Skip to content Skip to footer

Cum devii eroul din povestea vieții tale

Te îmbrățișez! 

Acesta este FRIDAY spark-ul, gândul meu care să te însoțească pentru weekend, care să te invite să gândești din perspective diferite lucrurile sau să găsești răspunsuri și să găsești soluții. Sau poate, în adâncul sufletului meu sper că pot să îți dau câteva răspunsuri la întrebările pe care le ai legat de viață, legat de viață, legat de felul în care funcționează mintea, și legat de cum poți să aplici Legile Universale pentru a-ți transforma prezentul și viitorul, dar și trecutul.

Spark-ul acesta este special!🎉

O dată pentru că tema pe care am ales-o este un pic mai cosmică și mai astrală și în al doilea rând, pentru că: Ieeei… astăzi împlinim un an de când am lansat Fridays Spark-ul. Suntem la numărul #52. 🎂

Acum hai să mergem la o călătorie cosmică și te pregătesc să te ancorezi bine în fotoliu, acolo unde asculți spark-ul sau să fii atent în mașină, pentru că este un pic mai complex, dar este foarte interesant. 

Știi, călătoria noastră, a oamenilor pe Pământ și călătoria fiecărui erou din poveștile la care am fost expuși de-a lungul copilăriei este călătoria spre lumină. 

Călătoria eroului înseamnă că, de cele mai multe ori, eroul pleacă de acasă și are diferite experiențe prin care trece, care-l ajută, îl susțin, să descopere lumina din el.

Lumină din el este partea nemuritoare din tine, acea partea, acea inteligență divină din tine, care se formează și care iese la suprafață în această experiență terestră. Și cum în ultimele 10 zile am stat 10 nopți împreună cu doctorul De Martini, studiind elemente de astrofizică de Higher Mind, Lower Maine, de călătoria sufletului în Univers și despre ce este de fapt credința, Biblia și alte scrieri sfinte, am vrut să împărtășesc o fărâmă din această învățare, însă aplicată pe o poveste pe care e foarte probabil ți-e cunoscută: Povestea lui Harap-Alb.

Contextul în care vorbim despre asta este contextul devenirii tale, a modului în care tu îți găsești propria lumină, a modului în care tu îți găsești nemurirea

Așa că, fii cu mine în aceste următoare, cel mai probabil, 20 de minute în care voi intra în niște detalii, poate puțin mai tehnice pentru început, iar apoi vom discuta despre Harap-Alb și cum e importantă povestea asta în viața ta de zi cu zi. 

În primul rând, aș vrea să facem diferența între două noțiuni:

1️⃣ Higher Mind sau sinele superior, pe care putem să îl numim și sine superior 

și

2️⃣ Lower Mind, pe care putem să-l numim și sinele inferior dacă vrei sau de jos. 

Sunt două structuri pe care le avem în felul în care funcționăm noi în existența noastră terestră. Cele două structuri au fost numite prima dată în felul acesta de Higher Mind și Lower Mind de William James, iar apoi au fost preluate de foarte mulți, inclusiv doctorul Dispenza folosește această terminologie și Deepack Chopra și Eckhart Tolle și alții. 

Cele două concepte Higher Mind și Lower Mind, Sinele Superior și Sinele Inferior pot fi descrise cu ușurință și foarte scurt în felul următor:

Higher Mind este structura ta spirituală. Este acea latură a existenței tale terestre care integrează experiențele terestre și le transformă în iubire. 

Această parte a structurii tale terestre, această parte spirituală, învață din experiențele terestre și transformă totul în iubire. Mai apoi, trimite această informație către suflet, care în felul acesta evoluează și progresează din conectarea lui cu corpul fizic care astăzi ești tu. 

Cealaltă structură este Lower Mind și este acea parte a inteligenței tale care guvernează de fapt corpul fizic. O putem numi inteligența corpului fizic

Lower Mind este acea capacitate a corpului care îi dă supraviețuirea, care îl face să funcționeze. Iar acest Lower Mind este foarte mult guvernat de simțuri și e disociativ, gândește în contraste secvențiale, în alb și negru, bine și rău, pozitiv și negativ. 

Viața este o călătorie între a învăța să gestionezi Lower Mind și a integra informațiile care îți vin prin Lower Mind simultan, în sincronicitate, adică să vezi plusul și minusul în același timp pentru care să poți fi recunoscător/recunoscătoare și atunci să transformi în iubire acea experiență. 

Cam asta este, pe scurt, treaba noastră pe lumea aceasta fizică. 

Și pentru că, pe parcursul a 10 zile, am văzut cum din Egiptul Antic până în creștinism, această dualitate a fost povestită în diferite legende, povestiri și inclusiv a fost reprezentată în cărțile religioase, am spus: Hai să vedem cum se regăsește această dualitate Higher Mind – Lower Mind în Povestea lui Harap-Alb. 

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să văd ce înseamnă Harap-Alb. Și da, nu este o analiză literară ce urmează să fac și nicidecum nu este o compunere, ci este un focus, dacă vrei, asupra a ceea ce ne face pe noi să ne împlinim misiunea, menirea în existența terestră. 

Așa că fii cu mine când trecem repejor prin Povestea lui Harap-Alb. 

Cum spuneam, m-am uitat să văd care este semnificația numelui Harap-Alb. Și dacă stai să te gândești și îți amintești de poveste, el pleacă din țara tatălui său într-o călătorie inițiatică, într-o călătorie de descoperire de sine. 

Iar numele Harap-Alb îi este pus de Spân în momentul în care Spânul pune stăpânire pe el. Harap Alb înseamnă cel care răspândește lumina

Deci, această denumire de Harap-Alb este ființa solară, evoluată, care de fapt există în fiecare din noi. 

Această latură a noastră spirituală, evoluată, această înțelepciune, această capacitate de conectare cu inteligența, cu câmpul de inteligență din care facem parte și a transformă totul în iubire, este în fiecare din noi. 

Și Spânul, deși l-a pus să servească, i-a dat denumirea de Harap-Alb, adică Cel care răspândește lumina. Iar treaba noastră este să trecem prin cele șapte sfere de încercări din jurul Pământului și să ajungem la soare în sens de iluminare, care este în sfera 7-8 în jurul Pământului. 

Deci, Harap-Alb, de la început, de când l-a făcut Spânul servitor, și i-a dat denumirea de Harap-Alb, a menținut această structură de lumină în el. 

Mai mult, denumirea Harap Alb spune și că Harap înseamnă slugă sau rob și alb înseamnă nemuritor. Tradus, asta ar însemna o slugă nemuritoare. 

Și acum, în călătoria noastră și în călătoria sufletului nostru, partea asta de servitor sau de slugă se vede în felul următor: În momentul în care ești în primele sfere de devenire, cele care sunt guvernate de Lower Mind, avem tendința și ai tendința să fii slugă a lucrurilor din jur și să servești lucrurile din jur în felul următor:

să-ți deservești corpul, 

să trăiești în foame și sete, 

să reacționezi emoțional și să fii sluga emoțiilor, 

să iei credit de la bancă și să fii sluga băncii. 

Și știu că nu o să-ți placă ce spun și poate că dai cu roșii în mine acum.  Îmi asum lucrul acesta! 

Mai mult, este posibil să fii o slugă a banilor, dacă scopul tău sunt banii în sine, fără nimic altceva. 

Însă, și fiecare trecem prin fiecare din noi, trecem, în devenirea noastră, prin această modalitate de a servi, după ce ai depășit aceste provocări, ajungi să servești un număr din ce în ce mai mare de oameni.  

Îți faci, poate, o afacere sau lucrezi într-o afacere care servește un număr mare de oameni, pe urmă un număr și mai mare de oameni și îți crești influența și puterea de a servi, cu lumină, în devenirea ta, un număr din ce în ce mai mare de oameni. 

A servi cu lumină nu este o chestie hocus pocus galactică. Este pur și simplu o modalitate în care tu, prin talentul tău unic pe care îl ai, aduci ordine în viața celorlalți și în felul acesta creezi ușor, le ușurezi existența celor din jur și acesta este felul în care răspândești lumină. 

Deci, dacă revenim la Harap-Alb și la slugă nemuritoare sau servitor nemuritor reprezintă acea parte din fiecare din noi care tinde spre a servi la nivel global și a face un business care să aibă un impact la nivel global. Să inventeze o mașinărie care să impacteze la nivel global. Să creeze ceva care să servească umanitatea la nivel global. 

Dacă vrei, putem să luăm pe Ellen Mark și să spunem că este un Harap-Alb, pentru că slujește umanitatea la nivel global prin faptul că vrea să găsească modalități de a trăi și de a muta umanitatea parțial sau a o muta în timp pe Marte, dar este un servitor al umanității. 

Apoi, dacă îți amintești, în povestea lui Harap-Alb, ce se întâmplă este că trebuie să plece în țara lui Verde Împărat. 

Verde Împărat este reprezentantul chakrei inimii, este un împărat bun și în drumul lui către Verde Împărat dă peste Spân. 

Spânul este reprezentarea Lower Mind. Este ranchiunos, este rău, este avid de putere, de bani, se dă mare, dacă vrei, și Spânul pune stăpânire pe Harap-Alb și îi dă denumirea de Harap-Alb. 

Este exact acea luptă pe care noi, ca oameni, o avem între Higher Mind și Lower Mind. Atunci când Lower Mind devine foarte vocal și în momentul în care îți dă provocări. 

Și  face asta în fiecare zi, cu micile tentații pe care le aruncă în fața ta și ți le creează. Atunci când, de exemplu, ai posibilitatea să reacționezi din aroganță și UPS! ai căzut în capcana asta, atunci ai cedat Lower Mind-ului. 

Atunci Spânul a pus stăpânire pe partea luminoasă din tine sau momente în care mănânci mai mult decât ai nevoie pentru că ai pofte. UPS! Lower Mind a pus stăpânire pe tine, pentru că Higher Mind care te guvernează înspre viziune, înspre aliniere, înspre iubire, înspre a răspândi lumina este, dacă vrei, întunecat de Lower Mind. Și uite așa se întâmplă că această luptă dintre Lower Mind și Higher Mind, această dualitate, acest joc, acest dans între cele două, îți iese în cale la fiecare nivel la care ești.

Fiecare nivel, financiar de exemplu, își are tentațiile lui.

Nivelul de 10 euro și are tentațiile lui. Ai depășit nivelul de 10 euro, ai urcat la 100 de euro, nivelul de 100 de euro o să aibă tentațiile lui. 

Tentațiile de la 10 euro ești capabil să le stăpânești, dar cele de la 100 de euro îți dau bătăi de cap. După ce le vei fi învins, le vei fi integrat, tentațiile de 100 de euro, faci saltul la 1000 de euro. Și la 1000 de euro ești stăpân pe provocările Lower Mind-ului de la 10 euro și de la 100 de euro, dar cele de la 1000 de euro chiar îți dau bătaie de cap. 

Și uite așa fiecare nivel își are tentațiile lui, dacă îți amintești, adică lupta dintre Spân și Harap-Alb, lupta dintre Lower Mind și Higher Mind.

Apoi, dacă îți amintești ce s-a întâmplat, este că, sub conducerea Spânului, Harap-Alb s-a dus până în Țara lui Verde Împărat. Acolo Verde Împărat l-a luat pe Spân, considerându-l că el este fiul împăratului, fratele lui, și l-a tratat pe Spân ca și cum ar fi nepotul lui, iar pe Harap-Alb ca fiind o slugă.

Iar Spânul, Lower Mind, pentru că voia să pună stăpânire complet pe Harap-Alb, cu fiecare ocazie pe care a avut-o, l-a trimis pe Harap-Alb către diverse încercări.

A fost încercarea pe care a avut-o când l-a trimis să ia salata din grădina ursului. A fost încercarea pe care a avut-o când s-a dus să ia nestematele și capul cerbului și în această călătorie, Harap-Alb o întâlnește pe Sfânta Duminică. 

Acum, Duminica, “Sunday” este Ziua Soarelui, Soarele fiind acel acel corp ceresc care răspândește cea mai multă lumină în sistemul nostru solar și este acea lumină și reprezintă acea inteligență cosmică sau, hai să zicem, inteligența Sistemului Solar către care tindem noi, la care avem accesul cel mai apropiat.

Duminică, “Sunday” – Ziua Soarelui înseamnă, de fapt, această inteligență care l-a ghidat pe Harap-Alb în încercările lui și l-a ajutat pe Harap-Alb. 

Iar dacă e să luăm cum se traduce asta în viața noastră de zi cu zi, cum Sfânta Duminică e prezentă în viața noastră de zi cu zi, este prin field of consciousness, prin câmpul de conștiință care este în jurul nostru, întotdeauna. 

Dacă te conectezi cu tine, te conectezi cu Dumnezeu, te conectezi cu Universul, ai acces la ghidaj din partea Inteligenței cosmice, din partea Divinității, care este reprezentată de Soare, respectiv Sfânta Duminică. 

Și, de fapt, Povestea lui Harap-Alb. Prin aceste încercări în care voia să își recucerească și să își manifeste lumina, a fost ghidat de Sfânta Duminică, respectiv de Inteligența divină, care ne este accesibilă tuturor, oricând, în orice fel de provocări pe care le avem. 

Mergând mai departe, un alt element important din Harap-Alb este că, dacă vă amintiți, atunci când Harap-Alb a fost trimis în Țara lui Roșu Împărat, Roșu corespunde chakrei 1 și este foarte mult asociat cu Lower Mindful, cu supraviețuirea, când a fost trimis Harap-Alb în țara lui Roșu Împărat, pe drumul lui până acolo a dat de șapte ajutoare: au fost Ochilă, Buzilă și aceste personaje, plus două personaje care zboară, respectiv a fost o furnică zburătoare și a fost o albină. 

Și primele cinci personaje pe care le-a întâlnit Setilă au fost foarte mult conectate cu guvernarea Lower Mind-ului și folosirea Lower Mind-ului în favoarea ta atunci când ai nevoie. 

Iar celelalte două personaje, pentru că se ridică la cer, sunt ușoare, sunt mai mult asimilate cu inteligența superioară a Higher Mind-ului.

Iar în călătoria lui către țara lui Roșu împărat, de la care trebuia să o aducă pe fiica acestuia drept soție pentru Spân, Harap-Alb a avut aceste ajutoare. Asta înseamnă că părți ale Lower Mind-ului le-a guvernat, le-a câștigat și a reușit să le folosească în favoarea lui. 

Exact ca atunci când faci tu saltul de la 100 de euro la 1000 de euro și guvernezi nivelul de 100 de euro. Nu mai ai emoții, nu te mai stăpânește suta aia de euro dacă îi pierzi sau dacă îi câștigi, nu te atinge, însă te atinge nivelul de 1000 de euro. 

Și în acea călătorie a avut cele șapte ajutoare. Acum, între noi și Soare sunt șapte tărâmuri, Soarele fiind în Tărâmul șapte și al optulea reprezentând iluminarea supremă, dacă vrei, comuniunea cu Dumnezeu, Înălțarea, putem să îi spunem în alte cuvinte.

În momentul în care Harap-Alb era cu cele șapte ajutoare, el era ființă de nivel 8, care a integrat toate cele șapte câmpuri anterioare, toate cele șapte capacități, abilități, cunoștințe, informații și le-a stăpânit pentru că efectiv ele i-au servit. 

Iar călătoria în țara lui Roșu Împărat, care este foarte mult dominat de Lower Mind și a încercat să-l omoare de câteva ori, a fost abia atunci când el a reușit să guverneze aceste lucruri. 

Ce înseamnă asta? 

Înseamnă că poți să mergi și să-ți iei provocări oricât de grele, dacă ai stăpânit, ai însușit câmpurile și nivelele de inteligență de până atunci. 

Altfel spus, nu poți să arzi etape, nu poți să sari de la 10 euro la 10.000 de euro, ci ai nevoie să guvernezi fiecare treaptă: 10 euro, 100 de euro, 1.000 de euro, 10.000 de euro. 

Și uite așa poți să ajungi de la un nivel la altul dacă l-ai însuși și ți le-ai guvernat pe cele anterioare. 

În această călătorie înspre Roșu Împărat, ajutoarele lui, cele șapte, îl însoțesc ca el să treacă prin provocările pe care i le-a dat Roșu Împărat, iar mai apoi să se întoarcă biruitor și purtător de lumină înapoi în țara lui Verde Împărat. 

Când ajunge aici, de ciudă că frumoasa pe care a adus-o fiica lui Roșu împărat, îl dă de gol pe Spân, Spânul îi taie capul lui Harap-Alb. 

Însă, fiica lui Roșu Împărat era pregătită. A avut apa moartă, apa vie și l-a reînviat pe Harap-Alb.

Povestea reînvierii este o poveste foarte importantă din punct de vedere simbolic, pentru că atunci când reînvii înseamnă, de fapt, trezirea spirituală. 

Înseamnă că ai lăsat să moară părți din tine guvernate de Lower Mind, și știu că sună dur ”Ai lăsat să moară părți din tine guvernate de Lower Main”, dar efectiv sunt ca o moarte mică, o transcendere a acelei realități în care treci într-un spațiu de trezire, de conștiință și de iluminare. 

Și practic asta a fost Călătoria lui Harap-Alb. 

Iar moartea și învierea înseamnă nu mai mult decât învierea lui spirituală. 

Primele chakre, chakra 1 rădăcină, chakra a doua, chakra a treia, până la inimă sunt chakre guvernate de Lower Mind. Chakra inimii este a patra chakră și de la chakra inimii în sus, sunt guvernate de Higher Mind. 

În momentul în care are loc trezirea, inima se deschide și atunci are loc iluminarea. 

Iluminarea nu este un concept mental.

Iluminarea are loc atunci când ți se deschide inima și mintea și când voința ta este aliniată cu voința divină. Iar lucrul acesta se întâmplă când îți asumi cine ești și când ți-ai biruit tentațiile Lower Mind-ului. 

Și știu că a fost o poveste lungă pentru ediția aniversară, dar am zis să fie ceva special pentru această conversație din a 52-a vineri, de când avem friday spark-ul. 

Câteva concluzii legat de evoluția spiritului tău în lumea acesta: 

1️⃣Lupta între Higher Mind și Lower Mind are loc și va avea loc indiferent care este nivelul la care ești. 

2️⃣Oricând vor fi tentații ale Lower Mind-ului pe care Higher Mind-ul poate să le transcendă. Deci vor avea loc tentații pe care ești capabil să le transcenzi, să faci saltul la nivelul următor. 

Treaba Lower Mind-ului este să îți dea aceste tentații ca tu să evoluezi.

Treaba Higher Mind-ului este să vadă perfecțiunea, echilibrul, sincronicitatea, iubirea în fiecare din aceste tentații.

3️⃣Ori de câte ori cazi în furie, frustrare sau emoții dureroase, în fapt, te opui vieții și nu vezi perfecțiunea divină care te duce către iluminare. 

Iar în momentul în care lucrezi cu tine, ca să poți să faci un salt și să prelucrezi aceste emoții și dureri, faci câte un pas către iluminare. 

Iluminarea nu înseamnă că ajungi într-o stare de beatitudine din care nu mai ieși niciodată. Fiecare avem mici momente de iluminare când facem salturile acestea, când avem AHA-uri și când ni se deschide inima. 

Iar ce îți doresc eu ție acum, după un an după ce mi-ai fost alături, este că îți doresc să ai o cale strălucită către iluminarea ta. Iar dacă îmi permiți, uneori, să te însoțesc pe această cale, poate cu câte un mesaj, cu câte un program la care să participi și la care te invit, cu câte un workshop sau webinar pe care îl fac.

Îți mulțumesc foarte frumos că m-ai ascultat! 

Lasă-mi un mesaj și spune-mi cu ce ai rezonat din ce ți-am spus astăzi. 

Cu iubire și recunoștință,

Monica

Ascultă #FridaySpark aici.

Leave a comment