9 mituri legate de timp și eficiență
Spark-ul acesta este despre poveștile pe care ți le spui despre relația cu timpul.
Știi, există două moduri extreme de raportare la timp. Una este în felul în care trăiești și prin felul în care te raportezi la timp crești calitatea vieții tale pe pământul acesta și crești durata vieții tale pe pământul acesta.
Iar cealaltă variantă, cealaltă extremă, este că faci lucruri care nu sunt aliniate cu tine și prin asta pierzi zile de viață, plătești cu săptămâni de viață și pot să scurtezi viața cu ani de zile, sau mai mult, poți să pleci în mod tragic, subit de pe lumea asta, de pe-o zi pe alta.
Însă cheia este la tine și ține de felul în care tu relaționezi cu timpul, felul în care tu îți pui poveștile despre timp.
În acest spark îți spun 9 mituri despre relația cu timpul și despre gestionarea timpului, mituri care te vor susține să îți poți restructura relația cu timpul într-un mod care să te susțină să trăiești o viață împlinită, care să aducă mai multe zile de viață la viața ta, mai multe zile luminoase la viața ta.
Așa că citește te rog, spark-ul acesta cu mare atenție și citește cele 9 mituri legate de timp care te susțin să-ți atingi mai repede obiectivele, te susțin să ai o viață mai împlinită și te susțin să poți să strălucești în viața aceasta folosind timpul pe care îl ai pe lumea aceasta și conștient fiind în același timp de faptul că timpul este o iluzie și că trăiești în eternitate. Dar hai să intrăm în cele 9 mituri legate de timp.
1. Primul mit este că ar trebui să ai focus pe gestionarea eficientă a timpului.
Și asta înseamnă că multă lume privește timpul ca pe o resursă limitată pe care e important să îl folosești eficient, adică să îți dozezi timpul raportat la activitățile pe care le ai de făcut, în așa fel încât să poți să faci toate activitățile pe care le ai de făcut.
Însă vreau să te invit să te gândești la două scenarii.
Ai timpul pe care îl ai – 24 de ore – și ai o serie de activități de făcut, oricare ar fi ele. Reușești să faci toate activitățile, dar la final de zi te simți epuizat, te simți drenat de energie. Ai bifat tot ce ai avut de făcut, dar nu te simți împlinit.
Cealaltă alternativă este că prioritizezi în mod spontan acele lucruri care sunt relevante raportat la misiunea ta și ai conștiența faptului, la sfârșit de zi, că ai făcut trei lucruri care au impact asupra misiunii tale, care ți-au dat împlinire extraordinar de mare să le faci. Nu au fost simple lucrurile pe care le-ai făcut, dar ți-a dat împlinire să faci lucrurile respective.
Și atunci, nu este vorba despre gestionarea timpului, asta este o iluzie și este un mit. Este vorba despre a pune și a-ți da voie să pui în calendar acele lucruri care sunt cu adevărat împlinitoare pentru tine și care te duc către misiunea ta.
Degeaba faci 10 lucruri din care 9 nu te duc către misiunea ta și 9 sunt din zona de trebuie, pentru că asta te va duce să pierzi energie vitală făcând activitățile respective. Versus dacă faci 3 lucruri care sunt cu adevărat împlinitoare pentru tine și care cresc nivelul tău de energie și care îți spun, la nivel subconștient, că merită să trăiești.
Știi, când faci 10 lucruri care nu te împlinesc și acumulezi durere în corp, săptămână după săptămână, lună după lună, an după an, sunt șanse foarte mari să simți viața ca fiind grea și să te întrebi „ce sens are să mai trăiesc încă 50 de ani în care să fac aceste lucruri care trebuie să le fac și care nu îmi dau împlinire”. Și ia uite cum, în relație cu timpul, mintea ta îți scurtează viața pornind de la percepții subconștiente.
Atunci când vine vorba despre focus pe gestionarea timpului, eficiența în gestionarea timpului vine din alinierea cu sine, nu din cât de bine îți organizezi timpul. Iar această aliniere cu sine este despre a prioritiza acele sarcini, acele lucruri care simți, știi cu certitudine că te duc către obiectivele tale, către împlinirea misiunii tale. Nu către ce vrei, ci către ce este cu adevărat misiunea ta.
În felul acesta am dezlegat primul mint care spune că ar trebui să ai focus pe gestionarea eficientă a timpului.
Abordarea corectă este să ai focus pe alinierea cu sinele și să fii conștient de misiunea ta, să îți planifici activitățile în așa fel încât să te ducă către misiunea ta și să prioritizezi aceste acțiuni, activități din zona de inspirație, nu din zona de trebuie.
Deci nu există o problemă de eficiență aici, ci este o problemă de aliniere.
Relația cu timpul nu este despre a-ți gestiona timpul eficient, ci este despre a te alinia cu tine însuți și a lucra din aliniere cu tine.
2. Al doilea mit legat de timp este legat de percepția de lipsă a timpului, „Nu am timp”.
Acum, nu am timpul acesta este adesea o minciună, pentru că în fapt ai timp de fiecare dată pentru lucrurile care sunt importante pentru tine.
Deci este un mit să spui că nu am timp și să spui că nu există timp pentru lucruri, ci mai degrabă să spui că nu este suficient de important pentru tine încât să prioritizezi lucrul respectiv. Și este mult mai corect așa și mult mai adevărat raportat la potențialul tău și raportat la ce ai tu de făcut, decât dacă spui că nu ai timp.
Deci ideea cu timpul și lipsa timpului este o iluzie, este un mit. Și acum hai să vedem cum funcționează creierul legat de asta.
Creierul, în mod natural prioritizează acele acțiuni care sunt relevante pentru tine, iar celelalte lucruri care nu sunt relevante pentru creierul tău, pentru mintea ta, nu vor avea resursa timp, pentru că în timpul pe care l-ai avut ai pus în mod natural, ai prioritizat în mod natural acțiunile care sunt în zona ta de inspirație. Așa că nu ai timp pentru lucruri care nu sunt suficient de importante pentru tine.
Ups, dar ce se întâmplă când nu ai timp pentru familie?
Ce se întâmplă când nu ai timp pentru lucruri care ceilalți spun că ar trebui să fie importante?
Și aici vine iarăși o mare descoperire în relația cu timpul, pentru că dacă spui că nu ai timp pentru familie, înseamnă doar că alte lucruri mintea ta le percepe mai degrabă importante decât percepe că e familia. Și nu este nimic greșit în asta.
Ca să nu te lupți cu tine și ca să nu pierzi timp, energie și să nu pierzi zile de viață, primul lucru atunci când îți descoperi valorile este să fii împăcat cu felul în care ești și să realizezi că pentru misiunea ta, felul în care sunt structurate valorile e pur și simplu perfect.
Nu există greșeli în Univers raportat la felul în care tu îți trăiești valorile și la felul în care este structurat sistemul tău de valori.
Deci al doilea mit „nu am timp”, este incorect. Cel mai corect ar fi să spui „am timp pentru lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru creierul meu și pentru misiunea mea și aleg să nu aloc timp pentru celelalte lucruri care nu sunt importante pentru creierul și misiunea mea”.
Nu este vorba despre nu am timp. Ai tot timpul din lume pentru lucrurile importante. Ci este vorba despre prioritizare.
3. Al treilea mit legat de timp este că timpul le vindecă pe toate.
Atunci când se întâmplă un eveniment, oricare ar fi el, poate să fie o despărțire dureroasă, o pierdere din afacere, un moment de trădare, poate din afacere, atunci simți cu o intensitate foarte mare și o durere foarte mare și speri ca odată cu trecerea timpului, acea intensitate a durerii să scadă și acea obiectivitate pe care o ai legat de ce s-a întâmplat să crească.
Și adesea se întâmplă că atunci când pui timp și spațiu între tine și un lucru și nu mai este atât de prezent în emoțiile tale, capeți o oarecare înțelepciune și poți să spui: „Ce bine că s-au întâmplat lucrurile respective, că dacă nu s-ar fi întâmplat, uite, nu ar fi fost posibil să-l întâlnesc pe iubitul meu, nu ar fi fost posibil să câștig clientul respectiv” și așa mai departe. Dar asta nu vindecă cu adevărat durerea pe care ai avut-o.
Și nu poți decât dacă pui timp între tine și acel eveniment, în cel mai bun caz, să capeți o oarecare obiectivitate în relație cu evenimentul care s-a întâmplat, dar nu să vindeci rana și durerea care s-a acumulat în corp. Ci să o acoperi cu timpul. Nu, să o vindeci. E ca și cum o bagi sub preș.
Durerea, odată înregistrată în sistemul tău nervos, ea nu se vindecă și nu se compensează decât dacă depui un efort conștient în a echilibra percepția respectivă și să vezi beneficiile acelui lucru care s-a întâmplat, să vezi cine a manifestat opusul față de tine în același timp, să vezi ce dezavantaje ar fi fost dacă s-ar fi întâmplat varianta ideală. Asta într-un mod foarte simplu și foarte scurt, în care poți să-ți echilibrezi percepțiile ca să dizolvi durerea respectivă.
Deci timpul nu vindecă durerea, doar acoperă durerea respectivă. Durerea poți să o vindeci dacă mergi înapoi în momentul respectiv de durere și găsești cealaltă parte a poveștii pe care nu ți-ai spus-o.
În felul acesta și doar în felul acesta acele dureri acumulate în corpul tău se vor dizolva. Dar nu timpul le-a vindecat, ci percepția ta. Timpul schimbă ușor percepția în timp.
Asta înseamnă că mult timp vei simți durerea respectivă până ca ea să fie suficient de acoperită ca să nu o mai simți atât de tare, să nu o mai simți atât de acut, însă nu este vindecată, este doar acoperită.
Și știi ce se întâmplă atunci când durerea este acoperită de timp? Se întâmplă că apare un eveniment similar peste cinci ani sau zece ani și din nou scoate la suprafață la fel de intens, poate și mai intens, acea durere pe care n-ai vindecat-o în trecut.
Ca atare, varianta incorectă și mitul este că timpul le vindecă pe toate.
Varianta corectă este că timpul acoperă durerea, dar nu o vindecă.
4. Al patrulea mit este legat de prioritizare și legat de cum îți organizezi lucrurile în așa fel încât să îți atingi obiectivele în timpul pe care-l ai dat.
Și ideea aceasta a venit dintr-o conversație cu un client, care a spus că „Nu știu ce fac, că mă tot autosabotez, că lucrurile acelea care sunt importante pentru mine nu ajung să le fac și tot intervine ceva în timpul meu că nu mai pot să fac lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru mine și mă autosabotez”.
Am inclus acest mit legat de timp aici, că trebuie să prioritizez activitățile, că altfel mă autosabotez, tocmai pentru că a apărut din viața reală cu un client.
Așa că citește, te rog, să vezi care este percepția care te poate susține legat de această poveste de autosabotare pe care ți-o spui.
Atunci când spui că te autosabotezi, spui că de fapt, tu ție, raportat la ce vrei tu sau la ce e important pentru tine, îți pui piedici. Și o modalitate prin care poți să-ți pui piedici este că prioritizezi alte lucruri decât ce spui tu că este important pentru tine.
Dar aici este un conflict, căci mintea ta va prioritiza cu adevărat acele lucruri care sunt importante pentru creierul tău. Faptic, ce se întâmplă în viața ta este prioritizarea acelor lucruri pe care mintea ta le consideră ca fiind importante, mintea conștientă și subconștientă împreună.
Și vine în conflict cu asta mintea conștientă care spune „Aaa, ar trebui să faci lucrul ăla” sau „Vrei să faci lucrul ăla”, altul decât cel pe care îl prioritizează creierul tău.
Însă în lupta dintre mintea conștientă și mintea subconștientă va câștiga de fiecare dată mintea subconștientă.
Ce se întâmplă în viața ta reală este o oglindire a minții tale subconștiente.
Ca atare, dacă nu reușești să prioritizezi ceva și spui că te autosabotezi, acest lucru înseamnă doar că mintea ta subconștientă nu apreciază, nu valorizează acel lucru pe care tu vrei să îl prioritizezi și că alte lucruri sunt cu adevărat importante pentru mintea ta subconștientă.
Deci, legat de prioritizare, poți să spui, și este un mit, că m-am autosabotat și n-am prioritizat ceea ce a fost important pentru mine.
Și varianta corectă, reală, este că ai prioritizat acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru mintea ta subconștientă și acel lucru pe care voiai să îl faci de fapt nu este suficient de important pentru mintea conștientă și subconștientă împreună.
5. Al cincilea mit legat de timp este că graba ajută.
Si aici e un paradox. Spui că dacă te grăbești poți să rezolvi mai multe lucruri și poate să fie corect acest lucru, să îți folosești timpul în mod eficient în a face lucrurile, dar depinde de scopul pe care îl ai.
Dacă în munca ta, ceea ce crezi tu este o operă de artă – faci o poșetă la nivel de operă de artă, faci un dulap la nivel de operă de artă – timpul nu este cel mai important lucru, ci este calitatea lucrului pe care îl faci. Ca atare, poți să decizi că aloci timp mai mare ca să împlinești de fapt ce e important pentru tine. Dacă te grăbești, simți că nu ai făcut ceea ce trebuia să faci.
Deci faptul că te grăbești și că pui multe lucruri în timp scurt, ca să poți să le rezolvi, este nu chiar întru totul corect, ci este relativ raportat la ce e important pentru tine.
Acum, în momentul în care tu ești conștient de misiunea ta, tot ce faci devine important.
Să te grăbești, adică să faci lucrurile eficient și să reduci timpii între lucrurile eficiente pe care le faci, spre exemplu, să reduci timpul în care mănânci (între lucrurile care sunt cu adevărat relevante pentru misiunea ta) poate să fie o strategie în care te grăbești și mergi mai repede. Nu pentru că trebuie, nu pentru că îți planifici asta, ci pentru că ești conștient de faptul că timpul tău pe planeta asta este limitat și pentru că vrei ca să folosești timpul în cel mai eficient mod raportat la misiunea ta.
Să faci cât poți de mult în timpul care îți este dat pe planeta aceasta ca să îți împlinești misiunea. Și atunci, în anumite situații, te grăbești, nu pentru că ți-ai planificat să faci cât de multe lucruri în cât de puțin timp, ci pentru că ești conștient de impactul existenței tale și de faptul că ți-a fost dată o misiune suficient de mare și să nu pierzi vremea raportat la misiunea respectivă.
Asta este a doua alternativă – provine din alinierea interioară, graba pe care o ai și conștiența faptului că trăiești un timp limitat aici, versus că încerci să faci cât de multe lucruri în cât de puțin timp și te grăbești să le faci.
Și acum, cumva, adevărul este la mijloc între cele două. Adică atunci când vrei să faci lucrurile de calitate, nu ai nevoie să te grăbești și ai nevoie de prezență completă, pentru că de cele mai multe ori, prezența rezolvă în cel mai eficient mod lucrurile, nu graba.
Al doilea lucru este că ești responsabil pentru timpul pe care îl petreci pe planeta aceasta, să îl folosești în mod eficient, știind că orice faci și tot ce faci poate să-ți prelungească viața și contribuția ta la misiunea ta poate să crească, sau orice faci și tot ce faci poate să-ți scurteze viața atunci când faci lucruri nerelevante.
Iar echilibrul legat de grabă și legat de folosirea timpului este pe linia dintre cele două alternative.
6.Al șaselea mit legat de gestionarea timpului este că a fi productiv înseamnă să fii ocupat întotdeauna, adică să folosești timpul și să faci ceva cu el întotdeauna.
Aici vin cu altă perspectivă, pentru că oamenii care lucrează întotdeauna mult, foarte mult și sunt în tiparul de a lucra din greu, din păcate, nu prioritizează timpul pentru a gândi, nu prioritizează timpul pentru strategie. Sunt atât de prinși în muncă încât uită partea aceea de strategie, uită partea cea de viziune de sus a lucrurilor, uită partea de a gândi.
Se întâmplă adesea în cazul antreprenorilor care lucrează din greu, care fac, să zicem, o ședință trimestrială, obțin anumite rezultate, se gândesc acolo la care e direcția în care să meargă, după care timp de 90 de zile nu se mai conectează cu acel mod de a vedea lucrurile mai de sus, mai de departe, cu mai mare obiectivitate și nu își mai alocă timp să gândească.
Ca atare, a fi productiv nu înseamnă să fii ocupat tot timpul. Și a munci din greu nu înseamnă că ești productiv sau ești eficient.
Abordarea mai corectă, mai cinstită este că ori lucrezi, ori gândești.
Alocă-ți timp să gândești strategic, pentru că în felul acesta vei găsi moduri mai eficiente de a-ți împlini misiunea și de a-ți atinge obiectivele.
7. Al șaptelea mit legat de timp este că timpul este cel mai prețios lucru versus timpul este o iluzie.
Mulți consideră că timpul este cel mai prețios lucru, însă aș vrea să-ți atrag atenția asupra unei percepții extrem de subiective a timpului, care arată și că timpul este o iluzie.
Atunci când faci un lucru care te împlinește și faci un lucru care este înălțător pentru tine, timpul trece foarte repede. Ai percepția că a zburat într-o clipă, deși tu timp de trei ore ai stat gândindu-te la problema respectivă pe care o ai și care este importantă pentru tine, este în inspirațiile tale. Și timpul a zburat.
Iar în situația în care ai de făcut un lucru care îți displace complet și care nu este aliniat cu tine, ai percepția că nu mai trece timpul, nu se mai termină timpul ăsta și devine dureros timpul.
În fapt, timpul nu este nici așa, nu este nici așa, este neutru și este creat doar de mintea ta în existența aceasta tridimensională. Dar felul în care alegi să faci ceea ce este relevant pentru mintea ta sau nu, creează un timp de calitate expandat sau creează un timp extrem de dureros și ai senzația că viața va fi o corvoadă întreagă atunci când faci lucrurile respective care nu sunt aliniate cu tine.
Deci, timpul este prețios atunci când faci lucruri care sunt inspiraționale pentru tine și faci lucruri care te încarcă cu energie.
Și timpul nu este prețios atunci când faci lucruri care te drenează de energie, care sunt din zona ta de trebuie și care ai senzația că nu mai trece timpul ca să poți să faci lucrul respectiv, să îl închei odată și să scapi de el.
Cele două modalități de raportare la timp și cele două modalități de a fi în timp determină inclusiv durata vieții tale pe lumea aceasta.
Dacă îți folosești timpul pentru lucruri care sunt înălțătoare pentru tine, vei trăi mai multe zile. Dacă îți folosești timpul pentru lucruri care te drenează, vei trăi mai puține zile. Dar timpul în sine nu este prețios decât dacă îl folosești pentru lucruri care sunt înălțătoare pentru tine, decât dacă îl folosești pe ce este cu adevărat relevant în împlinirea misiunii tale.
8. Al optulea mit legat de timp este că trebuie să termini ceea ce ai început, tot ce ai început.
Această idee a venit din faptul că am avut o discuție cu un client, legat de tiparul lui de amânare și de nefinalizare, că: „Nu termin lucrurile pe care le încep. Ajută-mă să termin lucrurile pe care le încep, că nu reușesc și mă autosabotez și nu termin nimic din ce am început”. Ca atare, are o problemă cu timpul și cu organizarea timpului, pentru că nu mai termină lucrurile pe care le-a început.
Care este adevărul aici, din perspectiva alinierii interioare? Este ca atunci când faci un lucru care este relevant pentru tine și pentru mintea ta, atunci vei putea decide din mers și vei alege spontan dacă acel lucru te duce către misiunea ta sau nu te duce către misiunea ta.
Dacă nu te mai duce către misiunea ta, vei renunța în mod spontan la a face lucrul respectiv care l-ai făcut. Deci, vei renunța dacă nu te susține să mergi către misiunea ta și vei evalua în mod automat activitățile pe care le faci, dacă te duc către misiunea ta, te susțin sau dacă nu te duc către misiunea ta, nu te susțin.
Ca atare, în contextul acesta, este înțelept să renunți la acele lucruri care nu te mai duc către misiunea ta, care le-ai făcut, dar nu mai sunt eficiente.
Să îți dau un exemplu: o modalitate de a face vânzările sunt webinariile. Dacă webinariile nu mai funcționează sau nu mai faci webinarii care care nu aduc vânzările pe care le-ai estimat, ci găsești noi moduri de a atrage clienți pentru ca să poți să faci vânzările pe care le-ai estimat. Nu mai faci webinarii dacă nu te susțin.
La fel e și cu lucrurile care le-ai început. Dacă nu te mai susțin în a te duce către misiunea ta, te oprești și nu le mai faci.
Cealaltă alternativă este conștiența faptului și gândirea din mentalitatea că trebuie să termin tot ce am început. Am luat o carte, care nu-mi place, dar trebuie să o termin pentru că mai bine termin lucrurile.
Ce spui creierului tău când faci această activitate și când gândești în felul acesta?
Îi spui: „Știi, tu nu meriți să îți folosești timpul în mod eficient. Tu nu meriți să faci lucrurile acelea care te împlinesc, ci trebuie să faci lucrurile care nu te împlinesc, pentru că trebuie să le termin pe toate”.
Nu este corect raportat la potențialul tău și raportat la misiunea ta să judeci în felul acesta. Ca atare, hai să vedem cum este varianta corectă legat de „să termini ceea ce ai început”.
În valorile tale cele mai înalte, în lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine, vei termina ceea ce ai început, dacă percepi că te duce în cel mai eficient mod către împlinirea misiunii tale și vei renunța la acele lucruri care nu te duc către misiunea ta, fără să ai un debate interior interminabil și fără să consumi energie în decizia asta, legat de „Știi, asta nu o mai fac”.
Însă atunci când trăiești în zona de trebuie și când nu trăiești în valorile tale cele mai înalte, îți vei crea o constrângere aparent externă prin care îți spui că trebuie să termini ceea ce ai început ca să te constrângi să performezi. Dar oare funcționează lucrurile în felul acesta?
Și atunci, când îți spui povestea că trebuie să termini ceea ce ai început de fapt pentru mine înseamnă că nu trăiești aliniat cu valorile tale.
Și problema nu este la faptul că nu termini, ci problema este la faptul că nu trăiești aliniat cu valorile tale.
Și întrebarea la care să răspunzi este: cum pot să trăiesc aliniat cu valorile mele? Care sunt valorile mele adevărate, autentice și cum pot să trăiesc aliniat raportat la valorile mele?
9. Al 9 lea mit legat de timp este a face versus a deveni.
Acesta se întâlnește foarte des în lumea de coaching în care focusul este pe acțiune.
Adică ai avut o conversație inspirațională cu un coach și întâlnirea se termină printr-un plan de acțiune, dar în multe situații nu ajungi să faci ceea ce ți-ai propus sau ajungi să faci, dar faci din puterea voinței care la un moment dat se termină.
Există o altă alternativă, mult mai înțeleaptă de a scurta timpul prin care ajungi la obiectivele tale, și anume să devii acea persoană, ca aliniere internă, acea persoană care este capabilă să atingă obiectivul respectiv.
Dacă faci, faci, faci, îți ia mult mai mult timp să faci ca să devii acea persoană, decât să creezi alinierea interioară în a deveni acea persoană care e capabilă să-și atingă obiectivul.
Deci al 9 lea mit legat de timp este că dacă faci suficient de mult, vei ajunge acolo unde dorești.
Varianta corectă este că îți apropii obiectivul în cel mai eficient mod dacă tu devii acea persoană care își atinge obiectivul, nu prin a face, ci prin a deveni – prin aliniere interioară.
Îți mulțumesc frumos că ai citit aceste 9 mituri legate de timp și legate de gestionarea timpului.
Sunt curioasă să-mi spui care dintre cele 9 mituri te-a atins cel mai profund sau l-ai resimțit cel mai profund în realitatea ta. Te îmbrățișez cu drag!
