Tema ultimelor zile a fost mentalitatea de victimă, despre a fi de acord că cineva e o victimă și poate intra în rol de salvator, sau a fi tu însăși o victimă într-o anumită situație, într-un anumit context, sau a vrea să scoți pe cineva din rolul de victimă, fără ca persoana să vrea să iasă de acolo.
Și vreau să spun ceva foarte important legat de mentalitatea de victimă.
În primul rând, când agreezi că cineva este o victimă ești de acord să mentii persoana respectivă în rolul de victimă și să vezi, și întărești viziunea ei asupra ei însăși, că este o victimă, că nu are acces la resurse, că nu poate, că nu se descurcă.
În momentul în care ai pus bulina de victimă pe cineva, ai fost de acord să menții povestea respectivă a persoanei despre ea însăși în rol de victimă. O ții în groapa în care s-a băgat singură persoana respectivă.
Al doilea lucru pe care vreau să ți-l spun, dacă rezonezi cu mentalitatea de victimă, dacă pici în povestea ei, dacă cumperi povestea mentalității de victimă, este că rămâi la nivelul acela.
Asta înseamnă că Legea Transparenței și Reflexiei, care spune că tot ce vezi în ceilalți ai și tu în tine… în momentul în care ești de acord că cineva este victimă în momentul acela ești de acord că tu ești victimă și joaci rolul de victimă, pentru că rezonează cu tine, e parte din tine.
Următorul lucru pe care vreau să ți-l spun despre mentalitatea de victimă este că dacă servești o zonă de oameni care joacă rolul de victimă și îi consideri victime le vei face un preț ca pentru niște victime, cu adaosuri că pentru niște victime și vei fi de acord că nu au ce să ofere ca să onoreze ceea ce oferi tu și pentru că nu au cum să facă asta te menții tu la nivel de victimă.
”Vai săraca de mine cât de mulți am salvat, cât de mulți am ajutat”
Și este același joc și rol de victimă, dacă ești de acord că ceilalți sunt o victimă.
Deci te menține și pe tine din nou în mentalitate de victimă.
În momentul în care agreezi că cineva este este victimă, nu vezi care sunt resursele pe care le are ca să se descurce și cauți tu să supra compensezi cu resursele tale ca să-l scoți pe celălalt din mentalitatea de victimă.
Însă, dacă cineva este într-un spațiu în care nu vede resursele pe care le are la dispoziție, faptul că tu l-ai ajutat sau l-ai salvat o dată, nu-l va ajuta să iasă din rolul de victimă, pentru că tu făcând acțiunea pentru a-l salva îl menții în mentalitatea de victimă, în loc să-l ajuți să vadă că are singur resursele să iasă de acolo.
Orice business în care, la nivel conștient sau subconștient, vei căuta să îi salvezi pe ceilalți te va ține pe tine într-un rol de victimă căci vei compensa tu cu energia ta ca să-i scoți pe ei dintr-un loc de unde nu vor să iasă și va fi la nivelul de supraviețuire.
În momentul în care vezi că business-ul nu salvează pe nimeni, nici conștient nici inconștient, că în același timp creează distrugere cât și valoare pe care o aduce celorlalți îți asumi cu adevărat tu puterea și ieși cu adevărat din mentalitate de victimă și doar acesta este spațiul din care poți să-i susții cu adevărat ceilalți și să-i ajuti să facă o transformare importantă în viața lor.
Atâta vreme cât agreezi că există victime, te vei tine în sărăcie sau în supraviețuire.
Atâta vreme cât agreezi că există victime, agreezi că există o putere în afara lor care le creează viața, ca atare tu vei fi în vânturile și valurile vieții și nu-ți vei asuma tu puterea cu adevărat.
Știu că mesajul acesta sună un pic dur, dar te rog frumos ca exercițiu, alege o categorie de oameni pe care îi consideri victimă și pune-ți două întrebări:
1. Cum și-au co-creat ei situația asta la nivel de suflet, dacă vrei?
2. De ce le convine să rămână în situația asta?
Și vei vedea că fiecare din noi are puterea să aleagă dacă vrea să joace rolul de victimă, și-i convine mai mult asta, sau vrea să-și asume cu adevărat puterea.
Te îmbrățișez cu drag.