Skip to content Skip to footer

Friday Spark #127 – Încheie anul cu claritate: 7 întrebări esențiale

Acest spark te susține să închei anul într-un mod victorios, făcând o revizie a anului tău, punând întrebări înțelepte, și te susține, de asemenea, să vezi cum poți să faci primii pași în anul care urmează, în așa fel încât să-l setezi cu bine. 

Fiecare final de an este și un început în același timp. Dar în momentul în care închizi un capitol și lași lucruri în urmă, alegi în mod conștient să nu le mai duci cu tine fără să-ți pui întrebarea dacă acele lucruri sunt relevante sau nu.

Te voi ghida pe parcursul celor 7 întrebări, dându-ți timp să te gândești bine la ele. 

Scrie răspunsurile la aceste întrebări și oprește audio-ul la fiecare întrebare.

De asemenea, la fiecare întrebare îți voi da ghidaj specific în așa fel încât răspunsurile pe care le dai la întrebarea respectivă să fie cu adevărat relevante și suficient de specifice încât să pună ordine în mintea ta și să aducă un nou nivel de claritate.

Prima întrebare la care te invit să te gândești este: Care sunt progresele tale din anul care se încheie?

Aici te invit să te gândești în primul rând la valorile tale cele mai înalte.

Uită-te la valorile tale cele mai înalte și fii cât se poate de specific legat de valorile tale, în mod special atunci când este vorba despre afacere sau despre muncă.

Uită-te care sunt valorile tale reale și, pe fiecare din top 3-4 valori, listează progresul pe care l-ai avut.

Un exemplu de valoare poate să fie o dezvoltarea oamenilor din afacerea ta.

Un alt exemplu de valoare poate să fie relația cu clienții din businessul tău.

Un alt exemplu de valoare poate să fie implementarea unui sistem de management în afacerea ta, sau educația copiilor, sau sănătatea ta fizică, nivelul de energie.

La fiecare, din topul valorilor definite atât de specific, te invit să te gândești de unde ai plecat la începutul anului și unde ai ajuns, ca să poți să vezi progresul pe care l-ai avut.

E important să te uiți la progres în valorile tale cele mai înalte, pentru că senzația aceasta de reușită vei dori să o duci cu tine mai departe în anul următor.

A doua întrebare la care te invit să te gândești este: Ce din ce ți-ai dorit anul acesta nu ți-a ieșit și cum ți-a servit în valorile tale cele mai înalte, că nu ți-a ieșit lucrul acela?

Acum, un pic de cadru. Știi, în situația în care tu faci lucruri care nu îți ies și le consideri ca fiind nereușite sau eșecuri, înseamnă că sunt lucruri care nu sunt în valorile tale cele mai înalte.

Și dacă vezi cum ți-a servit faptul că ai avut acel eșec sau acea nereușită, te susține pe tine să mergi mai degrabă să trăiești în valorile tale cele mai înalte și te susține pe tine să nu duci povara durerilor acumulate în anul care se încheie, în anul pe care-l începi.

Știi una dintre cele mai mari piedici pe care oamenii de afaceri le înregistrează în dezvoltarea business-ului este faptul că au mai multă durere decât plăcere acumulată, legată de business.

Acum, întrebarea asta: „Ce nu ți-a ieșit anul acesta și cum ți-a servit?”, te invită practic să listezi acele lucruri care nu au fost cu adevărat în valorile tale și să vezi cum ți-au servit ca să nu acumulezi durere legat de business. Pentru că nu poți să crești business-ul mai mult decât nivelul de durere pe care l-ai acumulat în afacere.

Hai să luăm un exemplu din business. Poate în business nu ți-a ieșit lansarea unui produs nou și vezi care sunt beneficiile tale, în valorile tale cele mai înalte, că nu a ieșit lansarea acelui produs. 

Ce ai avut tu de câștigat în valoarea dezvoltarea oamenilor, spre exemplu, sau în valoarea relații cu clienții, că nu ți-a ieșit lansarea acelui produs nou?

Și nu te limita doar la valori ce țin de business, atunci când găsești beneficii pentru întrebarea aceasta, pentru faptul că nu ți-a ieșit acel lucru. Ci gândește-te și la celelalte valori, care sunt în topul valorilor tale, și anume cum ți-a servit în familie, de exemplu, că nu ți-a ieșit produsul sau serviciul respectiv.

La fiecare valoare merită să dai 5-10 răspunsuri ca mintea ta să ajungă la pace și să dizolvi din corpul tău încărcătura emoțională asociată cu durerea aceea că, nu ți-a ieșit un lucru pe care ți l-ai propus.

A treia întrebare la care te invit să te gândești este: La ce dai drumul, căci nu a funcționat?

 În spatele acestei întrebări este un principiu că dacă ai făcut lucruri care nu au funcționat pentru tine, aceste lucruri sunt șanse să fie fantezii sau sunt lucruri copiate preluate de altundeva, care nu sunt aliniate cu tine.

Și fă o listă cu lucrurile acelea pe care le-ai făcut și care nu au funcționat pentru tine, n-au funcționat pentru afacerea ta, n-au funcționat pentru familia ta.

Poate e legat de familie, faptul că ți-ai dus copilul la tenis în primele luni de școală, din Septembrie până în Decembrie, și nu-i place copilului tenisul. Nu se simte încântat când merge la ore, se ceartă cu tine, te cerți cu el și îți dai seama că poate nu merită să insiști asupra tenisului. Poate cauți o altă activitate și dai drumul la această activitate, de a duce copilul la tenis de două ori pe săptămână.

Pot să fie lucruri din firmă: poate o relație cu un angajat și e cazul să dai drumul angajatului respectiv; poate un produs pe care l-ai creat, pentru că ai copiat pe cineva conștient sau subconștient, și nu a funcționat pentru sistemul tău și dai drumul produsului respectiv și iei decizia de curățenie în spațiul tău.

Aici principiul foarte important e principiul transformării, pentru că știi, orice lucru la care dai drumul din spațiul tău creează un spațiu gol, iar spațiul acela îl vei umple cu lucruri care sunt relevante pentru tine.

Deci în locul unor activități pe care le-ai făcut și care nu ți-au adus rezultatele pe care le așteptai, vei pune alte activități care sunt mai aliniate cu tine și care te duc către rezultatele pe care le vrei.

A patra întrebare la care te invit să te gândești este: Ce faci mai mult din ce ai făcut pentru că funcționează?

Aici e foarte important să intri în detalii specifice legate de munca ta, adică să fii specific în acele lucruri care le-ai făcut la nivel de geniu și care au avut rezultate excepționale. 

Acestea sunt cu adevărat valorile tale și cu această ocazie le ai din nou în vedere și înveți să le prioritizezi pentru anul care vine.

Poate unul din lucrurile pe care le ai făcut cel mai bine anul acesta a fost să vinzi o anumită serie de produse. Perfect. Acesta este un lucru care merită să îl prioritizezi.

Poate un lucru care ți-a ieșit excepțional de bine anul acesta a fost să creezi o serie de produse sau să creezi evenimente prin care să vinzi produsele respective. 

Oricare ar fi acele lucruri pe care le-ai executat la nivel de geniu și au funcționat foarte bine, e important să le știi și să le duci cu tine în anul următor. Să-ți începi anul prioritizând aceste acțiuni pe care le-ai făcut și au funcționat.

A cincea întrebare la care te invit să te gândești este: Ce devine important și există semne că devine important și este necesar să le incluzi în valorile tale?

Poate relația cu partenerul nu a fost atât de mult prioritizată și partenerul dă semne că nu este mulțumit de felul în care evoluează relația. Și atunci, un lucru care e important să-l aduci în valorile tale este relația cu partenerul.

Poate sănătatea ta a dat semne că șchiopătează și ai nevoie să aduci în valorile tale poate mâncatul sănătos sau sportul 3 – 4 ori pe săptămână. În situația asta alegi acea activitate care te duce către obiectivul tău sănătate și o conectezi cu valorile tale cele mai înalte.

Poate simți nevoia să petreci mai mult timp cu copiii că i-ai cam ignorat în ultimul an și cu adevărat vrei să petreci mai mult timp cu ei.

Doar faptul că aduci aceste lucruri în prezentul și în mintea ta conștientă nu înseamnă că le vei și face. Și atunci, ca să nu te dezamăgești că ți-ai stabilit obiective pe care nu le atingi, un exercițiu foarte simplu pe care poți să faci este să conectezi activitatea respectivă cu valorile tale.

Cum a ieși la un „date night” cu partenerul, o dată sau de două ori pe săptămână te susține pe tine în valoarea numărul 1. Și dai 10 răspunsuri. În valoarea numărul 2 dai alte 10 răspunsuri, în valoarea numărul 3 dai alte 10 răspunsuri.

Cum să petreci cel puțin 2 ore cu copiii tăi în parc, pe săptămână, te susține în valoarea numărul 1, valoarea 2, valoarea 3.

Cum să mergi de 3 ori pe săptămână la sală și să faci exerciții te susține pe tine în valoarea 1, valoarea 2, valoarea 3.

În felul acesta îți recalibrezi valorile, integrând acele lucruri care se întâmplă în jurul tău și care îți dau semne că s-ar putea să ai probleme într-o anumită direcție dacă nu te ocupi de direcția respectivă.

A șasea întrebare la care te invit să te gândești, ca să închei anul cu bine, este: Pentru cine și pentru ce ești recunoscător?

Și aici am să te rog două lucruri speciale. 

Primul este după ce scrii lista recunoștințelor, în mod specific pentru cine și pentru ce ești recunoscător, să trimiți cel puțin două mesaje vocale la persoanele care au avut un impact în existența ta și să-ți exprimi recunoștința față de ele.

Crede-mă că aceste mesaje de sfârșit de an, atunci când îți faci evaluarea anului, fac diferența și îți deschid inima și îți conectează inima, mintea și sufletul într-o aliniere perfectă, dar te ajută și te conectează și cu persoana căreia îi trimiți mesajul.

Așa că scrie sau lasă un mesaj audio la cel puțin două persoane pentru cine sau pentru ce ești recunoscător.

La întrebarea aceasta asigură-te că dai cel puțin 20 de răspunsuri, pentru că după un an de existență, sigur există persoane, momente, experiențe, relații, întâmplări pentru care să poți să fii recunoscător.

După ce ai făcut acest exercițiu lasă-mi un comentariu și spune-mi un lucru pentru care ești recunoscător și care s-a întâmplat în acest an. Lasă câte detalii vrei și să creăm aici, împreună, un spațiu de recunoștință colectivă care să deschidă mințile și inimile a cât mai mulți oameni.

A șasea întrebare la care te invit să te gândești, ca să închei anul cu bine, este: Care a fost cea mai importantă lecție integrată în anul 2024?

De cele mai multe ori, oricare ar fi anul și oricum percepi că îl termini, vine și cu provocări și cu reușite.

Indiferent că lecția ta cea mai importantă vine dintr-o provocare sau dintr-o reușită, e important să-ți aloci un pic de timp să te gândești la această lecție.

O lecție integrată înseamnă că ți-ai tras concluziile din acea experiență și în percepția ta, acea experiență, este într-un echilibru perfect.

Adică, o lecție integrată nu este:„am învățat să nu mai fac pe viitor X sau Y lucru”, ci o lecție integrată arată ca un echilibru perfect între plusurile și minusurile unei situații care te-a propulsat de la nivelul acela la un alt nivel de înțelepciune, în așa fel încât știi că nu te mai atinge problema respectivă.

O lecție integrată poate să sune în felul acesta: sunt conștient de valorile oamenilor și nu am așteptarea nerealistă să se comporte sau să trăiască în afara valorilor lor.

Aceasta este o lecție integrată – ai înțeles ceva la nivel profund, știi asta nu doar cu mintea, ci și cu inima.

Poate această lecție a venit din multiplele încercari de a face pe cineva din afacerea ta, să facă ceva ce nu era aliniat cu ea. Și ai tras persoana, ai împins-o și nicicum nu ajungea la rezultate. Și ai conștientizat că o persoană va trăi aliniat și trăiește aliniat cu valorile ei și oricât ai vrea tu să susții persoana respectivă nu funcționează și nu are cum să funcționeze.

Deci, care este cea mai importantă lecție integrată la nivelul minții tale, inimii tale și la nivelul sufletului tău din anul 2024?

Și acum dă-mi voie să profit de ocazia că suntem împreună aici, în acest moment, și să-ți doresc ca anul care vine să aducă pentru tine împlinire, pentru mintea, inima și sufletul tău.

Fie ca să îți manifești valorile la cel mai înalt potențial pe care îl ai.

Fie ca Universul să îți pună în cale provocările perfecte și susținerea perfectă ca tu să fii cea mai bună variantă a ta.

Fie ca iubirea să se reverse înspre tine din orice interacțiune și din orice experiență prin care treci.

Fie ca anul 2025 să fie cel mai bun an din toți câți ai avut până acum.

Îți mulțumesc frumos! La mulți ani!

Leave a comment