10 întrebări și răspunsuri despre relația ta cu banii
În acest spark îți vorbesc despre soluții la zece întrebări concrete pe care le ai, poate, în relație cu banii care transformă în mod radical percepția ta legată de bani, îți dau putere în relație cu banii și te susțin să faci o transformare interioară pentru aliniere cu banii și cu bogăția.
Ascultă fiecare întrebare cu atenție, dar mai ales răspunsurile pe care le dau, pentru că îți dau metode specifice de a prelucra anumite emoții pe care le ai în relație cu banii, în așa fel încât mintea ta să se alinieze la mentalitatea de prosperitate și abundență.
Ia notițe și aplică exercițiile practic ca să poți cu adevărat să ai transformările interioare.
1. Cum să reușesc să economisesc?
Motivul pentru care nu economisești nu este că ai venituri mici. Motivul pentru care nu economisești este că prețuiești altceva mai mult decât te prețuiești pe tine sau mai mult decât prețuiești banii.
Știu, nu îți place ce ți-am spus. Atunci când nu reușești să economisești este pentru că dai banii pe lucruri care sunt mai valoroase decât libertatea ta financiară, decât siguranța ta financiară, decât banii pe care îi ai în cont, decât banii însuși sau decât TU pe termen lung.
O poveste fascinantă, pe care sigur ai auzit-o, despre o doamnă din Statele Unite care avea un rol de funcționar mărunt sau chiar femeie de serviciu și câștiga foarte, foarte puțini bani. Însă avea obiceiul de a economisi în fiecare lună, iar mai apoi a investit banii respectivi.
În momentul în care doamna a murit, averea ei valora pe atunci câteva milioane de dolari. Cu banii aceia a creat o bursă la o Universitate și uite, din puținul pe care l-a avut a reușit să sporească ceea ce a câștigat într-un mod înțelept, pentru că a avut obiceiul de a economisi.
Dacă nu ai obiceiul de a economisi, este pentru că prețuiești altceva sau pe altcineva mai mult decât prețuiești libertatea ta financiară sau decât te prețuiești pe tine.
Iar acum hai să vedem cum poți să-ți transformi mindset-ul în așa fel încât să reușești să economisești. Pentru asta este nevoie să aduci „a economisi”, acțiunea de a economisi, în valorile tale cele mai înalte, adică să prioritizezi această acțiune pentru mintea ta.
Nu vei reuși să economisești adesea doar din puterea voinței. Unii reușesc să facă și asta.
Dar dacă îți propui să economisești din puterea voinței fără să existe alinierea interioară cu această activitate, sunt șanse foarte mari să tot intervină lucruri, întâmplări, evenimente care să determine ca să nu mai poți să economisești sau să-ți cheltui economiile.
Spre exemplu, unul dintre părinții tăi sau poate ambii părinți ai tăi au nevoie de o intervenție medicală, au nevoie de o reparație la casă sau poate copilului tău i se oferă posibilitatea să meargă într-o tabără de matematică și ai nevoie de banii respectivi, să poți să-i plătești tabăra.
Ori, dacă există un conflict între acțiunea de a economisi și intenția ta de a economisi și alte lucruri care sunt mai importante pentru mintea ta, cum ar fi de exemplu – educația copilului sau relația cu părinții, sănătatea părinților sau orice fel de alt lucru care e important pentru tine – mintea se va duce către a investi banii în acele lucruri care par mai importante decât a economisi pentru mintea ta.
Ca să poți să îți recreezi noi circuite neuronale, ca să-ți susțină mintea să economisești, e nevoie să conectezi acțiunea de a economisi cu valorile tale cele mai înalte.
Cum ar fi, să răspunzi la întrebarea: Cum te susține pe tine acțiunea de a economisi în valoarea ta numărul 1? Și să dai 20-30 de răspunsuri.
Cum te susține acțiunea de a economisi în valoarea ta numărul 2?
Cum te susține acțiunea de a economisi în valoarea numărul 3?
Când am făcut acest exercițiu cu clienții mei, au reușit în săptămâni să economisească bani pe care nu i-au economisit până atunci și să nu-i cheltuie pe așa zisele întâmplări create cu subconștientul.
Un lucru foarte important când faci această conectare de valori este, ca atunci când răspunzi la întrebarea: cum a face acțiunea de a economisi îți servește ție în valoarea dezvoltare de business ( cum ar fi valoarea numărul 1) să nu răspunzi la întrebarea: „Ce beneficii ai dacă ai economii în valoarea numărul 1”, ci să răspunzi la întrebarea: „Cum a economisi și a face acțiunea de a economisi te susține pe tine în valoarea numărul 1, dezvoltarea business-ului.
Hai să îți dau un exemplu. Atunci când iei ca beneficiu rezultatul acțiunilor de a economisi, adică a economiilor, vei da răspunsuri de genul: am bani ca să pot să valorific oportunități în business.
Acesta este un răspuns greșit din două puncte de vedere: 1. Pentru că este rezultat al economiilor făcute și îți condiționezi mintea să vrea rezultatul, dar nu îți condiționezi mintea să vrea să facă efortul, și 2. pentru că implică cheltuirea banilor pentru oportunități care vin către tine.
Asta înseamnă nu doar că îți condiționezi mintea să vrea rezultatul, fără să fie dispusă să facă efortul, adică de a face acțiunea de a economisi, ci îți condiționezi mintea ca economiile să le cheltuiască. Ori asta nu te duce către a avea acțiunea de a economisi în valorile tale și nu te duce către a implementa obișnuința de a economisi.
Răspunsuri valide pot să fie, spre exemplu: făcând acțiunea de a economisi dau un model oamenilor de a economisi în afacere și ei, în contextul acesta, ei iau decizii mai eficiente în business, pentru că văd că eu economisesc și pentru că am focus pe economii. Nu este un beneficiu al rezultatului de a avea economiile, ci este un beneficiu de a face acțiunea de a economisi.
Sper că ai luat notițe și ai văzut care este modalitatea prin care poți să îți convingi mintea să economisească cu ușurință și să o duci într-un spațiu în care acțiunea de a economisi este aliniată cu tine și cu subconștientul tău.
2. Cum să elimin frica de a crește prețurile?
Teama de a crește prețurile este una dintre cele mai frecvent întâlnite la clienți.
Spre exemplu, am lucrat cu un client antreprenor care avea un business prin care oferea servicii la aproximativ 200 de clienți.
Avea o teamă majoră de a crește prețurile, și nu cu o sumă mare pe serviciile pe care le oferea, ci cu un procent mic – 10%. Nu voia să crească prețurile cu 20-30%, ci doar cu 10%.
Și timp de luni de zile stătea cu mintea înghețată legat de această acțiune, fiindu-i teamă să ia decizia de a crește prețurile, gândindu-se cum, în mod dramatic, toți clienții vor renunța la serviciile ei sau va rămâne cu foarte puțini clienți.
Am făcut următorul exercițiu cu ea, care a susținut-o să crească prețurile, iar rezultatul acestui exercițiu a fost că a crescut prețurile.
Din 200 de clienți au renunțat doi clienți care, oricum erau clienți pe care nu-i mai voia pe lista ei de clienți pentru că erau rău platnici și pentru că încasa sume foarte mici de la ei pentru servicii care necesitau destul de multă muncă umană și nu era eficient pentru ea și pentru afacerea ei.
Iată exercițiul pe care l-am făcut:
1. Ce beneficii au clienții tăi că le crești prețurile? Și notează 20, 30, 40 de beneficii gândindu-te la un client care reprezintă în cel mai perfect mod avatarul clientului tău.
2. Ce dezavantaje are acest avatar de client, client real care reprezintă avatarul, dacă rămâi la aceleași prețuri?
Punând aceste două întrebări, am transformat felul în care gândește mintea raportat la „clienți au să mă judece”, „clienții au să renunțe la serviciile mele”, „clienții au să spună că sunt lacomă”. Dar pe lângă aceasta am mai pus încă două întrebări care să reducă sentimentele ei de rușine legat de a cere bani și legat de a avea bogăție financiară și a conduce un business cu profit.
Îți dai seama că această doamnă se temea să ceară bani în plus, pentru că ce vor zice clienții despre ea, că ea vrea să câștige mai mulți bani, să facă mai mult profit și să meargă către bogăție și prosperitate financiară.
Am întrebat-o pe această doamnă: Ce beneficii au clienții ei, că ea e orientată către profit? Și ce dezavantaje ar avea clienții ei dacă ea și afacerea ei ar face un profit modest?
A mai fost încă un element important de echilibrat în percepția acestei doamne – faptul că ar fi lacomă și clienții ar judeca-o pentru că este lacomă. Ca atare, am găsit câteva momente din trecut pe care am lucrat când această doamnă a fost lacomă.
A văzut ce beneficii a avut atunci când a fost lacomă, când a manifestat trăsătura de a fi lacomă, și ce dezavantaje ar fi avut în momentul acela dacă ar fi făcut opusul lăcomiei, dacă ar fi fost generoasă.
Și a treia întrebare a fost: Când a fost ea lacomă, legat de cine a manifestat generozitatea în același moment, pe o temă similară? Ca să vadă că are și generozitate și lăcomie în egală măsură.
Cu aceste întrebări a transformat complet mindset-ul pe care l-a avut legat de creșterea prețurilor și frica de a crește prețurile și a trimis emailul către toți clienții ei pentru creșterea prețurilor.
Așa cum ți-am spus mai devreme, doar doi clienți au avut cârcoteli, nemulțumiri față de creșterea prețurilor și au renunțat la colaborarea cu ea.
În același timp, restul clienților au fost bucuroși să semneze actele adiționale pentru creșterea prețurilor și n-a avut niciun fel de problemă.
Mai mult, clienții au prețuit-o pentru eleganța și curajul cu care a făcut această modificare de prețuri.
Iar ca rezultat și mai important, după această experiență, a fost că această clientă a primit cereri de ofertă pentru servicii la prețuri mult mai mari decât a avut vreodată. Așa că a meritat tot efortul de aliniere interioară.
3. Cum să cer o mărire de salariu fără să par agresiv sau nepregătit?
Răspunsul la această întrebare are două părți: prima parte este cea de mindset, unde am expertiza, iar pentru partea a doua, mai practică, îți dau câteva sugestii din rolul meu de antreprenor și proprietar de afacere.
Hai să luăm prima parte, cea emoțională și mentală, legat de a cere o creștere de salariu.
Atunci când ai teamă, rezistență sau frică de a cere o mărire de salariu este pentru trei motive importante.
Prima percepție – că nu meriți.
A doua percepție – că vei fi refuzat și îți este teamă să experimentezi durerea.
A treia percepție – că îl vei înfuria, îl vei supăra, îl vei enerva pe managerul sau proprietarul afacerii de la care vrei să ceri mărirea de salariu.
Hai să le luăm pe rând și hai să vedem cum să te pregătești mental și emoțional pentru fiecare dintre cele trei posibilități.
Prima percepție – că nu meriți.
Știi, „nu meriți” este o credință subconștientă foarte, foarte frecventă.
De câte ori îți este teamă să ceri ceea ce consideri că este corect, de câte ori nu te așezi la cel mai bun loc de la masă, de câte ori nu iei cea mai mare felie de pizza sau cea care îți place cel mai mult există în subconștientul tău o manifestare a convingerii că nu meriți.
Dacă îți este teamă să ceri bani mai mulți angajatorului tău, este poate pentru că este un conflict între ce crede mintea ta rațională că meriți, pentru că uite câte ai făcut, și ce crede mintea ta subconștientă că nu meriți, pentru că poate ai fost învățat de acasă să te mulțumești cu puțin.
Ca să vezi că meriți, în contextul acesta specific, gândește-te în felul următor: ca antreprenorul să îți dea cu ușurință suma de bani pe care o vrei este nevoie să-i demonstrezi că din rolul tău, raportat la responsabilitățile pe care le ai, aduci beneficii de 10-20 de ori mai mari în firmă decât banii pe care-i plătește pentru tine.
Asta înseamnă că trebuie să poți să vezi impactul muncii tale asupra business-ului. Iar dacă vezi cu onestitate și cu integritate că impactul muncii tale nu este atât de mare cum ai crezut, punând toate variabilele laolaltă…
Spre exemplu, nu că ai semnat un contract de x lei, ci care este valoarea ta în semnarea contractului respectiv și ce înseamnă vânzarea din toată livrarea serviciului. Poate cel mai probabil 10% și restul merg către alte tipuri de cheltuieli.
Asta înseamnă că ar trebui să generezi venituri de 10-20 de ori mai mari decât acei 10% cât sunt banii pe care efectiv îi produci tu, cu contribuția ta directă în organizație.
Deci, ca să poți să simți că meriți vezi care este impactul financiar pe care îl ai în organizație în mod direct și vezi că produci de cel puțin 10-20 de ori mai mulți bani pentru organizație, prin acțiunile tale, demonstrabil, în mod obiectiv și nu subiectiv, cu cifre.
Această pregătire te va susține inclusiv să-i arăți angajatorului tău, managerului tău sau proprietarului de business că produci valoare suficientă în organizație raportat la rolul pe care-l ai.
Partea de 10% e doar un exemplu. Este posibil ca dacă ai un rol de suport, poate contribuția ta să fie 1% din cât generează clientul respectiv, iar în funcție de alte roluri pe care le ai, cum ar fi roluri manageriale, poate impactul tău să fie 10% sau 15%, dar trebuie să poți să fii capabil să demonstrezi care este impactul tău financiar în organizație.
În felul acesta îți convingi și mintea subconștientă că meriți. Doar ai grijă să nu treci în aroganță și să nu treci în acea energie de a da cu pumnul în masă pentru că meriți.
A doua percepție – teama de a fi respins
În contextul acesta, cel mai probabil ai experimentat în trecut momente de respingere care au fost dureroase.
Cum poți să rezolvi această percepție pe loc, în mod eficient, este să vezi ce beneficii ai dacă angajatorul te respinge și nu îți dă mărirea de salariu, și ce dezavantaje ai dacă angajatorul îți dă mărirea de salariu, îți oferă mărirea de salariu.
Când faci această echilibrare și răspunzi la cele două întrebări, ești detașat de rezultatul pe care vrei să-l obții și în felul acesta energia și smerenia cu care mergi în relație cu antreprenorul, să-i ceri mărire de salariu, este bine așezată, solidă, echilibrată. Nu o să cazi nici în extrema de a da cu pumnul în masă, nu o să cazi nici în extrema de a te milogi sau a cere insistent.
A treia percepție – că îi cauzezi neplăceri antreprenorului
Poate ai învățat din condiționările tale din copilărie că atunci când ai cerut, ai supărat-o pe mama, l-ai supărat pe tata sau pur și simplu s-au răstit la tine și ți-au spus „Nu este. Nu vezi că nu e de unde?”
Ca să poți să elimini această percepție, e nevoie de două întrebări pe care să ți le pui.
1.Ce beneficii are antreprenorul că tu îi ceri mărirea de salariu?
2. Ce dezavantaje ar avea antreprenorul dacă tu te mulțumești și rămâi la salariul pe care îl ai?
Când pui aceste două întrebări, elimini frica în sine de a cere și poți să mergi dintr-un spațiu de echilibru către antreprenor, să-i ceri mărirea de salariu.
Imaginează-ți că am făcut acest ultim exercițiu cu o doamnă care lucra în sistemul medical, într-un cabinet privat.
Această doamnă a făcut exercițiul și în momentul în care s-a dus la doctorul cu care lucra să ceară mărirea de salariu, doctorul, fără niciun fel de reținere, cu zâmbetul pe buze, i-a dat salariul pe care această doamnă l-a cerut.
Atât de importante sunt întrebările acestea care transformă percepțiile tale, care îți dau o nouă perspectivă și care acționează asupra cauzei cauzelor problemei.
Așa cum ți-am promis, îți dau și câteva sfaturi practice legate de cum să ceri antreprenorului mărirea de salariu.
În primul rând, ai nevoie de dovezi clare asupra contribuției tale și impactului tău. Dovezi clare și măsurabile care se ved clar că țin de contribuția ta în domeniul respectiv.
Spre exemplu, dacă faci design vezi care este impactul pe care design-ul îl are asupra muncii tale, cât contează din decizia pe care o iau clienții și demonstrează-i clientului cum ai adus bani și câți bani ai adus prin această activitate, în mod obiectiv. Trebuie să fii obiectiv, nu subiectiv.
Dacă faci acest exercițiu și mergi către antreprenor cu cifre concrete și cu planuri de a-ți crește productivitatea, impactul sau eficiența și îți asumi niște rezultate mai puternice decât până în momentul de față și cu impact mai mare, antreprenorul nu va avea o problemă în a-ți oferi mărirea pe care o ceri.
4. De ce mi se scurg banii printre degete și cum să opresc acest obicei?
Acesta este un subiect foarte interesant și revenim la același topic pe care l-am discutat la prima întrebare.
Ți se scurg banii printre degete din două motive principale: unul este că ai nevoie de recompensă imediată și al doilea motiv este că prețuiești pe alții sau pe altcineva mai mult decât te prețuiești pe tine însuți.
Acum hai să vedem cum poți să acționezi asupra cauzei cauzelor pentru ambele situații și le voi lua pe rând.
Faptul că ai nevoie de recompensă imediată este pentru că faci lucruri din zona de trebuie, nu din zona de inspirație. Adică faci lucruri în valorile tale joase.
Atunci când faci lucruri în valorile tale joase, cheltui energie fără să te încarci cu energie și mintea percepe o nevoie pentru o recompensă imediată. Altfel spus, ai cheltuit din energia ta, vrei ceva imediat ca să umple golul acela de energie.
În contextul acesta, acel ceva imediat poate să fie în funcție de bugetul pe care îl ai, de la o prăjitură, un suc până la o rochie, o pereche de pantofi noi, un ceas nou.
Ca atare, primul lucru ca să oprești cheltuielile impulsive este să faci lucrurile în aliniere cu tine însuți. Să stabilești care sunt prioritățile tale reale, valorile tale cele mai înalte, inspirațiile tale, să faci activitățile respective și să le delegi pe celelalte.
Am vorbit despre subiectul acesta într unul din spark-urile trecute. Ascultă-l și vei vedea că ai soluții acolo.
Al doilea motiv pentru care banii ți se scurg printre degete este că-i prețuiești pe ceilalți mai mult decât te prețuiești pe tine. Ca să transformi această percepție, sunt o serie de exerciții cu bătaie lungă, dar pe care, dacă le faci, îți transformi relația cu banii definitiv.
Faptul că percepi că alții sunt mai valoroși decât ești tu înseamnă că, spre exemplu, preferi să îi plătești prima dată pe angajații tăi, mai apoi pe tine. Să îți plătești prima dată furnizorii, mai apoi pe tine. Să dai prima dată bani pe o pereche de blugi sau pe orice consideri acum valoros versus să dai banii pentru tine, pentru viitorul tău financiar pe termen lung.
Simți diferența dintre cele două tipuri de gândire?
Ca atare e un exercițiu foarte valoros pe care poți să îl faci, dar nu pot să îți dau toată soluția aici, căci fix pe asta lucrăm în Inspired Money Foundation și e nevoie de 9 săptămâni de lucru consistent ca să poți să transformi pentru totdeauna nivelul tău de merit.
Am să spun despre asta ceva mai târziu, dar acum hai să vezi ce poți să faci ca să poți să simți că tu meriți.
Fă următorul exercițiu: Ce beneficii au angajații că tu te plătești primul? Ce dezavantaje ar avea angajații dacă tu te-ai plăti ultimul? Ce beneficii au furnizorii că tu te plătești primul? Ce dezavantaje ar avea furnizorii dacă tu te-ai plăti ultimul?
Și pune-ți întrebarea aceasta față de oricine prioritizezi mai presus decât tine.
A doua parte a acestui exercițiu presupune creșterea nivelului tău de merit, adică cât consideri tu că meriți, la nivel subconștient.
Pentru asta am creat programul Inspired Money Foundation, iar dacă vrei să afli mai multe despre asta, lasă-mi un mesaj și am să-ți trimit un link către o întâlnire cu unul dintre colegii mei.
Partea aceasta, legată de creșterea nivelului de meri, este extrem de importantă. Asta înseamnă că mintea ta înțelege că misiunea ta este cea mai importantă. Mintea ta înțelege că tu ești cea mai importantă persoană și de la ordinea din relația cu tine se duce către exterior.
Dacă tu nu ai ordine la tine în curte, cum poți să pui ordine în afara curții tale?
Dacă tu nu ai ordine în mintea ta legat de priorități, cum poți să pui ordine în firmă, în viețile oamenilor pe care îi servești și în spațiul tău?
Ca atare, creșterea nivelului de merit este un exercițiu esențial. De fapt, e o serie de exerciții pe care le faci în prima parte a cursului Inspired Money Foundation.
5. Cum să elimin frica de a nu avea bani și să-mi construiesc o mentalitate de abundență?
Teama de a nu avea bani se echilibrează foarte ușor. În momentul în care ai făcut acest exercițiu corect și complet, vei avea stabilitate financiară și nu vei mai avea teama de a nu avea bani. Vorbim specific de teama de a nu avea bani și nu de teama de a pierde bani.
Teama de a nu avea bani vine din momente în care ai experimentat durerea de a nu avea bani în diferite momente din trecut.
Ce poți să faci este să găsești toate momentele din trecut în care ai avut percepția că nu ai bani sau nu ai orice fel de resurse, să mergi în momentul respectiv și să faci pe momentul respectiv sincronicitatea. Să vezi care este forma în care ai avut bani sau resurse pentru ceea ce ai fi folosit banii în momentul respectiv.
Îmi vine în minte aici o poveste incredibilă pe care am lucrat-o cu un client. Clientul acesta era cu business-ul veșnic în mentalitatea de supraviețuire. Adică ajungeau salariile de la o lună la alta și abia avea bani să se plătească pe el. Desigur că se lăsa ultimul, era ultimul care se plătea din firmă și își lua banii din firmă.
El când a fost mic, a perceput că a trăit în sărăcie și a avut mai multe momente specifice în care a văzut că-i lipsește o resursă importantă – mâncarea. A avut momente în care s-a dus acasă, era frigiderul gol, a avut momente în care n-a avut mâncare în casă, a avut momente în care efectiv era la nivel de supraviețuire.
Am fost împreună cu clientul în aceste momente ale lui, în care a perceput lipsa de resurse, lipsă de bani, lipsă de mâncare și l-am invitat să vadă care-i forma în care a avut mâncarea, banii sau orice fel de resursă care a perceput că-i lipsește, până a văzut că în fiecare moment în care el a perceput lipsurile, de fapt a avut tot ce a avut nevoie în altă formă decât cea pe care și-a imaginat-o că ar fi perfectă.
Ca atare, te invit și pe tine. Du-te într-un moment în care ai avut percepția că îți lipsesc banii. Vezi ce au însemnat banii pentru tine atunci și vezi care a fost forma în care tu ai avut acea resursă disponibilă în momentul respectiv.
Poate nu ai avut-o sub formă de bani, poate ai avut-o sub formă de relații, ai avut-o sub formă de mâncare, ai avut-o sub formă de oportunități.
Mergi în momentele specifice și echilibrează-le.
Iar apoi vezi ce beneficii ai avut că ai avut resursa disponibilă în forma în care ai avut-o și ce dezavantaje ai fi avut dacă ai fi avut resursa din punct de vedere financiar.
Un moment specific pe care l-am echilibrat cu un client a fost când nu a avut bani să plătească salariile. Nu a avut bani să susțină firma pentru supraviețuire. Și l-am întrebat care a fost forma în care a avut resurse să susțină firma pentru supraviețuire.
Și răspunsurile lui au venit foarte, foarte ușor, pentru că a văzut că are dedicarea oamenilor, are energie și încredere în viziunea lui, are suportul unor furnizori. Și a văzut că a avut toate acestea în timp ce nu a avut banii încasați ca să plătească salariile.
Apoi l-am întrebat ce dezavantaje ar fi avut dacă ar fi avut banii încasați pentru salarii și ce beneficii a avut că a avut acea resursă în formele pe care le-am enumerat în momentul acela.
În modul acesta echilibrez toate percepțiile legate de momentele în care ai avut senzația că banii ți-au lipsit sau că nu ai avut bani.
Dacă faci acest exercițiu împuști doi iepuri deodată: pe de o parte, scapi de teama de a nu avea bani și pe de altă parte, îți pregătești mintea să vadă abundența în orice fel de situație specifică cu care se confruntă mintea în prezent.
Asta înseamnă că ți ai transformat povestea trecutului legat de lipsă într-o poveste în care ai văzut că ai avut bogăția, prosperitatea în toate momentele respective. Înveți să gândești în termeni de bogăție și prosperitate, în loc de lipsă, frică și supraviețuire.
6. Cum să îmi înving impulsivitatea de a cheltui bani pe lucruri de care nu am nevoie?
Întrebarea numărul 6 este o problemă cu care se confruntă foarte mulți oameni, în mod special atunci când încep să câștige bani mai mult decât au nevoie să cheltuiască și cheltuie banii respectivi pe lucruri de care nu au nevoie. Cumpără lucruri de două, poate trei ori mai mult decât au nevoie. Își dau seama de asta și ajung să aibă în dulapuri o serie de haine încă nefolosite. Ajung să le acumuleze sau să le doneze până la urmă.
Din nou, în situația în care ai impulsivitatea de a cheltui bani pe lucruri de care nu ai nevoie, problema de bază și cauza de bază este legată de faptul că nu trăiești aliniat cu valorile tale, nu trăiești din inspirațiile tale.
Impuls înseamnă căutarea plăcerii. Ai impulsul de a băga ceva dulce în gură. Ai impulsul de a lua, achiziționa, găsi plăcerea în cel mai simplu și accesibil mod posibil.
Cumpărăturile impulsive compensează pentru o percepție de lipsă de echilibru și mintea are senzația că trebuie să compenseze cu ceva pozitiv, dulce, ca să compenseze pentru ceva negativ ce ai trăit înainte, adică un lucru care te-a epuizat, te-a stors de energie, care l-ai perceput ca fiind greu.
Ca atare, impulsul de a cheltui bani pe lucruri de care nu ai nevoie are ca și cauză lipsa ta de aliniere interioară, faptul că faci lucruri din zona de trebuie și nu din zona de aliniere interioară.
Un exercițiu simplu pe care poți să îl faci aici este să dai o notă la toate activitățile pe care le faci legat de cât de împlinitoare este activitatea respectivă pentru tine, de la 1 la 10.
Poți să iei atât activitățile de acasă, cât și activitățile din context profesional. Le notezi pe toate și dai o notă de la 1 la 10.
Cele care sunt 8, 9, 10, continuă să le faci mai departe.
Cele care au note de 7 și sub 7 caută prima dată să vezi cui poți să delegi activitățile respective și cele care au note foarte mici, adică au o însemnătate mică pentru tine, îți oferă împlinire mică, renunți la ele în măsura în care poți să faci lucrul acesta.
Fă o prioritizare a activităților tale. În primul rând, pune-le pe acelea în calendar, care sunt aliniate cu tine și care au, ca și semnificație și ca și satisfacție pe care ți-o dau făcând activitatea respectivă, punctaj de 8, 9, 10, în care 10 este maximul și 1 este minimul. Tot ce este sub 8 caută să delegi altcuiva și caută să renunți la activitățile respective.
Știu că pare că nu este posibil. Este o călătorie. Nu poți să renunți dintr-odată la ele, dar încet, încet și cu blândețe vezi către cine poți să le delegi. Și uită-te cu onestitate la lista ta de activități și vezi dacă nu sunt cumva câteva la care poți să renunți, pentru că de fapt nu este nevoie de activitățile respective. Asta este cauza problemei.
Dacă ai acționat asupra cauzei problemei și faci acele lucruri care îți dau împlinire, nu vei mai avea impulsul de a căuta plăcere. Iar acest lucru se va vedea nu doar la cumpărăturile pe care le faci, luând lucruri de care nu ai nevoie, ci se va vedea și în felul în care mănânci și în felul în care îți cheltui energia, se va vedea și în alte aspecte ale vieții tale, inclusiv vei fi mai centrat din punct de vedere emoțional, vei avea volatilitate mai scăzută.
7. Cum să îmi dublez veniturile?
Prima dată am să-ți vorbesc despre partea emoțională, mental-emoțională, și de condiționările mental-emoționale legate de veniturile pe care le ai, iar în partea a doua îți voi da câteva sfaturi practice. Din nou, din experiența mea limitată ca antreprenor.
Nu sunt un expert în vânzări, în management, în creșterea business-urilor. Pot să îți dau câteva sfaturi din ceea ce am lucrat în afacerea mea.
Pe partea emoțională, mentală și ca și condiționări, gândește-te că ai un anume nivel de venit, pentru că la nivel subconștient, tu crezi că atâta meriți.
Întrebarea este foarte, foarte sinceră: De ce nu crezi că meriți dublu sau triplu sau de 5 ori mai mult?
Și nu vreau să-mi răspunzi cu mintea conștientă, ci mai degrabă să te deschizi către răspunsurile pe care le primești de la mintea subconștientă. Pentru că degeaba îmi spui cu mintea conștientă că da, meriți de 3 ori mai mult, dacă realitatea ta nu demonstrează acest lucru. Adică veniturile tale sunt la nivelul X, nu 3 X.
Înseamnă că la nivel subconștient tu crezi că meriți X, nu 3 x. Și atunci, dacă te uiți la tine din acest punct de vedere, o să vezi că ai mai multe de câștigat dacă câștigi x venit și nu 2x sau 3x.
Și atunci exercițiul pe care te invit să îl faci este să vezi ce beneficii ai că ai venitul pe care îl ai – X, oricare ar fi el – și să găsești o serie de beneficii la asta, până descoperi motivele subconștiente pentru care ție îți convine să câștigi doar bani pe care-i câștigi.
Apoi să vezi, ce dezavantaje ai avea dacă ai avea 2x venituri? Ce ai pierde dacă ai avea de 2 ori, de 3 ori, de 5 ori mai mulți bani?
Când faci acest exercițiu, vei descoperi care sunt motivele subconștiente pentru care tu ești la o anumită realitate financiară și nu ești la realitatea 2x, 3x, 5x financiară.
Asta înseamnă că prima parte a exercițiului, cea pe care ți-am dat-o, nu este ca să descoperi motivele subconștiente pentru care ți-ai creat realitatea respectivă.
Partea a doua a exercițiului nu ți-o pot dezvălui aici cu toate detaliile, pentru că e un proces mai lung.
Practic, vei vedea că ai o serie de condiționări mentale și emoționale prin care ți-ai creat realitatea pe care o ai din punct de vedere financiar, Și al doilea pas al acestui proces este să dizolvi acele condiționări, și cele asociate cu nivelul la care ești și cele asociate cu nivelul următor.
Spre exemplu, vei descoperi poate, că dacă ești la nivelul acesta, ai o serie de relații pe care le prețuiești și relațiile respective sunt foarte importante pentru tine.
Ca să poți să pleci de la nivelul la care ești X și să mergi la 2x, 5x, 10x, e nevoie să dizolvi acele condiționări relaționale în contextul acesta. Și aici este un proces mai lung decât îmi permite timpul acesta să ți-l împărtășesc.
La fel este și pentru situația în care câștigi 3 x, 5x. Motivul pentru care nu ești acolo este pentru că îți este teamă că devii ceva, ceea ce judeci.
Ori în momentul în care vezi că ceea ce judeci nu este doar negativ, vei avea ușa deschisă pentru a ajunge la nivelul următor. Iar partea de bază, condiționările de bază de aici sunt în esență legate de ceea ce facem în Inspired Money Foundation.
Adică lucrăm la creșterea nivelului de merit și asta este cauza cauzelor. Motivul pentru care nu câștigi mai mult este nivelul de merit pe care îl ai determinat de sentimente de vină și rușine.
Mai este dat de durerile pe care le ai asociate legate de bani și bani mai mulți, și este legată de viziunea pe care e nevoie să ți-o dezvolți pentru că vei putea crește financiar până la nivelul viziunii tale.
Toate acestea le facem în Inspired Money Foundation, dar ai câteva elemente practice pe care poți să le aplici pentru ca să poți să-ți transformi mindset-ul și să pleci de la X, să mergi către 2x, 3x, 5x.
Pe partea practică, ca să poți să îți dublezi veniturile, cel mai simplu este să servești clienții pe care îi ai cu produse și servicii care rezolvă probleme mai mari. Și poți să faci asta în valorile tale cele mai înalte. Adică te gândești care este nivelul următor al produselor și serviciilor pe care poți să le dai clienților tăi, prin care poți să le rezolvi probleme mai mari sau mai grave, în moduri mai eficiente.
Și asta este primul lucru pe care poți să îl faci ca să îți dublezi veniturile – să te adresezi deci acelor persoane cu care ai o relație și să construiești pe relația respectivă, văzând ce au ei nevoie și cum poți să-i servești mai eficient. Dar și aici lucrurile pleacă de la tine și de la autenticitatea ta.
Această acțiune pe care ți-am descris-o, o poți face în mod natural, în mod automat, dacă trăiești în aliniere cu valorile tale, pentru că îți pui întrebarea cum pot să fac mai eficient ceea ce fac, să ajung la mai mulți oameni în timp mai scurt, cu impact mai mare?
8. Cum să îmi cresc încrederea în deciziile financiare pe care le iau?
Această întrebare te susține să ai încredere în felul în care relaționezi cu banii și în deciziile tale financiare.
Dacă lipsește încrederea în deciziile financiare, este pentru că:
1. Există o lipsă de educație în relație cu banii și atunci soluția pe care o ai este să mergi la cursuri în care te educi legat de ce înseamnă bani, ce înseamnă investițiile, care este profilul tău de risc, care sunt cele mai înțelepte decizii pe care le iei, cum poți să crești financiar, te educi pe partea aceasta și faci ceea ce înveți. Faci ca tine, raportat la felul tău de a fi. Nu încerca să copiezi pe alții cu alt fel de a fi și cu un alt profil de risc.
2. Să găsești momentele din trecut în care ai luat decizii financiare dificile, proaste, adică cu impact altul decât cel pe care l-ai așteptat și să-ți echilibrezi percepțiile respective, dar nu doar pentru tine, ci și pentru situațiile anterioare prin care ai trecut cu familia ta.
Poate vine vorba despre tatăl tău și mama ta care au luat decizii financiare, care n-au fost înțelepte, prin care au provocat pierdere și au provocat durere în familie.
Poate mama a împrumutat o sumă mai mare de bani vreunui frate, vreunei surori și banii respectivi nu i-a mai primit înapoi. Acel lucru a durut-o și a durut întreaga familie.
Trebuie să mergi să vezi, să echilibrezi momentele respective, să vezi care-i forma în care a avut loc schimbul echitabil în situația respectivă, care au fost beneficiile, că mama nu a primit banii înapoi și care ar fi fost dezavantajele pentru familie dacă mama ar fi primit banii înapoi.
La fel faci pentru situațiile în care tu percepi că ai greșit. Legat de bani, în trecut. Poate ai făcut o investiție într-un imobil și banii respectivi s-au pierdut pentru că imobilul nu a mai fost construit. Și poate ai un proces deschis în contextul acelea și o mulțime de durere asociată cu acea investiție și acea decizie financiară.
Găsește pentru tine, în primul rând, care-i forma în care ai avut schimbul echitabil, dacă ai dat banii respectivi pentru ceva ce a fost la fel de valoros în momentul în care i-ai dat.
Ce ai primit în schimb, atunci când ai dat banii respectivi? [00:38:58][2.6]
Ce beneficii ai avut că ai luat decizia respectivă, care consideri că a fost neinspirată?
Ce dezavantaje ai fi avut dacă ai fi luat decizia corectă și ai fi recuperat investiția așa cum ai fi dorit, ai fi avut rezultatele pe care le-ai fi vrut? Ce dezavantaje ai fi avut dacă s-ar fi întâmplat varianta ideală?
Când faci aceste echilibrări pe toate momentele în care percepi că ai greșit din punct de vedere financiar, îți crește încrederea în tine, în deciziile pe care le iei și asta, împreună cu educația financiară, te susține la creșterea încrederii în deciziile financiare pe care le iei.
9. Cum să scap de vina legată de greșelile financiare pe care le-am făcut, mai ales față de familie?
Vină înseamnă că ai percepția distorsionată că prin acțiunile tale ai cauzat mai multă durere decât plăcere, mai mult negativ decât pozitiv cuiva.
Dacă în situația anterioară, când am lucrat pe încredere a deciziilor, am găsit în special beneficii pentru tine că ai luat decizia respectivă, la întrebarea numărul 9, când vorbim de vină legată de greșelile financiare față de familie, vei căuta beneficii pentru familie, că ai luat decizia financiară care i-a afectat și vei găsi multiple beneficii pentru ei, pentru decizia care percepi că i-a afectat în mod negativ și vei pune întrebarea: „Ce dezavantaje ar fi avut ei dacă ai fi luat decizia financiară înțeleaptă, adică cea pe care ți-ai fi dorit să o fi luat atunci când ai luat decizia pe care o consideri greșită?”
Când găsești beneficiile familiei pentru ceea ce ai făcut și dezavantajele dacă ai face varianta ideală, ieși din sentimentul de vină față de ei și vei acționa astfel dintr-un mod în care ai încredere în percepțiile tale, în deciziile tale, pentru că vezi că nu ai făcut de fapt greșeli.
Și vreau să-ți spun un secret aici. În momentul în care percepi că ai acționat greșit față de tine sau față de familia ta și ți-ai cauzat ție mai mult negativ decât pozitiv, asta este rușine, sau ai cauzat lor mai mult negativ decât pozitiv, asta este vină ( adică rușinea pe care am rezolvat-o la întrebarea 8 și vină ce rezolvăm la întrebarea numărul 9), este pentru că te uiți dintr-un sistem de valori, în contextul acesta banii, care nu reprezintă valorile tale adevărate.
Nu poți să greșești raportat la sistemul tău de valori.
Deci, chiar dacă ai percepția că ai greșit raportat la bani, am aproape certitudinea că nu ai avut bani în valorile tale atunci când ai perceput că ai greșit sau că banii au fost mai jos în valorile tale decât a fost acel lucru pe care l-ai împlinit cu așa zisa greșeală, fie că este vorba despre valorile tale sau valorile familiei.
Practic, tu acționezi din perspectiva valorilor tale. Dacă percepi că ai greșit raportat la bani, înseamnă că o altă valoare a fost mult mai importantă și raportat la acea valoare, tu nu ai greșit, ai luat decizia corectă, chiar dacă asta raportat la valoarea bani, a avut efecte negative asupra ta sau asupra familiei tale, dar raportat la alinierea ta interioară la valorile tale reale, tu nu ai greșit.
Când faci acest exercițiu de a dizolva vina, cum că ai cauzat altor oameni mai mult negativ decât pozitiv și rușinea că ți-ai cauzat ție mai mult negativ decât pozitiv, când dizolvi aceste percepții distorsionate de vină și rușine, ai o aliniere interioară, inclusiv legat de deciziile financiare pe care le iei, care îți dau încredere, siguranță, certitudine. Și dacă mai aduci banii în valorile tale, vei avea o transformare importantă în relația ta cu banii.
10. Cum să încep să gândesc ca un om bogat și să îmi schimb perspectiva asupra banilor?
Acum, pe subiectul acesta, noi avem un webinar pe care l-am rulat de mai multe ori și cred că se numește „Cum gândesc oamenii cu bani și nimeni nu ți-a spus”.
În acest webinar sau în această experiență live ai o serie de informații care arată diferența între felul în care gândesc oamenii cu bani și felul în care gândesc oamenii săraci.
Nu o să-ți spun ce spun în două ore de webinar aici, pentru că e imposibil acest lucru, însă vreau să-ți spun un lucru enorm de important aici și face prima diferență: oamenii bogați se gândesc ce au și ce oportunități sau resurse le sunt disponibile, chiar dacă nu sunt ale lor, încă. Și oamenii săraci gândesc „nu am, nu este, nu sunt”.
Ca atare, dacă vrei să faci un prim pas în a gândi ca oamenii cu bani, vezi la orice provocare pe care o ai care îți sunt resursele disponibile, care este potențialul de acolo, care sunt oportunitățile, la ce resurse poți să ai acces, chiar dacă nu sunt ale tale și vezi ce ai.
Un loc simplu și sigur de la care poți să pornești este un exercițiu de recunoștință pe care să îl faci seara, înainte să adormi: vezi bogăția în care trăiești. Care este forma în care se manifestă bogăția în viața ta? Vezi care este forma în care deja ești bogat. Pentru că așa poți să-ți sporești bogăția după principiul că ban la ban trage, însă nu poți să creezi bogăție din nimic sau din sărăcie.
Dacă te concentrezi pe ce lipsește, pe ce nu este, te vei menține în mentalitatea de supraviețuire.
Dacă te concentrezi pe ce este și în loc să îți pui întrebările „De ce nu am?” îți pui întrebarea „Care -i forma în care am? Care-i formă în care îmi este disponibil? Unde găsesc? Prin cine găsesc resursa respectivă?”, dintr-o dată, potențialul tău de a câștiga mai mulți bani se amplifică exponențial.
Ca atare, ți-am dat niște trucuri la întrebarea numărul 10 – Cum să gândesc ca un om bogat și să mi schimb perspectiva asupra banilor?
Dacă faci aceste mici exerciții de la întrebarea 10, zilnic, vei vedea că într-o lună de zile se schimbă perspectiva ta asupra banilor și asupra resurselor care sunt disponibile.
Vei începe să te simți bogat, prosper și vei ieși din mentalitatea de supraviețuire, concentrându-te pe ceea ce ai, nu pe ceea ce nu ai.
Întrebarea mea pentru tine este după acest spark: Care întrebare din cele 10 simți că ar face cu adevărat diferența în viața ta și simți că ai nevoie să lucrezi acum pe subiectul respectiv?
Te îmbrățișez cu multă iubire. Să ai spor!
