Metoda în 5 pași pentru o rutină eficientă
În acest spark, îți vorbesc despre productivitate și despre eficiență și despre cum poți să ai în anul 2025 un an productiv și eficient atunci când te pui pe treabă și vrei să îți împlinești obiectivele.
În acest spark îți vorbesc despre ce înseamnă productivitatea și eficiența și cum poți să îți setezi mintea în așa fel încât să îți atingi obiectivele în mod eficient și să ai cea mai mare productivitate de care mintea ta este capabilă.
Îți voi arăta cum funcționează mintea atunci când este productivă și eficientă și cum funcționează mintea atunci când, dimpotrivă, nu este productivă și este neeficientă.
Îți vorbesc despre un studiu care clarifică foarte mult cum poți să fii eficient și cum să nu ajungi la burnout în timp ce ești eficient, iar în final am să-ți arăt o metodă clară în 5 pași prin care poți să structurezi ziua, săptămâna, luna și anul în așa fel încât să poți să fii productiv, cu pași concreți legat de ce ai de făcut și cum ai de făcut, în așa fel încât să ai cele mai mari șanse în fiecare zi, atunci când faci lucrurile care sunt importante pentru tine, să fii eficient.
Hai să începem cu începutul.
Productivitatea și eficiența sunt modalități după care funcționează creierul tău în anumite contexte. Și dacă te gândești la fiecare persoană pe care o știi, este productivă și eficientă în anumite contexte și nu este productivă și eficientă în alte contexte.
Cel mai bun exemplu este al unui adolescent. Fie că îți amintești de cum erai tu când ai fost adolescent, fie că vezi la copilul tău adolescent cum se poartă, vezi o diferență foarte mare între cum e atunci când trebuie să se trezească dimineața și să meargă la școală, și îi ia foarte mult timp să se pregătească până să iasă, versus cât de repede reușește să se organizeze dacă un prieten bun sau o gașcă faină îl cheamă în oraș.
Dacă iese cu prietenii e capabil în cinci minute să iasă din casă dacă este inspirat de întâlnirea respectivă. În schimb, dacă îl trimiți cu gunoiul sau îl rogi să facă activități care nu sunt nicicum pe placul lui, atunci îi va lua infinit de mult timp ca să reușească să facă activitatea respectivă.
Știi, creierul fiecăruia dintre noi funcționează în două moduri principale.
Primul mod este atunci când faci lucrurile care te inspiră.
Atunci când faci lucrurile care te inspiră, îți organizezi în cel mai eficient mod resursele interne și externe ca să poți să obții rezultatele pe care le vrei.
Adică atunci când funcționezi în zona de inspirație și faci lucrurile care te inspiră, în mod natural vei fi productiv și eficient.
Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când faci lucrurile din zona de inspirație se activează o parte a creierului prefrontal, a neocortexului prefrontal, care se numește telencefal, care este centrul executiv al creierului.
Acest centru executiv al creierului se activează doar atunci când faci lucruri care te inspiră și vei căuta să faci acele lucruri care te inspiră, în cel mai eficient mod posibil.
În mod natural, vei căuta să îți organizezi resursele interne și externe ca să poți să obții rezultatele în cel mai eficient mod posibil.
Cum se întâmplă asta?
Spre exemplu, atunci când faci lucruri care te inspiră, ești capabil să te izolezi de stimuli care te deranjează sau să nu îi bagi în seamă, ai focus, ai disciplină legat de lucrurile respective.
Nu te lași perturbat, îți vezi de treaba ta și nu doar atât, vei găsi în mod intuitiv, în mod automat, soluții ca să faci munca ta mai eficient cu leverage mai mare, cu impact mai mare, în așa fel încât automat te gândești cum poți să fii mai eficient, să faci lucrurile mai repede și mai bine.
Te rog să ții cont în această situație că fiecare dintre noi are diferite criterii atunci când vorbește despre eficiență.
Spre exemplu, am întâlnit antreprenori care fac business-uri de dragul artei. Adică pentru ei este important să facă orice fac și tot ce fac, ca și producție în afacerea lor sau ca și servicii în afacerea lor, la nivel de artă.
În contextul acesta, nu rapiditatea contează, ci contează măiestria. Acest antreprenor, va fi eficient din punct de vedere al măiestriei. Va aloca timpul și energia ca produsele pe care le face să fie la nivel de operă de artă.
Imaginează-ți că este un producător de poșete sau este proprietarul unui butic hotel care își ia timpul să producă poșeta respectivă sau să decoreze camera respectivă de hotel și să se gândească la experiența oamenilor, contând mai puțin numărul de clienți pe care îi servește sau numărul de poșete pe care le face, decât calitatea și nivelul la care oferă serviciile.
Deci mintea ta atunci când faci lucruri care sunt inspiraționale pentru tine, caută eficiența în mod natural, iar această eficiență este definită în moduri diferite, în funcție de tipul de business în care ești și în funcție de ce este cu adevărat important pentru tine în business.
Dacă pentru tine calitatea este cel mai important lucru și faci business pentru că vrei să oferi ceva la un înalt nivel de calitate – nu vrei să servești mase, ci vrei să oferi experiențe deosebite – atunci calitatea experienței va fi mai importantă pentru tine decât numărul de oameni sau numărul de clienți pe care îi servești.
Există un mod în care funcționează creierul atunci când faci acele lucruri care sunt inspiraționale pentru tine și știi deja care sunt acele lucruri inspiraționale pentru tine.
Sunt lucruri pe care atunci când le faci, nu îți dai seama cum trece timpul, nu ți-e foame, nu ți-e sete, ai mai multă energie atunci când ai terminat lucrul acela decât atunci când l-ai început, aduce energie în corpul tău, în mintea ta, în inima ta, iubești să faci lucrul respectiv și în mod automat te gândești cum poți să eficientizezi lucrurile respective.
Este foarte important asta pentru că nu îți poți păcăli creierul să fie eficient cu acele lucruri care nu sunt inspiraționale pentru tine.
Și atunci, primul element pe care te invit să îl reții de aici este că mintea ta va fi în mod automat, în mod natural eficientă atunci când faci lucrurile care sunt inspiraționale pentru tine. Lucruri inspiraționale pentru tine sunt valorile tale cele mai înalte.
Al doilea mod este când faci lucrurile din zona de trebuie.
Atunci când trăiești în zona de trebuie, faci acele lucruri pe care tu crezi că trebuie să le faci, pentru că le-ai învățat din diferite alte contexte și știi că așa se face.
Spre exemplu, trebuie să faci tu plățile în afacerea ta sau trebuie să implementezi un sistem de management în afacerea ta.
Pentru mintea ta nu sunt lucruri inspiraționale, dar pentru că vezi la cercul de antreprenori cu care comunici, la cursurile la care mergi, care sunt acele lucruri care îți susțin afacerea să crească, vei considera că trebuie să implementezi acele sisteme în afacerea ta, în viața ta.
Și pentru că vezi la alții care poate, consideri că au succes, cum au făcut lucrurile respective, vei considera că trebuie să le faci. Și ajungi să faci o serie de lucruri în afacerea ta din zona de trebuie.
Problema este că atunci când faci lucrurile care sunt în mintea ta în categoria „trebuie”, adică nu te încarcă cu energie, nu te împlinește să faci lucrul respectiv, nu ești bun la ele, ești în cel mai bun caz mediocru la ele, îți ia mult timp să le faci, nu ești eficient la lucrurile din zona de trebuie.
Când faci lucrurile din zona de trebuie, nu ești eficient. Oricât te-ai strădui să fii eficient și să faci lucrul respectiv mai repede, tot nu poți să ai aceleași nivel de performanță pe care îl are altcineva pentru care acel lucru este inspirațional.
Adică atunci când tu trăiești în zona de trebuie în afacerea ta și faci lucruri din zona de trebuie: trebuie să vizitez clienții, trebuie să fac ședințele de management, trebuie să fac ședințele de vânzări cu colegii, nu mă inspiră, nu am către cine să deleg, dar trebuie să le fac.
E important să știi că în zona aceasta, în cel mai bun caz, vei fi mediocru, pentru că mintea și corpul nu te susțin să poți să fii eficient, chiar dacă faci planul, chiar dacă te străduiești, chiar dacă îți pui limite de timp, chiar dacă reușești să te reglezi prin factori externi sau interni ca să poți să fii eficient, tot nu vei putea da aceleași rezultate ca o persoană pentru care acel lucru, care este în trebuie-le tău, acel lucru este inspirațional pentru altcineva. Nu vei putea fi la fel de eficient ca cel pentru care acea activitate este inspirațională.
Și odată cu asta vine și un element foarte important pe care te invit să-l reții, și anume: fiecare persoană este eficientă în zona ei de inspirație, este productivă în zona ei de inspirație.
Caută automat modalități mai eficiente, mai rapide, mai productive de a face sarcinile respective, de a ajunge la rezultat.
Caută să rezolve probleme din ce în ce mai complexe, pentru că așa este mintea programată în zona ta de inspirație.
Și aceeași persoană are și cealaltă fațetă a monedei, și anume lucrurile care sunt din zona de trebuie, activitățile care sunt din zona de trebuie.
Din zona de „trebuie” activitățile nu au aceeași susținere a minții și a corpului. Ca atare și dacă te străduiești prin a stabili factori externi și interni ca să fii mai eficient, tot nu vei putea fi la fel de eficient ca cineva pentru care aceeași sarcină este în zona lui inspirațională.
Când ești în zona de trebuie, nu se activează telencefalul. Adică vei consuma din puterea voinței și din energia vitală, adică din energia vieții tale, din energia care te tine legat de viață și vei plăti cu zile de viață făcând acele lucruri care tu percepi că trebuie să le faci. Pentru că mintea și corpul nu sunt aliniate cu acele activități și de fapt, mintea și corpul îți transmit prin faptul că nu ești productiv și nu ești eficient, că nu aceea este calea ta, că mai bine te duci să faci acele activități în care tu ești eficient și productiv, adică cele din zona de inspirație.
Acum ți-am spus, cu alte cuvinte, acel lucru pe care l-am spus în diferite alte contexte, și anume că fiecare persoană are un set de valori care sunt lucruri importante pentru creierul persoanei respective.
Și mintea persoanei este programată să caute să împlinească acele lucruri importante pentru ea.
Și, în general, pentru fiecare persoană sunt 3-4 lucruri importante, activități concrete pe care le faci și care se văd în viața ta.
Deci valorile, sau aceste lucruri importante pentru mintea ta și pentru creierul tău, sunt lucruri concrete care le faci, care se văd în viața ta și pe care le simți în mintea și în corpul tău ca aducătoare de energie, ești inspirat să faci lucrurile respective și dai energie și te încarci cu energie în același timp.
Tot tu, ca persoană, după primele 3-4 lucruri importante pentru mintea ta, urmează alte lucruri pe care le faci, dar le faci dintr-o zonă de trebuie.
Nu ești inspirat să le faci, consumi din energia vitală, plătești cu zile de viață pentru a face lucrurile respective. De ce? Pentru că consumi energie, dar activitatea în sine nu te încarcă cu energie, ca atare, pierzi din energia ta vitală și te simți mai obosit, mai epuizat atunci când faci lucrurile respective.
În aceste lucruri, care sunt din valorile tale joase sau din zonă de trebuie, nu vei fi productiv și nu vei fi eficient.
Adică poți să reglezi prin contexte interioare și exterioare, să fii productiv și eficient, dar nu vei fi la fel de eficient ca în valorile tale cele mai înalte sau în zona ta de inspirație, și nu vei fi la fel de eficient cum este o persoană care face acele lucruri și pentru care acele lucruri sunt în zona de inspirație.
Deci ce te rog să reții de aici este că tu, ca persoană, vei avea zona ta de eficiență și productivitate în mod natural în acele lucruri care sunt importante pentru mintea ta, și poți să le observi aceste lucruri ca văzând ce te încarcă cu energie atunci când faci lucrurile respective. Și le faci în mod constant, se vede în viața ta că le faci. Nu ce ai face, ci ce faci.
Și tot tu, ca persoană ai și acele lucruri în viața ta, acele activități unde ești neproductiv și ineficient și acestea sunt în general în valorile tale cele mai joase, adică în lucruri care sunt mai puțin importante pentru mintea ta decât top 3-4 valori ale tale, adică inspirațiile tale.
Altfel spus, este nerealist să te aștepți de la tine să fii întotdeauna productiv și întotdeauna eficient.
Și întrebarea mai înțeleaptă este: Unde ești împăcat cu tine să fii cu adevărat eficient și productiv și unde îți dai voie să nu fii atât de eficient și productiv, în diferite moduri? O să revin la subiectul ăsta puțin mai încolo, pe măsură ce mergem mai departe.
Recapitulând aici aș mai vrea să punctez un lucru. Corpul tău și mintea ta fac diferența între lucrurile care sunt importante pentru creierul tău și vei fi productiv acolo unde e important pentru creierul tău, pentru că se activează telencefalul și pentru că îți oferă o susținere a minții și a corpului.
De aceea, atunci când faci lucrurile unde cu adevărat ești inspirat, nu ajungi la burnout.
În schimb, dacă faci lucrurile din zona de trebuie și consumi din energia ta vitală, simptomul, semnul că ai consumat din energia ta vitală este că ai șanse mari să ajungi la burnout, atunci când faci lucrul din valurile tale joase sau din zona de trebuie.
Un studiu publicat în 2022 de Public Health Journal despre impactul valorilor angajaților în performanța lor ne spune următoarele.
Studiul a analizat două grupe ce lucrează pe aceeași poziție, cu aceeași pregătire profesională și aceeași intensitate de muncă.
Rezultatele și concluzia studiului a fost că cei care lucrează în industrii cu care se identifică valoric au raportat intensitatea muncii ca fiind moderată, în timp ce cei care au apatie față de locul de muncă au raportat că lucrează foarte intens și foarte mult.
Volumul de muncă, orele săptămânale au fost aceleași la ambele grupe intervievate, dar ceea ce a diferențiat percepția a fost modul în care se raportează cele două grupe, valoric și identitar, la munca lor.
Atunci când tu faci lucrurile care sunt în zona ta de inspirație și sunt în valorile tale cele mai înalte, tu te identifici și te definești identitar prin acele lucruri.
Dacă antreprenoriatul este în valorile tale cele mai înalte, te vei defini identitar prima dată ca antreprenor. Ești mai degrabă antreprenor decât ești tată sau alte roluri pe care le ai în viața ta( poate manager), pentru că acel lucru îți dă cea mai mare inspirație.
Atunci când faci o activitate cu care te identifici, respectiv legat de care te simți identitar asociat, atunci nu vei percepe intensitatea muncii, greutatea muncii și epuizarea la fel. De ce?
Studiul practic confirmă ceea ce-ți spusesem mai devreme. Atunci când trăiești în valorile tale cele mai înalte, în zona ta de inspirație, adică te identifici identitar cu acele activități, atunci consumi energie și te încarci în egală măsură cu energie. E ca un perpetuum mobile. Și atunci resimți munca ca fiind ușoară, ca fiind plăcută, ca dându-ți satisfacție și împlinire și nu ajungi la burnout.
În schimb, al doilea grup, cei care nu s-au identificat valoric cu locul de muncă, ei au făcut munca pentru că trebuie, nu le dădea împlinire, ca atare ei au simțit orele de lucru mai lungi, munca ca fiind mai grea și mai puțin împlinitoare.
Practic, studiul confirmă că atunci când trăiești aliniat cu tine și cu valorile tale, atunci poți să faci lucruri în mod mai eficient și nu te simți la fel de obosit, versus atunci când faci lucruri din valorile tale joase, faci lucrurile nu într-un mod eficient și te și simți obosit, te și simți epuizat.
Acum, cum să faci ca să te împaci cu faptul că poți să fii și productiv și neproductiv în același timp?
În primul rând, vreau să-ți spun că pentru anul 2025 te invit în primul și în primul rând să-ți stabilești obiective legate de productivitate realiste. Și asta începe prin a-ți cunoaște valorile: care sunt acele lucruri care sunt cu adevărat inspiraționale pentru tine?
Și este suficient să te uiți la ultimele trei luni de zile, să vezi ce ai prioritizat în mod spontan și care au fost acele activități care te-au încărcat cel mai mult cu energie. Acelea sunt valorile tale cele mai înalte sau inspirațiile.
Cel mai probabil sunt 3, poate maxim 4 lucruri pe care le-ai făcut, sarcini pe care le-ai împlinit, care ți-au dat energie.
Acestea sunt de cele mai multe ori specifice. Nu sunt sarcini generale. Nu este management în general. Poate din partea de management te inspiră coaching-ul oamenilor și creșterea oamenilor, dar nu te inspiră să faci grafice, rapoarte și așa mai departe.
Poate te inspiră să ții ședințele cu oamenii, să faci follow up cu ei. Poate nu te inspiră să mergi la clienți împreună cu oamenii tăi.
Sunt doar câteva exemple de cât de specific poți să fii în identificarea acestor valori sau priorități pe care le ai.
În aceste lucruri care sunt inspiraționale pentru tine, tu vei fi în mod automat eficient și productiv.
Și mintea ta are capacitatea, în această zonă, să găsească soluții prin care să lucrezi mai eficient, mai productiv, să rezolvi probleme mai complexe în timp mai scurt, cu energie mai puțină, cum să ajungi la mai mulți oameni. Îți vei pune automat aceste întrebări.
Și tot tu, aceeași persoană, în valorile tale joase, adică în zona de trebuie, vei fi neproductiv.
Atunci când îți stabilești obiectivele pentru 2025 sau atunci când lucrezi cu tine, te invit ca anul acesta să fii mai blând cu tine și să te gândești care sunt acele zone în care iei inspirația ta și în care vrei cu adevărat să fii productiv.
Și uită-te la tine ca la un om care este supus dualității – pentru că trăim în realitatea tridimensională – care trăiește sub această dualitate, și tot tu, ca om, vei fi mai puțin productiv în alte aspecte ale vieții tale. Și să fii împăcat cu tine, mulțumit cu tine că în zonele care chiar contează pentru mintea ta ești productiv și în celelalte să îți stabilești ținte de productivitate mai scăzute decât în cele inspiraționale. Altfel vei ajunge la burnout.
Poți să faci și asta, dar doar pe o perioadă scurtă de timp, pentru că mintea și corpul nu te susțin.
Gândește-te la geniul minții umane că îți semnalează prin simptomele pe care le ai, în primul rând în corp, dar nu doar acolo, că nu ești pe calea ta. Și te simți mai obosit, te simți epuizat, te simți neeficient, neproductiv și nu mai vrei să faci lucrurile respective. Și mintea e genială că de fapt te ghidează să faci acele lucruri care sunt inspiraționale pentru tine.
Atunci când îți stabilești obiectivele pentru 2025, pornește de la ce este cu adevărat aliniat cu tine și alege în mod conștient care sunt acele zone de productivitate unde ești 100% sau 120% productiv, eficient și care sunt acele zone din viața ta unde e mulțumitor pentru tine să ai doar o productivitate de 70%, 60%, 80% în anumite cazuri.
Dar să nu te aștepți de la tine să fii întotdeauna productiv și niciodată neproductiv.
Pentru că această așteptare pune presiune mare pe tine și vei consuma foarte multă energie în felul în care te judeci pe tine că nu ai făcut destul, că nu ai muncit destul, că nu ai acționat destul, că nu ți-ai terminat sarcinile pe ziua de astăzi și vei consuma acea energie multă în a te judeca pe tine, în loc să îți stabilești niște ținte mai joase pentru sarcinile care nu sunt în valorile tale, și să fii mulțumit cu tine.
Deci, atunci când îți stabilești obiective pentru 2025 și când te gândești la cum poți să fii mai productiv în 2025, te invit să te împaci cu gândul ca vei fi productiv și eficient în valorile tale cele mai înalte, și vei fi mai puțin productiv și mai puțin eficient în valorile tale joase.
Cum poți să te împaci cu lipsa de productivitate, înainte să mergem mai departe și să îți dau pașii concreți prin care poți să-ți programezi mintea și spațiul să fii cât mai productiv, sunt trei întrebări:
1. Atunci când nu ești productiv, te invit să te gândești la: care sunt de fapt valorile tale cele mai înalte și care sunt zonele tale de productivitate?
Și să te gândești că standardele pentru alte zone decât valorile tale cele mai înalte nu au cum să fie realist la fel de înalte, decât dacă vrei să ajungi la epuizare.
Atunci când îți identifici valorile cele mai înalte și știi care sunt, îți dai voie să fii productiv și eficient acolo și mai puțin productiv, mai eficient în celelalte zone.
2. Al doilea lucru pe care poți să-l faci ca să te împaci cu, nu aceeași productivitate mare pe care o ai în valurile tale cele mai înalte, este să vezi atunci când ai făcut activitatea respectivă la care n-ai fost productiv: ce beneficiu ai avut atunci în valorile tale cele mai înalte că nu ești productiv? Ce dezavantaje ai fi avut dacă erai productiv în același moment?
Cu aceste trei întrebări poți să aduci claritate în fiecare moment de lipsă de productivitate, lipsă de eficiență, în așa fel încât energia să nu o consumi pe a te judeca că nu ai fost productiv, în așa fel încât să nu tot amân lucrurile legat de care nu ești productiv, ci să poți să fii onest cu tine și să-ți stabilești obiective realiste raportat la cine ești tu cu adevărat, adică valorile tale.
Și acum, ce poți să faci ca să fii productiv și eficient în 2025, zilnic, săptămânal, lunar și anual?
1.În primul rând, te invit să pui în calendar acele lucruri care sunt aliniate cu valorile tale, care te inspiră, care sunt în zona ta de inspirație și acestea să fie primele pe care le prioritizezi.
Atunci când îți faci agenda de la o săptămână la alta, pune în calendar în primul rând acele activități care sunt inspiraționale pentru tine.
Și atunci când te gândești la luna ta, atunci când te gândești la anul tău, prioritizează activitățile care sunt importante pentru tine, adică sunt în valorile tale cele mai înalte, sunt cu adevărat aliniate cu tine.
În felul acesta faci un lucru extraordinar de important: îți spui ție, prin prioritizarea acestor activități, că tu meriți să faci în primul rând acele lucruri care sunt aliniate cu tine și care sunt în valorile tale cele mai înalte. Îți dai seama că prioritizând de aceste activități, care sunt cele mai importante pentru mintea ta, nu ce trebuie făcut în firmă, ci ce te inspiră cel mai mult, vei aduce cea mai multă energie în viața ta și în afacerea ta.
2. Al doilea lucru, pe care te invit să îl faci ca să poți să fii eficient și productiv în 2025 este să faci prima dată activitățile care sunt aliniate cu tine, care sunt în zona ta de inspirație.
Asta înseamnă că în fiecare zi când mergi la lucru, fă în primul rând acele activități care sunt cele mai eficiente pentru tine, unde ești cel mai productiv și cel mai eficient, care sunt în valorile tale cele mai înalte, în zona ta de inspirație.
Dacă faci lucrurile acestea, indiferent care este rolul tău în organizația în care ești, faci în primul rând activitățile care te inspiră, dai o energie bună, productivă zilei tale. Pornești de la o senzație de putere, pornești de la o senzație de reușită, de manifestare, de atingere a obiectivelor, pentru că mintea și corpul te susțin în a face lucrurile respective și pentru că vei fi mai plin de energie după ce faci activitățile respective decât înainte.
Nu doar atât. Dacă ești antreprenor sau dacă ești liderul unei organizații atunci când faci prima dată, acele lucruri care sunt aliniate cu tine, vei arăta un model de gândire oamenilor, în care tu vei putea să susții eficiența pe care le-o ceri lor, pentru că tu ești în primul rând eficien. Aduci energie în firmă și înveți organizația să facă lucruri din inspirație, pentru că ceilalți, vrând nevrând, te vor copia, vor vedea ce energie bună ai și te vor copia.
Altfel spus, vei fi mai eficient, cu întregul tău departament sau cu întreaga ta organizație, pentru că și tu faci ceea ce te inspiră și colegii fac ceea ce îi inspiră. Ca atare, aduc energie în firmă și creează un magnetism pentru clienți, sau alți potențiali angajați, pentru că creează o anumită dinamică și energie în firmă, în care lucrurile se mișcă, se întâmplă, apar sincronicități, pentru că oamenii fac în primul rând ceea ce iubesc să facă.
3. Un al treilea pas care e important să îl faci atunci când pui activitățile în calendar este să aloci timp cât se poate de realist activităților respective.
Când pui în calendar și îți faci agenda, pune activitățile pe calupuri de timp, în agendă.
O bună bucată de vreme îmi făceam agenda de la o săptămână la alta, de la o zi la alta și aveam o listă lungă de sarcini, fără să aloc timp. Și mă credeam Superman pentru că nu prioritizam activitățile care erau mai importante pentru mintea mea, apăreau toate ca o listă lungă de 13-14-20 de lucruri de făcut și nu le alocam timp. Uneori chiar mă așteptam să fac 13-14-20 de lucruri de la o zi la alta, dar dacă m-aș fi uitat mai atent să văd cât timp necesită fiecare activitate, aș fi fost mult mai realistă în planificarea activităților respective.
Dacă te uiți să vezi cât timp necesită fiecare activitate, la modul realist, în așa fel încât să poți să livrezi performanța pe care tu ți-o stabilești, vei vedea că activitățile respective au o durată de o oră, jumătate de oră, trei ore, dar vei putea să le pui în calendar având așteptări realiste față de tine. Iar acest lucru din nou, este mult mai posibil să apară în valorile tale cele mai înalte.
Dacă îți pui timp alocat fiecăreia dintre activități, pe lângă faptul că prioritizezi și faci prima dată activitățile care te încarcă cu energie, vei ști în mod realist cât poți să faci într-o zi, în așa fel încât să nu termini ziua pe minus, judecându-te câte n-ai făcut, ci văzând ce progrese ai avut.
De aceea ai un câștig în prima parte a zilei, dacă cel puțin primele 4 ore le planifici să lucrezi strategic la lucrurile care sunt inspiraționale pentru tine și intri doar apoi în mod reactiv în lucruri care nu sunt atât de importante pentru creierul tău.
Aș vrea să fac o paranteză aici: în momentul în care lucrezi în valorile tale cele mai înalte, lucrezi strategic.
În momentul în care lucrezi în valurile tale joase, vei lucra mai degrabă reactiv decât strategic.
Ca atare imaginează-ți ziua că începe cu a face lucruri care sunt inspiraționale pentru tine, unde poți să lucrezi strategic și cea mai bună perioadă a zilei o folosești pentru aceste activități.
4. Al patrulea punct este să delegi acele lucruri care nu sunt inspiraționale pentru tine.
Există în lumea asta cel puțin o persoană pentru care ceea ce nu este inspirațional pentru tine va fi inspirațional pentru ea sau pentru el.
Lumea aceasta este făcută în așa fel încât să fim într-o complementaritate extraordinar de frumoasă și armonioasă cu cei din jurul nostru și noi să putem să facem acele lucruri care sunt inspiraționale pentru noi și să dăm acele lucruri care nu sunt inspiraționale acelor persoane pentru care acele lucruri sunt inspiraționale.
Imaginează-ți cum ar fi dacă acele lucruri care pe tine te seacă de energie le face o persoană a cărei vis este să facă lucrul respectiv.
Dacă faci asta, vei cheltui mai puțin timp în a gestiona persoana respectivă.
5. Și ultimul pas este ca zilnic, săptămânal, lunar și anual, să aloci un timp limitat pentru ceea ce trebuie să faci.
Poți să te gândești la acest timp limitat ca fiind în felul următor. Eu, de exemplu, prefer să fac aceste activități în ultimele două ore de muncă din ziua mea de lucru. În ultimele două ore răspund la mesaje, reacționez, fac acele lucruri care sunt mai puțin inspiraționale, pentru că sunt mult mai împăcată cu mine să nu le fac pe alea până la capăt și sunt mulțumită de oricât aș face acolo, pentru că de fapt nu vreau să petrec foarte mult timp acolo, dar sunt super împlinită pentru că am făcut lucrurile care m-au inspirat și care sunt cu adevărat importante pentru afacerea mea.
Ca atare, creierul are liniște și poate să înceapă ziua următoare nu de pe minus, ci pe plus, gândindu-se care activități inspiraționale de făcut în ziua următoare.
Alte persoane preferă să facă activitățile din zona de trebuie într-o zi a săptămânii. Spre exemplu, în fiecare Vineri, persoana face acele lucruri care trebuie să le facă, care nu sunt raționale pentru ea. Și își ia ziua de Vineri, ultima zi a săptămânii, înainte să se odihnească, făcând acele activități care trebuie să le facă, care trebuie să le bifeze. Le planifică, le organizează și le face într-o zi. Asta este o alta, altă alternativă.
Dar ce e foarte important este:
1. Nu îți începe ziua cu activitățile din zona de trebuie, pentru că asta înseamnă că după poate două sau trei ore nu apuci să te ocupi de lucrurile care sunt cu adevărat inspiraționale pentru că te fură trebuiele, te aspiră în bula lui de trebuie și nu mai ieși de acolo.
2. Pornești ziua în a face lucrurile inspiraționale cu un minus de energie, pentru că în zona de trebuie cheltui energie, dar nu te încarci cu energie.
3. Scazi energia firmei, adică vei fi obosit la ora 10 deja sau la ora 11 deja și colegii tăi te văd apăsat. Ori se spune că undeva între 70% și 80% din energia unei firme e dată de energia liderului sau antreprenorului.
Dacă tu ești obosit și epuizat la ora 11 și nu mai ai chef de lucruri, cum o să vadă ei activitatea în firmă? O vor percepe ca fiind grea. Viața e grea, munca e grea, clienții sunt dificili și așa mai departe.
Dar dacă ți-ai început ziua cu activități din zona inspirațională, la sfârșitul zilei aloci două ore pentru activități din zona de trebuie, la sfârșit de zi, chiar dacă ești obosit, ești împlinit pentru că ai făcut lucrurile care au fost relevante pentru mintea ta.
Ca atare, cel mai important lucru pe care poți să îl faci în 2025 ca să fii eficient și productiv este:
1. să pui în calendar activitățile care sunt din zona inspirațională;
2. să le prioritizezi în fiecare zi și să le faci pe ele prima dată;
3. să aloci timp pentru fiecare activitate pe care o pui în calendar;
4. să delegi ce nu este aliniat cu tine și ce nu este în inspirația ta către unii oameni pentru care acel lucru este inspirațional;
5. să aloci timp limitat pentru „trebuie”.
Testează pentru cel puțin 21 de zile și vezi ce schimbări importante aduce în viața ta.
Îți mulțumesc frumos că citești spark-ul până la capăt. Să ne vedem cu bine și să ne auzim cu bine în 2025!
Și spune-mi, te rog, la final acum, care este cel mai important lucru pe care îl iei cu tine din acest spark?
Înscrie-te pe canalul meu de YouTube ca să fii sigur că primești notificări atunci când public un spark nou sau materiale noi și să fii la curent cu ceea ce fac, pentru că îți poate ușura existența și poate să te susțină să trăiești o viață mai împlinită.
De asemenea, te invit să mă urmărești pe Facebook și pe Instagram, unde poți să afli și alte informații despre cum poți să îți faci o viață mai împlinitoare în lumea aceasta.
Te îmbrățișez!