Skip to content Skip to footer

Friday Spark #129 – Cum să îți atingi obiectivele în 2025 fără frustrare și fără furie

Tema ultimelor conversații de la finalul anului 2024, și de la începutul anului 2025, cu clienții mei, dar și cu prietenii, s-a învârtit foarte mult în jurul emoției de furie.

Și pentru că este început de an, m-am gândit să creez un Spark în care vorbesc despre legătura dintre furie și stabilirea obiectivelor.

Cum poate să te susțină stabilirea obiectivelor în a manifesta mai puțină furie și în a trăi în aliniere cu tine. 

De asemenea, cum poate să te susțină furia în atingerea obiectivelor, dacă acesta este un element important pentru tine.

Am mai vorbit despre furie și știi că furia apare atunci când ai un obiectiv sau un rezultat dorit care nu se întâmplă, Manifești o reacție puternică, o emoție puternică ca reacție la faptul că nu se întâmplă lucrurile așa cum ți-ai fi dorit tu, pentru că ai atașament față de varianta ideală, adică așa cum ți-ai fi dorit. 

Ca să compensezi neputința în a atinge varianta ideală, vei manifesta furia, pentru că e o energie care te mișcă din locul în care ești și te împinge către a obține varianta ideală.

În situația furiei, de multe ori, această reacție emoțională apare pe baza unui fundal de iritabilitate și de stres, care nu trebuie neglijat. 

De cele mai multe ori, reacția de furie poate să fie ca și cum o persoană are emoțiile ca o mare lină, sau ca un lac lin, și dintr-odată apare un val mare determinat de faptul că cineva, poate chiar persoana respectivă nu a făcut ceva așa cum ar fi trebuit, sau lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ar fi trebuit.

În situația asta, atașamentul mare al minții este de „așa cum ar fi trebuit”.

Alteori, furia apare mult mai frecvent și vezi persoane care sunt într-o stare generală de iritabilitate și aproape orice lucru îi duce către furie ca reacție.

Este atunci când ești supraîncărcat, supra aglomerat, simți că ai multe pe cap, duci multe pe umeri, ești obosit și nu reușești să îți faci treburile tale și vin alții și trag de tine în stânga și-n dreapta ca să le răspunzi la cerințe, să își poată face și ei treburile.

O asemenea stare de iritabilitate poate să fie un tărâm extrem de propice pentru manifestarea furiei ca emoție.

Altfel spus, e ca și cum ai avea deja o mare agitată, sau un lac deja agitat, și când pe baza acestei agitații mai apare o emoție mai puternică se creează valuri puternice, distructive.

Problema cu furia este că este o emoție foarte puternică, care adesea strică relații și care adesea, dacă nu o manifești către exterior, atunci o manifești către interior și te consumă foarte mult pe dinăuntru. 

Ajungi să ai ulcer gastric și alte tipuri de probleme care țin foarte mult de chakra a treia, de zona de vreau. De asemenea, te poți îngrășa pe baza furiei pentru că compensezi cu mâncare ca să-ți liniștești sistemul nervos.

De ce apar cele două stări? 

Prima situație, atunci când apare furia pe baza unui fundal de liniște (deci nu de iritabilitate), apare atunci când ai atașament față de varianta ideală. 

Și poți foarte ușor să îți reglezi această emoție răspunzând la întrebarea: Care sunt beneficiile tale că nu s-a întâmplat varianta ideală și ce dezavantaje ai fi avut dacă s-ar fi întâmplat varianta ideală?

Aceasta e o modalitate prin care foarte ușor poți să îți liniștești mintea, pe loc, atunci. 

În contextul în care fundalul este destul de liniștit și apare câte un factor care determină această reacție a ta, poate să fie un element important de gestionat atunci când echilibrezi instant percepțiile tale.

Acum, hai să ne uităm puțin mai în spate, la situația aceasta de fundal de liniște, când îți dai seama că ai fi putut să ai la situația respectivă multe reacții, dar ai ales furia.

Motivul pentru care ai ales furia este că mintea percepe că prin furie poți în cel mai eficient mod să îți împlinești valorile, și celelalte emoții pe care le ai la dispoziție în a reacționa la situația respectivă, pur și simplu nu le alegi.

Acest lucru se întâmplă pentru că mintea ta a fost antrenată să aleagă răspunsul furie, pentru că, cel mai probabil, dar nu este singurul factor, asta ai învățat și asta ai văzut de acasă.

Dacă ai văzut ca reacție de furie, de la mama sau de la tata, atunci când nu au reușit să obțină ceva, atunci când ceva nu s-a întâmplat cum și-ar fi dorit ei, ai învățat că asta este o modalitate prin care poți să reacționezi la situații de genul acesta. 

Practic ți-ai dezvoltat un tipar, un pattern, prin care reacționezi prin furie la situații care nu îți ies așa cum ai fi vrut, atunci când nu se întâmplă varianta ideală. 

Pur și simplu mintea nu vede că are alte alternative de reacție.

Acum primul lucru pe care poți să îl echilibrezi este să îți echilibrezi acel obiectiv pe care nu l-ai atins. Și aici ai o primă legătură cu subiectul nostru, de cum să-ți stabilești obiective pe care să le atingi în așa fel încât să nu manifești furie.

Al doilea element, dincolo de a-ți echilibra aceste obiective, aceste lucruri pe care vrei foarte mult să le obții și să le echilibrezi din timp, încă înainte să ajungi la furie, este să vezi de la cine ai preluat modelul acesta de furie și ce beneficii ai în relația cu persoana respectivă că perpetuezi acest model de furie.

Spre exemplu, eu am preluat furia ca reacție de la mama și o modalitate sau un beneficiu pe care îl am în a perpetua acest răspuns emoțional la o situație este ca am conectarea cu mama. Duc mai departe ceva din ea. Există o conectare pe care o am prin furie cu mama. Îi demonstrez că nu a greșit prin faptul că și eu mă înfurii în situații similare.

Când faci o listă suficient de lungă și vezi de ce faci furia, îți dai seama de motivele subconștiente pentru care te înfurii ca răspuns la o situație specifică și este primul pas în a lăsa să plece această emoție.

Al doilea pas ca să lași să plece această emoție este să vezi pentru aceleași beneficii pe care le-ai avut, ce alte alternative ai. Cum altfel poți să obții aceleași beneficii? Cum ar fi – conectarea cu mama, duc mai departe ceva din ea. Cum altfel pot să obțin aceleași beneficii prin alte mijloace specifice, prin care eu pot să obțin aceleași lucruri, altfel decât prin furie? 

Și asta dă deja minții tale alternative prin care poate să reacționeze altfel decât prin furie.

Dacă faci acest exercițiu, ai lucrat mai bine de jumătate din tiparul pe care îl ai de reacție prin furie la anumite situații și te va susține să ai o transformare importantă a tiparului în relație cu răspunsul tău la situațiile în care nu ți-ai atins obiectivele.

Acum vreau să spun că adesea, în situația în care există un fundal de iritabilitate, și aproape orice trigger te duce la furie, de fapt, este o strategie foarte inteligentă a minții tale ca să poată să-i țină pe ceilalți deoparte.

Și o să-ți dau un scenariu cu care poate te identifici. Există o persoană care lucrează foarte mult. E o persoană harnică, ambițioasă, lucrează din greu, nu-i este teamă să-și suflece mânecile. Își stabilește obiective către care lucrează cu determinare și e o persoană care duce mult greu, în general.

Imaginează-ți că această persoană este poate pe finalul anului și este încărcată cu o mulțime de proiecte. Nu a avut timp să se odihnească suficient, a dus greul pe umeri, poate și pentru ea însăși, poate și pentru ceilalți din jurul ei.

Iar această persoană ajunge într-o stare în care este foarte obosită, este iritată, cel mai probabil nu doarme suficient de mult, cel mai probabil răspunde și de alți oameni și la un moment dat apare acest fundal de iritabilitate: pe baza lipsei de somn, pe baza faptului că lucrează mult, pe baza faptului că face lucruri care nu sunt aliniate cu ea, din zona de trebuie, sau ajunge la iritabilitate pentru faptul că poate este înconjurată de oameni către care trebuie să aloce mai multă energie decât se gândise inițial, că intervin proiecte noi pe care nu le-a plănuit și care, din nou, aduc o încărcare destul de mare în spațiul ei.

În contextul acesta, cine nu ar reacționa din iritare, frustrare și furie?

Și dacă cumva ai fost în situația asta, te invit să faci un zoom out legat de ce s-a întâmplat și să vezi că nu ești o persoană rea pentru că reacționezi cu furie. Nu ești rău dacă reacționezi cu furie.

Furia este doar o strategie prin care mintea subconștientă obține ceva. 

În acest context dat, în acest scenariu ipotetic pe care ți l-am descris, să manifești furie îți permite să îi îndepărtezi pe ceilalți de tine suficient de mult încât să îți dai ție spațiu să te recentrezi, să te reconectezi cu tine și să poți să discerni între ce este important pentru tine și ce nu este important.

În contextul acesta, furia este de fapt o strategie care îți permite să te reconectezi cu tine.

Cum se întâmplă asta? Se întâmplă că răbufnești în relație cu o persoană și sigur că îți pare rău după aceea, dar ai îndepărtat persoana respectivă suficient de mult de tine încât să ai un pic de spațiu, să te gândești la tine, să te recuperezi, să te reîncarci și să îți vezi de calea ta și treaba ta.

Și dacă sunt cinci persoane pe care le îndepărtezi de tine cu furie, este doar dorința și strategia minții tale ca să obții spațiul acesta.

Acum, ca să poți să îți atingi obiectivele în 2025 și să nu ajungi în situații de genul acesta de iritabilitate și de apăsare, în care duci greul pentru mai mulți, primul lucru este să poți să te iubești pentru cine ești și oricare ar fi fost răbufnirile tale de furie, să te uiți în situațiile respective și să vezi cum ți-ai cocreat situația respectivă. 

Care au fost tiparele mentale, emoționale, comportamentale prin care ai creat contextul ca tu să reacționezi din furie?

Al doilea lucru este să vezi beneficii pentru tine și pentru persoana respectivă, către care ai manifestat furia, că ai acționat din furie?

Și al treilea lucru este să vezi care ar fi fost dezavantajele pentru tine și pentru persoana respectivă, față de care ai manifestat furia, dacă fix în momentul acela ai fi manifestat varianta ideală?

Prin aceste întrebări nu vrem să facem din furie, care aparent e un lucru negativ, un lucru pozitiv. Ci vrem doar să ajungi în locul acela mental și emoțional, încât să poți să te iubești pe tine și să nu te lupți cu furia. 

Pentru că dacă te lupți cu furia îi vei da putere. Este Legea Escalării Eristice – cu cât vrei să scapi mai mult de ceva, cu atât mai mult dai de lucrul acela. 

Și îți dau un exemplu. Să zicem că ai copii mici, care îți apasă butoanele. Asta e treaba copiilor, printre altele și a partenerului de viață și a părinților. Nu este nimic greșit legat de asta. Dar ți-ai propus, față de copiii tăi să nu te enervezi astăzi.

Și ți-ai făcut ritualurile de dimineață, ai lucrat cu tine, ai citit, te-ai hrănit cu energie și-ți spui: „Perfect! Astăzi o să fie o zi zen, în care, oricum ar reacționa copiii, nu voi reacționa din furie cu ei, nu mă enervez. O să rămân calm/calmă.” 

Și ce se întâmplă este că tocmai asta e situația în care copiii îți apasă cel mai tare butoanele și până să te trezești că ai reacționat din furie, ai făcut-o deja.

Deci primul pas, ca să te împaci cu furia, este să te iubești pe tine pentru ea și să vezi care au fost beneficiile tale în momentul respectiv, că ai manifestat furie, și care au fost beneficiile persoanei către care ai manifestat furie.

O altă mică paranteză pe care vreau neapărat să ți-o spun aici este că atunci când manifești furie față de cineva, persoana față de care manifești furie și-a cocreat situația respectivă. Și are și ea nevoie de reacția ta de furie, ca să se poată și ea centra și să-și asume puterea.

Să îți dau un exemplu. Poate îți creează furie o persoană care în mod constant e nesigură și îți pune zece mii de întrebări ca să nu greșească și deja te-au iritat întrebările pe care le-a pus. 

Deja ai avut senzația că ai răspuns la o mulțime de întrebări. 

Deja ai avut senzația că ar trebui să gândească singură, doar că persoana asta are incertitudine, îi este frică să își asume acea putere.

În momentul în care tu manifești furie față de ea, o îndepărtezi suficient de mult încât să fie nevoită să-și găsească propriile răspunsuri. Și și-a creat situația aceasta de furie ca să-și ia puterea de fapt, din relație cu tine, și să își caute propriile răspunsuri.

E doar un exemplu pe care l-am întâlnit în diferitele situații în care am lucrat cu clienții. S-ar putea să nu se potrivească în contextul tău, dar cu certitudine există răspunsurile de: ce beneficii a avut cealaltă persoană și ce beneficii ai avut tu atunci când ai manifestat furia.

Revin la starea de iritabilitate și la stabilirea de obiective.

Primul lucru important ca să poți să lucrezi fără furie către obiectivele tale este să te iubești pe tine pentru momentele de furie pe care le-ai manifestat.

Așa că, fiind un început de an, te rog să te uiți la momentele de furie din anul 2024, care ai fi preferat să nu se fi întâmplat, și aplică cele trei întrebări: 

1. Cum ți-ai cocreat situația? 

2. Ce beneficii ai avut tu și cealaltă persoană că ai manifestat furia?

3. Ce dezavantaje ai fi avut dacă ai fi manifestat varianta ideală?

După ce faci asta, te invit să te uiți cu mintea și inima deschisă la anul 2025. Ca tu să-ți atingi obiectivele într-un mod în care să nu îți pierzi energia, irosind-o pe diferite furii sau frustrări, primul și cel mai important lucru este să-ți stabilești obiective aliniate cu tine și cu cine ești tu cu adevărat, adică cu valorile tale.

Și lucrul acesta are un impact extraordinar de mare în tot anul care urmează și în a seta un an în care tu îți iei provocări, către care îți direcționezi energia, în loc să reacționezi cu furie la diferitele provocări care vin către tine și să îți pierzi energia acolo.

Atunci când tu îți stabilești obiective care sunt aliniate cu valorile tale, scazi șansa să existe fundalul acela de iritabilitate și îți crești șansa să îți poți gestiona emoțiile, pentru că atunci când faci lucruri care sunt aliniate cu valorile tale, neocortexul este în control și controlează inclusiv reacțiile de impuls și instinct ale amigdalei (care vin de la amigdala creierului și care te duc în răspunsurile de luptă sau fugi).

Nu poți să construiești ceva extraordinar din fight or flight response( răspunsul de luptă sau fugi). Poți doar să reacționezi. 

Răspunsul de luptă sau fugi te duce la obiective pe termen scurt, te duce la a câștiga lupte pentru că îți pompează adrenalină în sânge și te susține să depășești un obstacol care este în foarte mare apropiere, dar nu poți să alergi un maraton.

Ca atare, dacă vrei sănătate pe termen lung, dacă vrei să-ți atingi obiectivele și dacă vrei echilibrul mental, primul și cel mai important pas este să-ți stabilești obiective care au treabă cu valorile tale, care sunt în valorile tale și sunt aliniate cu valorile tale.

Nu uita, în contextul acesta vorbim despre valori ca lucruri concrete pe care le faci și care se văd în viața ta.

Spre exemplu, poate nu ai banii ca valoare în afacere. Nu te amăgi să-ți stabilești obiective financiare. 

Definește-ți obiectivele în termeni care să fie aliniați cu tine. 

Nu defini obiectivele în termeni de bani, definește obiectivele în termeni de număr de clienți, dacă asta te inspiră. Definește obiectivele în număr de transformări pe care le-ai făcut, în număr de probleme pe care le-ai rezolvat, care ulterior te duc către bani.

Deci, primul lucru ca să poți să ai un an zen fără furie și să folosești toată energia aia pe care o ai în a construi ceva este să-ți stabilești obiective aliniate cu valorile tale.

Asta înseamnă să fie obiective realiste. Realist înseamnă ca obiectivele să fie aliniate cu valorile tale.

Dacă ai valoare pe familie, sănătate și relațiile cu clienții, stabilește obiective care au 

treabă cu aceste valori. 

Stabilește-ți obiective pentru familie, stabilește-ți obiective pentru sănătate, stabilește-ți obiective pentru relațiile cu clienții, dar nu îți stabili obiective financiare, obiective de creștere, obiective de alte feluri, ci obiective care sunt aliniate cu adevărat cu tine.

Dacă faci asta, în primul rând, scade nivelul tău de anxietate, pentru că prin faptul că îți stabilești obiective care nu sunt aliniate cu valorile tale, tu te minți pe tine că ai putea să faci lucrul acela și creezi o distanță între cine ești tu cu adevărat și cine ar trebui să fii. 

Astfel vei consuma enorm de multă energie în a acoperi distanța dintre cine ești tu și cine ar trebui să fii, fapt ce duce la anxietate, la stare de frustrare și pe baza aceasta pot să crească emoții de furie și reacții de furie.

Al doilea lucru important ca să poți să ai un an în care să-ți gestionezi și să folosești toată energia ce ar putea să meargă către furie, către atingerea obiectivelor tale, este ca odată la 3 luni de zile să te reconectezi cu obiectivele tale, cu valorile tale și să fii conștient de ceea ce urmărești.

Dacă îți stabilești obiective noi, să te asiguri că ele sunt aliniate cu valorile tale și odată la 3 luni de zile, refă-ți chestionarul de valori, identifică-ți valorile corecte, la zi, și vezi cum sunt aliniate obiectivele cu valorile tale.

Acesta, de fapt, este un exercițiu care poți să îl faci săptămânal, să te reconectezi cu obiectivele tale care sunt aliniate cu valorile tale și să-ți stabilești prioritățile raportat la aceste obiective.

Al treilea lucru important pe care poți să îl faci, ca să creezi un fundal în care, în atingerea obiectivelor, să nu reacționezi cu furie, este să îți prioritizezi acele activități care sunt aliniate cu tine.

Zilnic, săptămânal și lunar, să prioritizezi activitățile care sunt aliniate cu tine. Să prioritizezi acele lucruri care sunt cu adevărat în valorile tale și să te prioritizezi pe tine prima dată și care sunt obiectivele tale, iar mai apoi pe ceilalți.

De unde vine iritabilitatea adesea este că tu știi ce ai de făcut, dar vrei să fii atât de amabil și să-i susții pe ceilalți încât prioritizezi ce e important pentru ceilalți versus ce e important pentru tine, și ajungi adesea la sfârșit de zi că ai rezolvat o mulțime de probleme reacționând la nevoile altora și nu ți-ai făcut tu treaba ta, ceea ce ți-ai propus.

Și atunci un lucru pe care poți să îl faci zilnic, săptămânal și lunar este să îți prioritizezi activitățile tale. Să faci în primul rând lucrurile pentru tine, pentru obiectivele tale, iar mai apoi să intri în modul de reacție. 

Asta înseamnă că primele 4 ore din zi sunt pentru tine de lucru, pentru atingerea obiectivelor tale și poate alte două ore sau 4 ore pe care le ai să răspunzi la cerințele celorlalți. Sau poate stabilești din 8 ore 6 ore pentru tine și ai o fereastră de două ore în care răspunzi la cerințele celorlalți. 

Stabilește-ți limitat timpul pe care îl aloci către a răspunde cerințelor și nevoilor celorlalți și prioritizează în primul rând activitățile tale.

Aceste acțiuni îți vor da un fundal de liniște și de opus al iritabilității, de calm și de gândire strategică și acțiune strategică versus atunci când faci lucruri care nu sunt aliniate cu tine și intri în mod de reacție. E foarte ușor să declanșezi furia de acolo și foarte ușor să intri în fight or flight response.

Acestea sunt câteva lucruri concrete pe care poți să le faci să îți asiguri o stare de liniște în 2025 raportat la atingerea obiectivelor.

Dacă apar situații de furie pe parcurs, și vor apărea pentru că suntem oameni, te invit ca primul lucru pe care să îl faci este să echilibrezi imediat percepția, răspunzând la cele trei întrebări pe care ți le-am lăsat anterior.

Al doilea lucru este să te gândești cum altfel ai fi putut să reacționezi decât din furie, ca să obții aceleași beneficii.

Pentru asta prima dată, răspunzi la întrebarea: Ce ai câștigat că ai acționat din furie și 

cum altfel puteai să obții aceleași beneficii altfel decât prin furie?

Dacă faci exercițiul acesta în mod repetat, atunci când ajungi la situații de furie, mintea ta se va antrena în a găsi răspunsuri diferite la situații decât furia, în a genera alternative diferite față de situațiile din realitatea ta, altele decât furia. 

Sper ca aceste sfaturi de început de an și aceste strategii de abordare a începutului de an să te susțină.

Aș vrea să pleci cu două concluzii din acest spark.

Primul este că în 2025, dacă vrei să îți atingi obiectivele și dacă vrei să reușești să îți gestionezi stările, în așa fel încât să fii într-un spațiu de creștere, de mindset de creștere și de liniște interioară, să îți stabilești obiective care sunt aliniate cu tine.

Și al doilea lucru pe care vreau să îl reții este că dacă se întâmplă ceva care aparent te împiedică să-ți atingi obiectivele, să-ți pui întrebarea: Cum acest lucru, care s-a întâmplat și care poate să genereze furie, mă susține pe mine să-mi ating obiectivele reale, aliniate cu mine, mai ușor, mai elegant și mai repede?

Îți doresc să ai în 2025 cu spor, cu creștere, cu liniște și/sau cu orice îți dorești tu și priește minții tale și inimii tale.

Îți mulțumesc că ai citit spark-ul până la sfârșit. 

Lasă-mi un comentariu despre temele despre care ai vrea să vorbesc în 2025 în spark-rile noastre. Îți mulțumesc!

Leave a comment