Monica: În acest spark am din nou posibilitatea și oportunitatea și plăcerea să vorbesc cu Ștefan despre un subiect care este relevant pentru viața fiecăruia dintre noi.
Iar dacă ești pe social media, înseamnă că acest lucru te atinge într-un fel sau altul.
Bine ai venit Ștefan!
Ștefan: Bună dimineața!
Monica: Știi că mi s-a spus că vocea ta este apreciată și că ar trebui să facem mai multe spark-uri împreună. Din nou suntem într-un spark împreună.
Subiectul acesta este despre efectele pe care le poate avea social media în existența noastră. Poate vrei lucruri care nu sunt reale pentru tine, nu sunt în aliniere cu tine și poate îți amărăști existența din cauza asta.
Ștefan: Da, pentru mine sintagma care rezumă cel mai bine ideea asta este: „When you compare someone else’s front stage with your back stage”.
În română ar fi „când compari garajul tău cu vitrina altora”.
Practic ceea ce vedem pe social media este vitrina, ceea ce oamenii aranjează frumos, și comparăm cu ceea ce avem noi în spate.
Monica: Da, și asta se întâmplă foarte frecvent pe social media, pentru că vedem acele poze extraordinare din Bali, din Japonia, din Vietnam… parcă toată lumea trăiește o viață în luxoasă, toată lumea e fit, bronzată frumos, fără riduri și trăiește cea mai extraordinară viață pe care poți să ți-o imaginezi: în hoteluri frumoase, cu mese elegante, cu haine extraordinare. Și pare că toată viața lor e un vis.
Ștefan: Cred că asta s-a întâmplat și la tine, că tu postezi. Eu nu postez nimic în ultima perioadă și probabil mulți oameni au spus: „Ia uite Monica ce se plimbă prin Laos, prin Vietnam și uite ce viață frumoasă sau perfectă are, că ea nu are probleme de niciun fel”.
Monica: Da, așa a părut când am fost în Laos. Acolo am avut experiențe dintr-un spectru mai larg, așa cum știm amândoi.
Pe urmă am plecat în Vietnam într-o croazieră și m-au șocat extremele la care am fost expuși. Atunci am postat și locuri frumoase, că am stat și în niște resorturi frumoase, și am postat și locuri mai izolate, sărace, uitate de bunul Dumnezeu, undeva unde foarte greu ajungi ca și turist.
Ștefan: Da, acesta a fost beneficiul expediției să ajungem în locuri în care turiștii nu ajung.
Monica: Și să avem acces la cultura locului.
Ștefan: La cultura locului și cum e viața de fapt acolo.
Atunci când ai postat despre zonele sărace și despre cum e viața grea pentru oamenii de acolo, ai avut foarte puține vizualizări și foarte puține reacții.
Monica: Da, exact.
Am postat despre târgul de acolo, am făcut niște video-uri, au fost story-uri despre târgul de acolo, care e pur și simplu foarte, foarte sărac, minimalist, cu multe lucruri ieftine.
Era un târg micuț, unde se făcea și mâncare cât se poate de simplă. Carnea e un lux acolo.
Acest târg era o ocazie pentru oameni să facă barter, adică să schimbe produse și aveau timp o săptămână să se gândească ce produse să schimbe, cu ce pot ei să vină ca să schimbe, și de ce au nevoie.
Mai există târguri fără bani, tu îți dai seama? Adică e wow.
Și acest târg era în spatele templului. Și templul respectiv, m-a șocat din nou când s-au făcut donațiile către templu.
Boțurile acelea de orez lipicios, cu banii și cu pachețelul acela de mâncare, cum ar fi o supă din aia în folie, au fost puse în același loc toate împreună și apoi consumate.
Adică efectiv boțul de orez atinge banii, atinge ambalajul respectiv. Apoi cei care primeau donația respectivă, respectiv călugărul și ajutorul de călugăr de acolo, învățăcelul, consumau acele produse exact așa cum erau.
Trebuie să spun că am fost șocată de ce e acolo. Asta a fost o extremă din Laos.
Cealaltă extremă, în opoziție, au fost resorturile în care am avut luxul pe care poți să ți-l imaginezi vorbind despre mâncare bogată, variată, vorbind despre servicii excelente, camere, vile frumoase, foarte frumos aranjat în zonă, ca și cum ai avea propria ta grădină de vis acolo și nu era aglomerat.
Și peste drum, adică peste apă, din nou, familia care abia supraviețuiește de la o zi la alta.
Deci cele două extreme sunt acolo.
Dar când am postat pe social media despre locul cel sărac și apoi despre resort, reacțiile au fost extrem, extrem de diferite.
Când am postat despre locurile acelea uitate de lume, am avut foarte puține reacții, ca și cum și algoritmul le promova mai puțin. Nu doar reacțiile au fost mai puține, ci și vizualizările au fost mai puține pe story-uri decât cu celelalte imagini de aparentă perfecțiune. Celelalte video-uri despre locurile frumoase, luxoase, confortabile în care am stat, au avut mai multe vizualizări și au avut mai multe reacții.
Și pentru mine asta a fost destul de șocant, pentru că pentru mine, și pentru noi, viața reală e din amândouă.
Noi, când mergem într-un loc, trăim în locul acela așa cum este el, cu tot ce e în culoarea locului respectiv. Nu trăim într-o bulă, într-un resort unde viața e doar roz.
Ștefan: Și tu mai și postezi din ambele perspective.
Monica: Eu mai și postez din ambele perspective. Dar ce reacție am primit ulterior a fost „Monica, de ce nu faci X și stai acolo o lună și călătorești și te distrezi și ești doar bine acolo, și toate lucrurile sunt roz?”.
Și atunci care este problema?
Este că începi să te compari și începi să crezi că viața normală este aceea pe care o vezi promovată mult pe social media și ai senzația, când te uiți pe social media, că aproape toată lumea trăiește o viață de vis pe care și tu ai putea să o trăiești, dar tu stai cu neajunsurile, nemulțumirile tale.
Și nu că nu există și celălalt conținut, probabil există mult mai puțin promovat, dar în mintea ta sunt sădite acele imagini de viață perfectă în Bali, de viață perfectă în Dubai, unde toată lumea e bogată și toată lumea conduce mașini aurite. Acuma glumesc, evident, și exagerez.
Și începi să-ți compari viața cu asta și începi să îți amărăști existența din cauza asta.
Ștefan: Cu ceva care de fapt nu există.
Monica: Cu ceva care de fapt nu există.
Ștefan: Pentru că nici acei oameni care postează sau care par să aibă acele experiențe nu au de fapt acele experiențe.
Monica: Da, nu au doar acele experiențe. Adică viața e mult mai colorată de atât.
Dar în momentul în care tu mergi la firmă și ai afacerea ta și Ionel nu își face treaba și furnizorul X nu îți livrează la timp, și ai provocările pe care le ai, și lucrezi din greu ca să obții banii ca să poți să ai și tu acele experiențe… și parcă acel stil de viață se îndepărtează din ce în ce mai mult de tine… devii deprimat.
Și problema mare este că începi să îți dorești ceva ce nu e adevărat pentru tine.
Din cauza acestei infuzii de ce-i posibil și de ce e relevant pe social media începe adevărul tău, interiorul tău să fie neclar, să fie alterat cumva de imaginile acestea pe care le primești din afară, care sunt standardul.
Și ai senzația că toți ceilalți care sunt pe social media trăiesc la standardul acela (evident exagerat „toți ceilalți”) și numai tu nu ajungi acolo și că, de fapt tu asta îți dorești.
Ce e cel mai trist e că începi să crezi că asta îți dorești, doar partea aia luminoasă a vieții celorlalți și că asta e posibil, și nu mai ții cont de cine ești tu cu adevărat și care este alinierea ta interioară și faci compromisuri la cine ești tu pentru ca să corespunzi unui vis care nu există, până la urmă.
Și pentru asta am creat o serie de materiale și urmează o serie extraordinară de materiale despre ce înseamnă adevărul tău interior și ce înseamnă autenticitatea ta.
Voi vorbi într-o serie de experiențe live despre ce înseamnă valorile, cum te definești tu autentic, ce înseamnă misiunea ta, cum poți să trăiești în aliniere cu tine, cum poți să stabilești obiective care sunt cu adevărat aliniate cu tine, cum poți să materializezi, să ajungi să atingi obiectivele pe care le vrei, chiar dacă aparent nu sunt aliniate cu tine.
Și urmează această serie. Te invit să vezi despre ce este vorba în linkul alăturat acestui Spark.
Și acum, revenind la ce discutam noi și revenind la alinierea asta și la ce e posibil.
Știi, când am început să vorbesc despre valori foarte puțini oameni aveau banii în valori.
Acum, pentru că de multe ori știu sistemul, fac în așa fel încât banii să iasă în valori, dar de fapt nu sunt, pentru că nu sunt însoțiți de acțiuni care să reflecte acest lucru.
Dar de ce se întâmplă asta? Pentru că programarea care a existat la nivel colectiv este că și tu poți să fii milionar și că e important să ai bani și că asta este ceea ce ar trebui să îți dorești în viață, că succesul e definit de asta.
Dacă ai bani, atunci poți să ai toate imaginile alea de viață extraordinară din social media.
Și problema este că poate unii sunt meniți și misiunea lor în viața asta este să facă altceva extraordinar, dar uită de acel altceva extraordinar, prin care pot să câștige și bani, pentru că banii au devenit un scop în sine și vor banii sacrificând ce e cu adevărat important.
Și toate imaginile astea pe care le primim din social media, până la urmă asta fac, îți contaminează mintea cu ce ar trebui să-ți ofere ție fericire și împlinire.
Ștefan: O da, și nu doar social media, ci în cazul meu, de exemplu, pentru că nu stau pe social media, pentru mine e atunci când intru în contact cu alți oameni, cu o energie foarte puternică și îmi ia timp să-mi dau seama care e povestea pe care o spun ei de fapt și care e realitatea.
Pentru că la prima vedere tendința mea e superficială, să văd ce e la suprafață, să văd, să aud povestea care se spune. Nu sunt așa de profund ca tine.
Monica: Asta nu e chiar adevărat. Și te compari cu asta, nu?
Ștefan: Mă compar cu realitatea lor, inevitabil, și îmi ia timp să mă întorc la mine și să îmi dau seama care e situația de fapt, cum arată și debaraua lor, cum arată și garajul lor (metaforic vorbind) nu doar vitrina.
Pentru că prima dată văd vitrina. Văd sufrageria și zic „O, ce bine arată și ce frumoasă e!”
Și pentru că am tendința să fiu foarte critic cu mine, la mine văd doar garajul și doar curtea din spate, unde sunt aruncate tot felul de lucruri și unde e dezordine și sunt lipsuri și așa mai departe.
Și inclusiv călătoria asta în Laos, de exemplu. Faptul că am fost atâtea zile împreună cu mulți oameni, ceea ce pentru mine/pentru noi în general, nu e obișnuit, mi-a luat timp să mă adun. Și mi-a zis un prieten că nu sunt adunat, că nu sunt centrat, că ceva e în neregulă cu mine.
Monica: Te-a prins!
Ștefan: Da. I-am zis „Nu e nimic în neregulă, doar că îmi ia timp să procesez toate aceste informații”.
Monica: În concluzie, practic comparația cu imaginile astea de ce e posibil, te face inevitabil să te compari cu niște standarde care nu sunt complet reale, cum a fost și experiența noastră în Laos, jumătate într-o sărăcie lucie și jumătate în alte tipuri de experiențe mai ofertante, și ajungi să crezi ca alții trăiesc doar în zona aceea luminoasă și să crezi că acesta este succesul, asta te face fericit și împlinit.
Ajungi să plătești cu sănătatea pentru asta, pentru că nu trăiești din aliniere. Și despre asta vom vorbi în seria respectivă de experiențe live.
Ștefan: Mi se pare extrem, extrem de important, pentru că majoritatea dintre noi mergem prin viață fără să ne dăm seama de aceste comparații.
Pur și simplu le luăm la pachet, le luăm de la sine și pe urmă ne mirăm de ce ne simțim prost.
Ne mirăm de ce ne sunt înecate corăbiile și avem așa o semi depresie, o stare de paralizie, de amorțeală, fără chef de viață și anxietate, pentru că nu suntem în contact cu noi.
Monica: Cu cine ești tu cu adevărat.
Ștefan: Da, nu sunt în contact cu cine sunt eu cu adevărat și merg cu aceste presupuneri, cu aceste false judecăți, de bine și de rău, mai departe.
Și dacă nu te oprești un moment și nu ai contextul, cum e seria de experiențe live pe care o pregătești, nu ai contextul ca cineva să tragă un pic perdeaua, să-ți arate că e lumină afară, că e altfel decât în sala de cinema, trăiești efectiv ca într-o sală de cinema în care ești spectator la propria viață și mergi amorțit pe acolo. Și cred că e foarte important ce urmează să faci.
Monica: Da, abia aștept și eu.
Am spus că vom vorbi și despre cealaltă parte.
Pentru că una este atunci când preiei de la ceilalți cum ar trebui să fie succesul, viața împlinită, prosperitatea și așa mai departe, și nu-ți dai voie să le definești în proprii tăi termeni, raportat la cine ești tu cu adevărat, adică raportat la valorile tale.
Cealaltă jumătate pe care ai remarcat-o tu a fost tot legat de plecarea în Laos, în care mi s-a reproșat dintr-un context profesional din care fac parte, în care activez, că eu trebuia să fac altceva și cum îmi permit eu să fiu în Laos când eu aveam altceva de făcut. Și ai remarcat foarte fain asta, de fapt ce e în spate.
Ștefan: Da, asta e partea cealaltă, când oamenii pur și simplu proiectează realitatea lor asupra ta și îți spun ție ce ar trebui să faci.
Monica: Și cum ar trebui să-mi trăiesc viața.
Ștefan: Prima jumătate a monedei este când preluăm standarde și idealuri de la alții, cele mai multe inconștient, și cealaltă este când alții proiectează asupra noastră și ne spun: „Tu trebuie să faci asta, tu trebuie să stai în căsuța asta, tu trebuie să…”.
Trebuie… trebuie…. trebuie… care pe urmă devin ale noastre.
Monica: Și asta amărăște viața.
De cele mai multe ori părinții fac asta cu copiii.
Ne-au pus în căsuță și au făcut tot ce a ținut de ei, să stăm cuminți în căsuță, de cele mai multe ori involuntar, inconștient, dorindu-ne binele.
Dar o facem și cu partenerul de viață când îi spui: „Trebuie să vii cu mine la o nuntă” (acesta este un subiectul nostru preferat) sau trebuie să faci anumite lucruri.
Și ce se întâmplă este că cel care proiectează asupra celuilalt „că trebuie” va trăi o frustrare. Pentru că dacă eu spun cum ar trebui să îți trăiești tu viața… tu și dacă încerci să trăiești viața în felul acela, chemarea ta interioară și alinierea ta interioară, nu te lasă.
Și atunci eu o să fiu frustrată că tu nu ești așa cum vreau eu să fii și de aici conflicte în relație, de aici conflicte în business, de aici conflicte în tot felul de aspecte ale vieții.
Și nici tu nu vrei să fii cu o persoană care oglindește în tine că nu ești suficient de bun, pentru că nu trăiești așa cum zic eu că ar trebui să trăiești.
Ștefan: E foarte greu de trăit cu astfel de oameni. Nu știu cum reușești cu mine.
Monica: Că eu trebuie să corespund așteptărilor tale… Ai o mulțime de reguli pentru mine… That’s funny!
Noi am rezolvat foarte fain problema asta pentru că am înțeles sistemul acesta destul de devreme și ne-a scutit foarte mult de conflicte ulterior.
Chiar dacă le-am avut la început și a existat partea asta de așteptări ca celălalt să fie așa cum ești tu, ca tu să fii așa cum sunt eu, să te porți după modelul meu, nu doar cum sunt eu, ci cum cred eu că ar trebui să fie un soț, un partener, un iubit și așa mai departe… ne-a scutit de foarte multe probleme înțelegerea asta pentru că practic poți să fii într-o relație cu cineva, și profesional, și personal… și până la urmă așa-i și relația noastră cu Elena, respectând cine este cealaltă persoană și iubind-o pentru cine este. Și asta e extraordinar.
Dacă nu, atunci ai o mulțime de conflicte care până la urmă își au baza în aceste valori diferite și cum ne așteptăm unii de la alții să trăim conform valorilor proprii.
Eu de la tine, să trăiești valorile mele, tu de la mine, noi doi de la Elena, Elena de la noi și așa mai departe. Și generează un haos din acesta în care toată lumea e frustrată și mai iese câte o explozie din asta vulcanică din când în când.
Dar, spre norocul nostru, am înțeles asta și am aplicat și în business.
Tu aplici foarte bine lucrul acesta în business, să înțelegi practic unde e valoarea unei persoane și ce e capabilă să facă, ce o inspiră să facă, să o pui la locul potrivit și să nu-i dai lucruri care nu sunt aliniate cu ea, pentru că altfel generezi frustrare și pentru tine și pentru ea.
Ștefan: Îmi place să mă uit și să înțeleg pe unde curge energia acelei persoane și să nu pun lucruri de-a curmezișul acelui flux de energie. Să nu îl blochez. Câteodată îmi iese, câteodată mai învăț.
Monica: Și fix acum când ai spus asta, îți amintești că ai avut aceeași viziune legată de prosperitate? Să nu pui blocaje în fluxul prosperității? S-au conectat cele două lucruri acum.
Îți amintești de momentul acela în care ai avut un AHA pe partea aceasta de prosperitate?
Ca și cum ar fi un flux de energie pe unde curge și care creează bunăstare, stare de bine în spațiul din jur pentru toți cei implicați și că practic, prosperitatea e mai mult să nu pui blocaje acestui flux, ci să te calibrezi cu el, să-l direcționezi mai bine.
Se leagă cele două lucruri.
Ștefan: Chinezii i-au zis QI – energie vitală, alții au spus altfel, dar e aceeași idee până la urmă și modul cel mai practic concret în care o poți aplica este cu sistemul de valori, învățând aceste lucruri, devenind conștient de ele din ce în ce mai mult și lucrând cu ele.
Monica: Acesta este un alt subiect despre care vom vorbi în seria despre valori, relația dintre bani și valori și cum poți să trăiești în aliniere cu banii și cu energia prosperității, tot din perspectiva aceasta a valorilor și a cine ești tu cu adevărat.
Am vorbit despre două lucruri mari și importante azi: despre cum preiei de la alții standarde, mod de viață, mod de a gândi, uneori acest lucru nefiind în favoarea ta, pentru că nu vezi, omiți și nu prețuiești ce este cu adevărat valoros pentru tine.
Ștefan: Eu aș spune că rareori este în favoarea ta.
Monica: Rareori… și e adevărat.
Și cealaltă parte despre care am vorbit a fost atunci când tu te aștepți ca ceilalți să trăiască conform standardelor tale și amărăști și viața ta și amărăști și viața celuilalt, pentru că practic alegi să trăiești într-o dinamică în care tu te faci mic și îl faci și pe celălalt mic.
Și în loc să creșteți amândoi, în libertate și cu respect unul față de celălalt, mergeți mai departe în viață, cu frâna de mână trasă. Și creezi deserviciu și pentru tine și pentru celălalt și o viață mult mai mică decât practic ai putea să trăiești.
Dacă te inspiră să vrei să vezi cum poți să trăiești în aliniere cu tine, cum poți să aduci banii în valorile tale și să creezi prosperitate dintr-un spațiu de aliniere…
Dacă vrei să vezi cum poți să folosești valorile în relații, în așa fel încât tu să fii autentic și cei din jurul tău să fie autentici, să te iubești pe tine pentru ce ești, să-l iubești pe celălalt, pentru ce este…
Dacă vrei să-ți atingi obiectivele dintr-un spațiu de aliniere… seria aceasta de valori e pentru tine.
Așa că dă click pe linkul de mai jos și hai să ne întâlnim la seria aceasta de valori.
Mulțumesc frumos Ștefan că ai fost aici și m-ai susținut. Poate vii și tu la unul dintre webinariile acestea.
Ștefan: Mulțumesc și eu, Monica.
Iată aici link-ul de înscriere la workshop-ul «Introducere în Sistemul de Valori – Cum să trăiești aliniat cu misiunea ta». Dă click aici 👉https://bit.ly/3Z0NKEo