Skip to content Skip to footer

Mintea umană e programată să își trăiască valorile și face orice pentru asta. Trădarea este o felul minții umane de a fii loială doar valorilor sale, deci nu o lua personal

Hey, salut Monica sunt, astăzi aș vrea să vorbim despre trădare, pentru că sub o formă sau alta trădarea a fost tema săptămânii și este un subiect relevant pentru că l-am întâlnit și în context de business în care partenerii de business s-au considerat trădați, unii atunci când cineva a plecat, de asemenea trădarea e considerată și atunci când unul dintre parteneri înșală sau este în afara relației, sau calcă în afara relației sau alege să părăsească de tot relația. De asemenea pot să consider ca fiind trădare și când un client de-al tău foarte loial cu care lucra de foarte multă vreme alege un alt furnizor, sau atunci când unul dintre oamenii furnizorului tău principal dă o ofertă mai bună unui concurent de-al tău decât tine deși relația ta cu el este importantă, lucrată, relevantă. 

Noi luăm și tindem să luăm foarte personal aceste experiențe de trădare. În special dacă i-ai pus eticheta de trădare înseamnă că deja ai luat-o personal și ai senzația că este despre tine, cum că tu nu ai fost suficient de bun sub o formă sau alta, sau este despre celălalt că cel care a trădat este un nemernic și în esență n-ar fi trebuit să facă altfel, să gândească altfel decât a făcut o și trebuia să fie loial.

Acum, asta că celălalt să fie loial este o eroare de sistem pentru că fiecare persoană o să fie loială propriilor ei valori. Fiecare persoană este loială propriilor ei valori. În momentul în care tu pui cuiva eticheta că te-a trădat înseamnă că tu proiectezi valorile tale asupra acelei persoane și consideri că o anumită valoare sau valorile tale ar trebui să fie mai sus mai importante decât propriile valori ale persoanei. De aceea spun că a considera ceva trădare este într-un fel eroare de sistem pentru că tu te aștepți ca o persoană să acționeze conform valorilor tale, nu conform valorilor ei. Ori doar fiind un pic cu mine și imaginează că mintea unei persoane este programată să-i împlinească valorile, indiferent ce alegi. Mintea ta va căuta prin orice alegere să maximizeze felul în care tu poți să trăiești valorile. Minte nu poate să aleagă altfel, pur și simplu e programată să facă asta. 

Trădarea înseamnă atunci când eu mă aștept ca altcineva să aleagă conform valorilor mele, să-mi susțină valorile și să renunțe la valorile lui sau să trăiască conform valorilor mele și nu conform valorilor lui. Ori așa ceva nu este posibil. Adică voi considera că m-a trădat cineva dacă își alege propriile valori peste valorile mele, deasupra valurilor mele. Dacă prima mea valoare este familia și cealaltă persoană își alege familia de origine, eu voi considera această acțiune ca trădare. Dacă alege familia de origine peste valoarea familie. Asta înseamnă că eu mă așteptăm ca el să trăiască valorile mele. De asemenea în business dacă un client alege un alt furnizor și tu-l consider trădare, înseamnă că tu te așteptai ca valoarea relației sau prieten să fie mai sus decât poate relația bani sau potențial de dezvoltare pe care a oferit o celălalt business. Acum, când e vorba de business poate nu e atât de personal, dar când e vorba despre relații personale și trădare în zona relațiilor personale lucrurile devin extrem, extrem de personale. 

Ce vreau să te invit este dacă cumva ai trecut prin așa ceva sau știu că știi pe cineva care a trecut prin așa ceva doar gândește-te și întreabă persoana respectivă care sunt valorile pe care și le-a onora cealaltă persoană alegând ce a ales și puneți ție întrebarea unde tu nu l-ai susținut pe celălalt în cel mai eficient mod în împlinirea valorilor lui. O persoană îți va fi loială ție atâta vreme cât tu vei fi cea mai eficientă persoană care îl susține în a-și împlini valorile. O persoană va alege o companie pentru care să lucreze atâta vreme cât percepe că acea companie este cea mai eficientă cale ca ea să își împlinească valorile. Dacă o persoană nu are copii și își dedică tot timpul firmei, firma este foarte bucuroasă că persoana este dedicată sută la sută. Însă și persoana este bucuroasă că în firmă își poate trăi valorile. Are prieteni acolo, câștigă suficienți bani încât să poată să facă alte lucruri care importante, lucrează ceva ce-i dă satisfacție. Dar să zicem în viața aceleiași persoane va apare un copil și nu mai este dispusă această persoană care-i angajată la firmă să mai stea la fel de multe ore în cadrul business-ului, pentru că nu percepe că este cea mai eficientă cale de a-și împlini valoarea copil, s-a schimbat ierarhia valorilor, s-a schimbat mentalitatea în care își trăiește valorile și va trăda firma dacă firma nu-i oferă posibilitate de lucru flexibil ca să poată să-și trăiască valoarea copil. 

Trădarea aceasta apare doar pentru că firma nu a oferit cea mai eficientă modalitate pentru această persoană de a-și împlini valorile. Nu este nimic personal, atâta vreme cât tu depui tot eforturi să susții pe cineva să-și împlinească valorile, acea persoană pentru a fi loială. În momentul în care tu nu mai ești acea persoană căreia să-i pese suficient de mult de celălalt ca să îl susțină în atingerea și împlinirea valorilor va apărea trădarea. Pur și simplu persoana a cărei valori nu le-a susținut va merge în alt spațiu și va căuta pe altcineva care o susține mai bine în împlinirea propriilor valori. 

Mai este o nuanță aici care e foarte, foarte, foarte importantă. Am întâlnit situații în care într-un cuplu spre exemplu, sau un parteneriat, dar în mod special în cuplu, unul a făcut totul pentru celălalt, totul. Asta înseamnă că spune, dar eu i-am susținut valorile în cel mai eficient mod, eu l-am ținut în facultate, eu i-am plătit studiile, eu am gătit când lucra și învăța ore târziu pentru facultate. Și acum că a obținut toate lucrurile astea el pleacă sau ea pleacă. Și dă-mi voie să spun ceva, atunci când ieși din echilibru și faci totul pentru celălalt, îi servești lui valorile, îi susții valorile, în cel mai eficient mod posibil și faci peste, poate și în același timp nu-ți onorezi propriile valori, sunt șanse foarte bune ca acea persoană să se uite în afară și să înceapă să fie atrasă de altcineva care se respectă pe sine suficient de mult încât să nu renunțe la valorile proprii pentru ca să susțină valorile lui. 

Problema cu trădarea este delicată pentru că nu nici să faci totul pentru celălalt nu funcționează pentru că cel pentru care faci totul își va orienta atenția către altceva în afară, nici să faci prea puțin, pentru că celălalt o să plece înspre altcineva care îl susține mai bine în trăirea valorilor, ci cheia este echilibrul. Adică, atât de mult cât îți respecți valorile tale și te respecți pe tine și-ți dai voie să trăiești în valorile tale, exact pe atâta să-l prețuiești pe celălalt și să-l susții pe celălalt în valorile lui cele mai înalte. E foarte, foarte important asta, pentru că așa poți să ai o relație echilibrată în care și tu exiști în relație, îți trăiești valorile și ți le respecți. Și celălalt există în relație și îi respecți valorile, îl vezi și-l prețuiești pentru valorile lui. Dacă nu mă înșel, există și un citat în Biblie care spune ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți”. Asta înseamnă, această egalitate adică să-l prețuiești pe celălalt ca pe tine nici mai mult nici mai puțin. În situația asta nu poate să fie trădare, nu poate să existe trădare pentru că înțeleg și este cea mai eficientă persoană în a-l susține pe celălalt și în același timp te prețuiești suficient de mult pe tine încât să te respecți, să te onorezi și să trăiești valorile din plin. 

Știu că acest mesaj o să zgârie niște urechi și nu o să-ți pleacă și îți spun sigur că prima dată când am auzit vorbindu-se despre subiectul ăsta am sărit și eu ca arsă. Dar sunt foarte curioasă de comentariile tale așa că lasă-mi un comentariu, lasă-mi un mesaj sunt curioasă de părerea ta. 

Te îmbrățișez și cu ocazia asta îți las un gând fain de sfârșit de săptămână: onorează-ți valorile tale la fel de mult cum le onorezi pe a celorlalți și-i susții pe ceilalți să-și trăiesc propriile valori. Monica Ion sunt și mă bucur dacă ai ascultat mesajul acesta până la capăt.

Leave a comment