute mai mult, știind că poate ai de două, trei ori mai multe sarcini decât în alte contexte.
Ai așteptări de la tine să fii tu într-un anume fel.
Ai așteptarea să reușești să faci față la toate provocările pe care le ai de sărbători: de la alegerea cadourilor, cina perfectă de sărbători, vizitele familiei sau vizită la familie, și oricare ar fi lucrurile pe care în mintea ta ar trebui să le faci de sărbători.
Ai așteptări ca energia din seara de Crăciun să fie de un anume fel, energia de Revelion să fie într-un anume fel.
Așteptarea să fie o vacanță în care să te relaxezi, în care copiii să nu plângă, să nu supere, în care toată lumea să fie mulțumită.
Ai așteptarea ca cei de lângă tine să te înțeleagă că ai mai multe de făcut și poate să se ofere voluntar, să te ajute.
Poate ai așteptarea ca, copiii să-și facă curățenie în camera lor. Ai așteptarea să te ajute la curățenia din casă, ai așteptarea să te susțină în diferite feluri pe tine.
De asemenea, ai așteptarea să ai suport fără challange de sărbători.
Ai așteptarea ca toate să fie roz sau, hai să zicem luminoase, și ai așteptarea ca mâncarea să iasă perfectă, copii să se bucure de cadouri așa cum îți imaginezi tu, soțul să se bucure de cadouri, soția să se bucure de cadouri așa cum îți imaginezi tu, părinții să fie încântați, și așa mai departe.
Și te aștepți ca toate lucurile să fie roz.
De asemenea, te aștepți ca acei care-ți sunt dragi, cei de care am vorbit anterior, ai așteptarea că ei să te protejeze. Să îți ofere lucruri, să-ți ofere sprijinul în așa fel încât toată imaginea din mintea ta legat de cum ar trebui să fie sărbătorile, să fie așa cum te aștepți.
Ai așteptarea ca imaginea din mintea ta să se transforme în realitate.
Și pe lumea asta, de la nimeni nu ai atâtea așteptări, cum ai exact de la persoanele cele mai dragi: de la părinți, de la partener sau parteneră de viață, de la copii, de la prieteni, rude. Cel mai probabil în ordinea asta sau apropiată.
Dar de la ei ai cele mai mari așteptări să se poarte într-un anume fel, să se poarte într-un anume fel cu tine, să se bucure într-un anume fel de ceea ce le oferi tu.
Și știi că așteptările sunt cel mai mare generator de dezamăgiri.
Cu certitudine, cu cât ai așteptări mai mari legate de sărbători, să se întâmple într-un anume fel, și cu cât aceste așteptări sunt mai luminoase, fără să includă, partea întunecată, cu atât mai mari șanse sunt să fii dezamăgită sau dezamăgit, să fii stresat, stresată de sărbători.
Aceste dezamăgiri au legătură și cu rănile acumulate în trecut în relație cu ei, dar nu doar cu ei, ci în general cu rănile tale.
Și în situația asta de sărbători, refuzurile, respingerile lor, abandonul pe care îl resimți, le resimți mai puternic.
Și o să te doară mai tare în perioada asta vorbele, acțiunile și comportamentele lor, respectiv percepția pe care tu o ai asupra acestor comportamente de sărbători.
Adică dacă, de exemplu, la un la un sfârșit de săptămână, când mergi într-o excursie cu familia, partenerul sau partenera de viață nu te susține așa cum ai vrea, nu este atât de mare tragedie cum e dacă, fix de sărbători, nu te susține așa cum ai vrea tu.
Și cumva, totul are o miză amplificată de sărbători.
Și pentru că există un stres în general mai mare, devii mai vulnerabil, și tinzi să reacționezi mai puternic.
Adică vorbele și comportamentele celorlalți și, respectiv, interpretările pe care le dai tu, percepțiile, ajung să te doară mai tare de sărbători, pe fond de stres, decât te dor sau te deranjează în condițiile în care nu există foarte multe alte lucruri de făcut.
O să revin de ce apare și stresul acesta.
Cele două lucruri și cele două componente apar simultan: așteptările și dezamăgirile.
În momentul în care ai așteptări neechilibrate, cu balanța înclinată înspre mai mult pozitiv decât negativ, ești sortit să trăiești o dezamăgire.
Tu îți creezi dezamăgirile prin faptul că ai așteptarea să se întâmple mai mult pozitiv decât negativ. Și cele două sunt interconectate, apar împreună.
Legat de rănile pe care le ai… ești mai vulnerabil legat de rănile pe care le ai și ești mai expus legat de rănile pe care le ai, pentru că, în general, în relație cu familia, protecția pe care o ai este mai scăzută decât este cu alte persoane.
Pentru că te aștepți ca ei să te susțină, nu o să te aperi, nu o să ridici atât de mulți pereți între tine și părinți, copil, partener sau parteneră de viață. Nu ridici atâția pereți de apărare, nu pui atâtea măști, tinzi să fii mai degrabă autentic în relație cu ei.
Ca atare ei pot să ajungă mai repede și fără bariere la tine. Și nu că au ei intenția să te rănească în vreun fel, cât tu ești pur și simplu mai expus sau expusă prin natura relației pe care o ai cu ei.
De sărbători treci prin două faze:
Prima fază este aceea a febrei pregătirilor de sărbători.
Și aici, și ca bărbat, și ca femeie, ai mai mult de făcut decât într-o lună obișnuită.
În general, presiunea financiară pentru sărbătorile de iarnă este mai mare odată cu cadourile de sărbători, apoi cu vacanțele pe care ți le planifici.
Apoi, există o presiune de a face față așteptărilor celorlalți, în ceea ce privește bucuriile pe care le oferi. Spre exemplu, atunci când le dai cadouri există o anumită presiune, și o anumită dorință pe care tu ai: să le faci o bucurie celorlalți.
Există, de asemenea, presiunea de a respecta anumite ritualuri, de a respecta anumite obiceiuri de familie și există un soi de presiune de dinainte, o febră a pregătirilor. Adică toate acele activități pe care nu le faci în mod normal sunt în plus față de celelalte sarcini.
Apoi, probabil la birou ai din nou lucruri de închis pe final de an, sarcini de finalizat, proiecte de încheiat, în așa fel încât și acolo, cel mai probabil, lucrezi mai mult în Decembrie decât în alte contexte.
Și așa, luna Decembrie este o lună extrem, extrem de ocupată.
Și prima fază de dinainte de sărbători este o fază în care lucrezi extraordinar de mult, ești ocupat, și stresul este mai mare.
Pe lângă a gestiona surprizele pe care vrei să le faci copiilor de Moși, de Crăciun, activitățile la biserică, care poate sunt mai intense în perioada asta, în general, numărul de activități, cantitatea a ceea ce ai de făcut este mai mare. Ai mai mult de lucru, ai mai multă presiune. Asta este prima fază de pregătire de sărbători.
A doua fază de sărbători este după ce trece valul pregătirilor și ai un moment de liniște.
Și ai mai mult timp în care să gândești, ai mai mult timp în care să fii, ai mai mult timp în care să procesezi.
Și în fiecare din cele două faze de sărbători, fie e febra pregătirilor, fie liniștea de după furtună sau de dinaintea furtunii, există o vulnerabilitate mai mare pe care o ai.
În perioada stresului ești mai vulnerabil, în general, pentru că cauți să te ocupi de mai multe, autocontrolul este mai scăzut și pur și simplu devii mai vulnerabil. Pentru că mintea ta vrea să facă și mai multe lucruri, vrea ca mai multe lucruri să iasă perfect sau să iasă bine, și ești mai vulnerabil. Ai un autocontrol mai scăzut și pur și simplu îți pierzi răbdarea mai ușor, te superi mai ușor, devii mai iritabil.
Este o reacție naturală, normală la stres.
În perioada de după febra pregătirilor, în perioada de liniște, în momentul în care mintea ta nu mai este atât de ocupată, are timp să se gândească. La ce? La diferite probleme pe care le ai.
Ca atare, atunci, în momentul în care este liniște, încep să revină la suprafață dezamăgirile pe care le-ai avut în relația cu părinții, cu familia, cu copiii, durerile pe care le ai sau le-ai avut în relație cu ei, și ești mult mai tentat ca butoanele tale să fie apăsate în perioada asta, pentru că nu îți mai este mintea la fel de ocupată în această perioadă, ca în perioada normală de activitate.
Și dacă ai observat, acesta este un tipar.
Cuplurile care nu sunt suficient de așezate tind să se certe atunci când au mai mult timp împreună.
Când fiecare lucrează, relația lor este funcțională ca să servească a ceea ce fac fiecare dintre ei, dar atunci când merg în vacanțe tind să se certe mai mult.
Asta a fost și experiența mea pentru o bună bucată de vreme cu Ștefan, când aveam câte un weekend liber, în prima fază a relației noastre, sau când aveam câte o vacanță, mergeam zece zile undeva, două săptămâni, undeva.
În prima fază ne certam, pentru că ieșeau la suprafață rănile nerezolvate în relație, nemulțumirile, frustrările, și aveam timp să ne gândim la ele.
Și atunci, practic în cele două perioade, și în perioada de febră a pregătirilor și în perioada de după, efectiv, mintea este mai vulnerabilă să ajungă la acele dureri și răni nerezolvate.
Dar este un lucru extraordinar care se întâmplă în perioada asta, tocmai că poți să-ți observi mai ușor rănile nevindecate.
Și poți să folosești perioada aceasta, ca efectiv să-ți notezi care sunt acele lucruri care ies la suprafață și care încă nu le-ai rezolvat, pe care mai ai să le echilibrezi.
Aici vreau să îl mai pomenesc o dată pe Eckhart Tolle pe care îl prețuiesc foarte mult și de la care am învățat extraordinar de multe anul acesta.
Eckhart Tolle spune că dacă cineva spune că este iluminat atunci să meargă să stea două săptămâni acasă cu părinții, ca să vadă cât de iluminat este. Pentru că este imposibil ca în două săptămâni părinții să nu-ți apese butoanele și să nu mai descoperi lucruri la care să mai ai „de lucru”, de făcut transformări, de dizolvat emoții, dureri, răni și așa mai departe.
Și atunci, cum să fii tu bine cu tine de sărbători?
Primul lucru pe care te invit să-l faci este să definești ce vrei tu pentru tine.
Respectiv care este o variantă ideală pentru tine.
Și aici o să te rog frumos să pui deoparte programările: de cum trebuie să fie Crăciunul. Respectiv câte feluri de mâncare trebuie să ai gătite, dacă trebuie să stai acasă neapărat, câte cadouri trebuie să cumperi, ce mâncare trebuie să ai, cum să fie locul și așa mai departe. Ci pur și simplu, pune deoparte programările pe care le ai, de cum trebuie să arate sărbătorile, și definește tu ce este bine pentru tine, o modalitate care să țină cont de valorile tale și de realitatea ta, ca tu să poți să-ți împlinești valorile.
Și aicia o să-ți spun o poveste pe care sigur am mai spus-o.
Mi-am dat seama de sărbători, că am aceeași emoție pe care o are mama și aceeași stare, și ca o persoană care nu putea să ia o decizie.
Făceam Crăciunul exact așa cum l-am învățat de acasă, până mi-am dat seama că stai un pic că fac exact ca mama.
Și nu, deranjează în sine că fac exact ca mama, ci faptul că aveam percepția că trag tare și nu reușesc să mă bucur de sărbători. Asta era programarea. Știi? Cumva, ca și cum duceam tot greul lumii pe umeri.
Și am zis, stai un pic, nu așa vreau să fie sărbătorile. Vreau să savurez timpul cu familia mea.
Efectiv, cum arată varianta mea? Este timp de calitate. Ne uităm la filme împreună, facem plimbări împreună, avem discuții împreună, mâncăm ceva fain împreună, dar nu este despre mâncare. Crăciunul nu este despre mâncare.
Și atuncia, cum e important pentru tine?
Ce vrei tu pentru tine? Cum e varianta ideală pentru tine de a avea sărbătorile, ținând cont de valorile tale?
Al doilea lucru este să definești factorii de stres din anii trecuți, respectiv ce ai văzut că ai ca emoții, ca trăiri și care sunt tiparele preluate de la părinți.
Exact așa cum ți-am dat exemplu mai devreme, vezi care sunt acele lucruri pe care le-ai preluat de la părinți, inclusiv ca stări și emoții și nu le-ai pus sub semnul întrebării dacă asta te reprezintă și dacă vrei cu adevărat să trăiești în felul acela sărbătorile.
Deci, definește factorii de stres și vezi care sunt factorii care te-au stresat.
Pentru mine, de exemplu, gătitul era un factor de stres. Nu este în valorile mele cele mai înalte, n-a fost niciodată în valorile mele. Simt că mă consumă mai mult decât este nevoie. Nu îmi place, ca atare e un factor de stres.
Să vină multă lume, să adun multă lume, să am oaspeți e un factor de stres. Nu este o modalitate în care să simt eu că trăiesc liniștită de sărbători.
Al treilea lucru la care te invit să te gândești este cum poți să faci acel ideal, cum poți să-ți trăiești valorile, practic, de sărbători și să trăiești varianta ta, definită de tine, de sărbători, fără acel factor de stres, împreună cu familia, ținând cont și de ce e important pentru ei.
Adică tu te gândești la tine, pe urmă te gândești care sunt factorii de stres pe care nu-i vrei în viață. Notezi lucrurile astea și pe urmă ai o discuție cu familia, cum poți să faci acel lucru care ți-l dorești tu împreună cu ei, ca și ei să trăiască lucrurile care sunt importante pentru ei, fără să ai stresul.
Spre exemplu, poți să comanzi mâncare. Poți să mergi să sărbătorești Crăciunul într-un hotel. Poți să mergi să sărbătorești Crăciunul undeva unde este cald.
Deci poți să găsești efectiv alternative cu ei, în așa fel încât, și tu, și ceilalți membri ai familiei să-și împlinească valorile și să trăiască ceea ce e important pentru ei.
Dar un element important aici este să fii detașat de formă.
Adică, dacă vrei să spui ok, nu vreau să gătesc de sărbători și ăsta este un factor de stres, fii flexibil legat de asta.
Dacă vrea soacra ta să gătească de sărbători sau mama ta, foarte bine. Nu trebuie neapărat să comanzi mâncare. Lasă-i să te ajute, lasă-i să te susțină.
Deci nu pune accent pe formă. Fii liber în felul în care gândești.
Gândește-te că vrei să-ți trăiești valorile, vrei să ți le trăiești într-un anume mod. Îi susții și pe ceilalți din familie să-și trăiască valorile și fii cu mintea deschisă legat de forma în care poți să trăiești acest lucru.
Și caută soluții împreună cu familia, în așa fel încât și tu să-ți împlinești valorile de sărbători, să trăiești acea variantă fără stres și ei să trăiască varianta aceea ideală, a lor, fără stres.
Al patrulea lucru pe care te invit să îl faci, ca să poți să ai niște sărbători liniștite este să-ți observi tiparele emoționale, și care sunt declanșatorii emoțiilor neplăcute.
Notează-le într-un jurnal ca să poți să lucrezi pe ele. Și aici intervine și partea asta mai întunecată a Crăciunului.
Știi că ți-am spus că dacă ai așteptări, este sortit să fii dezamăgit? Ei, aici aducem în vedere și partea întunecată a sărbătorilor.
N-o să iasă nimic perfect, exact așa cum te-ai gândit.
O să mai pară emoții pe care să lucrezi, ca semn că mai ai ceva de lucru, și Crăciunul și sărbătorile de iarnă sunt perfecte ca să poți să-ți observi tiparele emoționale și declanșatorii emoțiilor negative.
Și notează-le, ca să poți să lucrezi pe ele.
Nu trebuie să intri în capcana lor și să creezi vreo dramă, că ar putea să fie și asta o obișnuință emoțională, pur și simplu… Dacă ai văzut părinții tăi că de fiecare dată se ceartă de Crăciun, ești tentat să repeți același tipar.
Pur și simplu observi, notezi, respiri până treci prin situația respectivă, urmând ca după sărbători să-ți pui pe agenda de lucru și chiar să lucrezi la aceasta.
Asta este challenge-ul din perioada sărbătorilor. Și e ok să te aștepți să fie, și să te pregătești pentru el, să fii pregătit pentru el, decât să-ți spui că nu o să existe.
Și ultimul punct, și poate cel mai important, este să îți respecți valorile de sărbători.
Să faci în așa fel încât, să îți faci planul de sărbători în așa fel încât să trăiești valorile de sărbători.
De ce se ceartă lumea și de ce au stres în plus de sărbători?
Pentru că fac o mulțime de lucruri pe care nu le pun sub semnul întrebării.
Le fac pentru că așa sunt obiceiurile în zona în care trăiesc, respectiv: cadouri, brad, mâncare multă și așa mai departe, și uită, sau fac lucruri care nu sunt în valorile lor.
Și atunci normal că ești mai irascibil, normal că nu te simți bine în pielea ta, dacă faci lucruri care nu sunt valorile tale.
Așa că alocă-ți timp de sărbători, în mod special valorilor tale cele mai înalte, și nu le sacrifica pentru ceilalți, pentru că vei crea resentimente față de ei. Ci caută modalități prin care și tu și ceilalți, din familie, puteți să vă trăiți valorile cele mai înalte într-un mod armonios, în care să vă susțineți unii pe alții.
Dacă faci acești pași ai șanse foarte bune să trăiești niște sărbători într-un spațiu în care să fii conștient de emoțiile tale și într-un spațiu în care să poți să te bucuri de cine ești tu cu adevărat și de cine sunt ceilalți cu adevărat, fără să intri în vârtejul lui „trebuie”.
Știi, vreau să-ți spun ceva de la suflet la suflet pe final.
Ai permisiunea să-ți creezi sărbătorile așa cum vrei tu.
Dincolo de orice fel de tradiții sau programări de până acum, ai permisiunea să ai sărbători luminoase, faine, trăind în valorile tale.
Lasă-mi un mesaj despre cum arată sărbătorile tale luminoase.