Salut,
Acesta este friday spark-ul, gândul meu care să te însoțească pentru weekend și care să îți pună mintea la gândit, găsit răspunsuri, găsit soluții. Sau, poate, am speranța că pot să îți dau câteva răspunsuri la întrebările pe care le ai legat de viață, de felul în care funcționează mintea și cum poți aplici Legile Universale.
În audio-ul acesta am să îți vorbesc despre 4 cauze importante ale fricii.
Având în vedere contextul socio-economic și politic actual se pare că din tot ce spun experții, o criză se apropie. Și în contextul acesta, de multe ori mintea tinde să fie blocată, să nu știe cum să răspundă, pentru că intră într-un <freeze response> generat de frică.
Iată care sunt cele 4 cauze ale fricii:
1️⃣Lipsa de planificare
Lipsa de planificare înseamnă că percep că urmează o amenințare și nu ți-ai făcut temele pentru amenințarea respectivă. Spre exemplu, vine o criză financiară și tu nu ai un plan de «Ce se întâmplă dacă vine criza financiară?».
Și nu doar un plan, ci dacă se întâmplă alternativa A, care este planul tău?
Dacă se întâmplă alternativa B, care este planul tău?
Dacă se întâmplă alternativa C, care este planul tău?
Și pentru toate posibilele scenarii pe care le ai în mintea ta, să dezvolți câte un plan de «Ce faci în situația respectivă?».
Dacă ești un pic mai avansat cu gestionarea situațiilor de criză sau a fricii, pe lângă planul acesta, îți vei lua și niște repere, niște indicatori care să îți spună care este direcția către care merg lucrurile.
Spre exemplu, dacă există temerea din mintea ta că banca să nu o să mai dea bani înapoi oamenilor sau că o să fie limite la retragerea de numerar. E doar un exemplu, nu neapărat trebuie să fie acolo sau să se întâmple asta.
Dacă ai această percepție mentală, care este planul pe care îl faci pentru asta?
Care e planul pe care îl faci, dacă urmează să se întâmple ca băncile să nu mai dea bani înapoi oamenilor sau că o să fie limite la retragerea de numerar și care sunt primele semne care îți indică că asta este direcția?
Care sunt primele semne la care tu trebuie să acționezi? Pentru că atunci, dacă acționezi când acționează majoritatea oamenilor, atunci este când se adâncește criza și atunci, de fapt răspunzi la stimuli, nu ești în stăpânirea lor și din nou, mintea va intra în zona de frică.
2️⃣ Experiențele din trecut neechilibrate
A doua cauză a fricii sunt experiențele din trecut în care ai perceput că ai experimentat mai multă durere decât plăcere și astăzi, mintea ta exprimă o teamă în a experimenta situații similare, în a avea aceeași durere pe care ai experimentat-o în trecut.
Spre exemplu, dacă ai pățit în trecut că ți-ai pierdut business-ul sau ai pierdut un client important, sau ai pierdut niște oameni importanți din echipă și estimezi că acest lucru se poate întâmpla, te temi astăzi pentru că vei putea experimenta acea durere din trecut pe care nu ai echilibrat-o.
Teama de astăzi nu neapărat se bazează pe ce se întâmplă astăzi, ci pe faptul că informația neechilibrată de «mai mult minus decât plus», «mai multă durere decât plăcere este în corpul tău». Ce poți să faci în situația asta este să identifici de ce te temi în prezent. Spre exemplu, îți pleacă unul dintre colegii importanți.
Când ai experimentat asta și te-a durut cel mai tare? Și alegi trei momente când ai experimentat în trecut că ai pierdut o resursă importantă, un coleg ți-a plecat, te-ai despărțit de un asociat etc.
Orice emoție similară generată de o situație similară din trecut, mergi și echilibrezi situația din trecut, răspunzând la trei întrebări:
1.Ce beneficii ai avut în momentele acelea și din momentul acela până în prezent, că tu ai experimentat, ai trecut prin acea experiență, respectiv că ți-a plecat colegul?
2.Ce dezavantaje ai fi avut în momentul acela și din momentul acelea până în prezent, în valorile tale cele mai înalte, dacă acel colegul rămânea în echipă?
Și al treilea punct exact în momentul în care percepi pierdere generată de colegul tău, definește în mod specific ce fel de pierdere este și vezi cine face opusul față de tine în același moment, adică vei aplica sincronicitatea.
Legat de pierderea unui coleg, de exemplu, că pleacă din echipa ta, poți să ai mai multe momente de percepție. Poți să ai mai multe momente de percepție legat de pierdere relațională, legat de pierderea competențelor ca resurse, legat de pierderea cuiva care manifestă o trăsătură ce nu o ai tu față de echipă și vezi de fiecare dată, pentru fiecare moment de percepție, cine face una sau mai multe persoane, opusul față de tine sau fata de business în același moment?
Deci a doua cauză a fricii sunt experiențele din trecut neechilibrate.
Prima parte de echilibrare este să mergi în trecut să echilibrezi durerile.
Apoi, al doilea pas este să rămâi în prezent și să echilibrezi amenințările percepute din prezent.
Aici, odată că îți vei pune întrebările:
👉🏻Ce beneficii ai dacă pleacă colegul de care ți-e teamă să plece?,
✌🏻Ce dezavantaje ai avea dacă ar rămâne în echipă? Și nu doar atât.
👌🏻Vei face și un plan de contingență, adică vei avea un plan de backup » Ce se întâmplă dacă pleacă colegul?
După ce vei fi făcut toate aceste echilibrări, îți sugerez, dacă poți, să ai o discuție cu colegul, să o ai și să ai un deal cu el, să vezi ce se întâmplă în așa fel încât să elimini frica complet. Dar nu numai acum, ci și din trecut, în așa fel încât să nu-ți mai fie teamă să pui piciorul în prag, să iei decizii, să nu-ți mai fie teamă să plece un coleg din echipă.
Desigur, plecarea unui coleg din echipă este doar un exemplu. Poate să fie orice experiență din trecut pe care ai pe care ai avut-o. Poate să fie, de exemplu, și faptul că ți-e teamă acum că o să pierzi business-ul. Mergi în momente din trecut în care ai pierdut business-ul.
Îți e teamă acum că o să pierzi bani, mergi în momente din trecut în care ai pierdut bani sau orice resursă vitală pentru tine.
3️⃣Atașamentul față de o fantezie
Al treilea motiv pentru care există frica este datorită atașamentului față de fantezie. Dă-mi voie să îți explic ce înseamnă asta.
Imaginează-ți că vrei ceva foarte tare, un obiectiv din viitor sau ai deja în spațiul tău ceva ce ți-ai dorit foarte tare sau prețuiești foarte tare.
În momentul în care ai ceva ce este peste echilibru, îl vezi cu mai multe plusuri decât minusuri, implicit apare teama de a pierde lucrul respectiv, trăsătura respectivă, experiența respectivă, omul respectiv, orice ar fi.
Deci îți este teamă că pierzi un lucru, cum ar fi un ceas, dacă vezi mult mai multe pozitive decât negative la ceasul respectiv.
Îți este teamă că pierzi bani dacă vezi mult mai multe plusuri decât minusuri la a avea suma respectivă de bani.
Îți este teamă că pierzi business-ul, dacă vezi mult mai multe plusuri la business decât minusuri. Deci teama apare generată de fantezia de care ești atașat. Și când spun o fantezie înseamnă doar a vedea mai multe plusuri, decât minusuri în situația respectivă. Și atunci ce poți să faci este să vezi și dezavantajele acelui lucru pe care îl prețuiești, minusurile lui.
Fantezia, cum spuneam, înseamnă să vezi mai multe plusuri decât minusuri.
Să luăm exemplul ceasului. Îți este teamă că vei pierde un ceas, ești atașat sau atașată de ceasul respectiv, a fost extrem de important pentru tine, are o anumită semnificație. Și vei vedea ce dezavantaje are ceasul acelea până la nivelul la care vei găsi dezavantaje în mod egal cu beneficiile pentru ceasul respectiv. Pentru că tu porți ceasul practic, tu folosești ceasul respectiv, pentru ce îți dă ceasul respectiv ca statut ca imagine și așa mai departe.
Și vei găsi o serie de dezavantaje pentru ceas până ajungi la echilibru și până vezi că acel lucru sau acea persoană are plusuri în mod egal cu minusurile.
La fel e și exemplul de: ți-e teamă că pierzi un coleg sau ți-e teamă că pierzi un client.
Să zicem că îți este teamă că pierzi un client. Vezi mult mai multe plusuri în a avea clientul respectiv decât minusuri.
În situația asta vei găsi care sunt minusurile colaborării tale cu clientul respectiv.
Vezi care sunt minusurile trăsăturilor admirate la client. Un minus al trăsăturilor admirate la client poate să fie că: plătește întotdeauna la timp.
Ce dezavantaje ai tu, că plătește întotdeauna la timp? E un exemplu.
Minusurile colaborării pot să fie » Ce dezavantaje ai tu că colaborezi cu acest client în business și în valorile tale cele mai înalte?
Gândește-te un pic că judecata aceasta de a vedea mai multe plusuri decât minusuri la un lucru, obiect, experiență de care ești atașat este foarte mult dată de percepția dezechilibrată, de multe plusuri, fără minusuri. Asta duce la o judecată alb-negru. Vezi mai mult alb decât vezi negru.
În momentul în care vezi mai multe plusuri decât minusuri, se declanșează instinctul de supraviețuire pentru că vezi că ar durea foarte tare, ai avea numai dezavantaje dacă ai pierde lucrul respectiv, deci pur și simplu mintea intră într-un mod de supraviețuire atunci când ești prea atașat de anumite lucruri.
4️⃣ A patra cauză a fricii este modul minții și al corpului de a-ți spune că ai obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale și nu stăpânești un domeniu anume.
În momentul în care tu stabilește obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale ai incertitudine în obiectiv. În valorile tale cele mai înalte ai certitudine. În valorile tale joase nu ai certitudine. Și atunci corpul și mintea creează frica doar ca să ți atragă atenția că nu e în valorile tale cele mai înalte, că nu stăpânești domeniul respectiv, că nu știi exact ce să faci, nu știi care sunt informațiile pe care trebuie să le obții ca să poți să faci față în situația respectivă. Acesta e doar un simptom al minții și al corpului că ai stabilit obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale.
Să luăm exemplul banilor. Să zicem că banii nu sunt în valorile tale, dar ai un business care înflorește, care crește și ai o teamă legată de bani. Ce înseamnă teama acesta legată de bani? Înseamnă că mintea și corpul îți spune: “Hei, ai obiective financiare în business-ul tău, dar nu ai în valorile tale lucrul respectiv.”
Primul lucru pe care poți să îl faci în situația acesta este să te informezi, să te documentezi, să te educi, ca să poți să stabilești apoi niște criterii după care să poți să iei decizii înțelepte. Adică, dacă e vorba despre bani în business și e vorba de amenințarea unei posibile crize, vei merge și te vei educa și vei vedea:
👉🏻Care sunt simptomele care declanșează o criză.
👉🏻Ce se întâmplă într-o criză, cum ar fi Marea Depresie, spre exemplu.
👉🏻Care sunt acele soluțiile 4-5 la care poți să apelezi?
👉🏻Ce fac băncile?
👉🏻Ce au făcut cei care au reușit în situațiile astea?
Și efectiv te documentezi. După ce te-ai documentat, începi să devii stăpân pe situație și, pentru că ai investit timp și energie începe ca acel lucru să fie în valorile tale, în situația aceasta: banii.
Ca atare pot să începi să îți faci un plan, adică ceea ce discutasem la punctul 1️⃣.
Deci, al patrulea motiv pentru care apare frica este că mintea și corpul îți spun că ai stabilit obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale.
Acum am să recapitulez cauzele principale ale fricii:
1️⃣ Lipsă de planificare (Nu ți-ai făcut temele.)
2️⃣ Experiențe din trecut neechilibrate, în care ai perceput mai multă durere decât plăcere.
3️⃣ Teama de a pierde fantezia sau atașamentul prea mare de ceva, la care vezi doar plusuri și nu vezi minusuri.
4️⃣ Modalitatea minții și a corpului de a-ți spune că faci lucruri care nu sunt aliniate cu tine.
Bun, spune-mi, te rog frumos dacă te gândești la o situație specifică legat de care ai frică acum?
Care dintre cauze percepi că este cauza principală?
Îți mulțumesc frumos că mi-ai ascultat!
Cu iubire și recunoștință,
Monica
2 Comments
adina
Frica de a fi respinsa, frica de a fi data afara de la locul de munca ( am trecut prin asa ceva), frica de a nu stii sa imi controlez furia atunci cand apare.
Monica Ion
Adina, draga mea, te felicit pentru că ai numit toate aceste frici. Din acest punct transformarea lor este posibilă. Sunt aici să te susțin să faci asta.
Cu recunoștință,
Monica