Skip to content Skip to footer

Friday Spark #126 – Cum să ai sărbători de iarnă luminoase fără a renunța la cine ești

Acest spark sper să îți ofere susținerea necesară să treci prin perioada sărbătorilor de iarnă cu inspirație și cu iubire, fără să te lași copleșit sau copleșită de tot vârtejul acesta al evenimentelor care se întâmplă multe și repede în această perioadă.

În acest spark vei găsi sursa conflictelor interioare care determină stresul și anxietatea în perioada sărbătorilor de iarnă și vei găsi soluțiile prin care poți să îți echilibrezi mintea ca să poți să rămâi prezent/prezentă și centrat în perioada aceasta, alegând în mod conștient care sunt acele lucruri către care alegi să investești timp, energie și focus, în așa fel încât să ai sărbători așa cum îți dorești, fără să-i lași pe ceilalți, din trecutul sau prezentul tău, să te prindă în vârtejul lor propriu.

În perioada aceasta a sărbătorilor de iarnă, foarte mulți dintre clienți se plâng de senzația de copleșire. Sunt într-o grabă aproape permanentă în care aleargă de la una la alta. 

Alergi să cumperi cadouri, să le împachetezi, să duci copiii la serbare, să îi iei de la serbare, să rezolvi problemele pe care vrei să le termini la lucru, în așa fel încât să-ți servești clienții sau colegii, în așa fel încât să poți să închizi anul fără stres și fără restanțe.

Și începi să simți cum în corpul tău se declanșează un soi de stres care te face să respiri mai repede, să nu mai respiri profund și care te împinge permanent să ai senzația că nu ai suficient timp sau suficientă energie.

În același timp, te uiți la miracolul luminilor din afară și vrei să te bucuri de momente de liniște, de momente de colinzi ascultate acasă, de un moment plăcut savurat cu familia.

Dar dacă alergi și te epuizezi înainte de a începe sărbătorile cu adevărat, vei ajunge ca o epavă în seara Ajunului sau în ziua Crăciunului și nu mai apuci să te bucuri de timpul cu cei dragi sau să te bucuri de acele lucruri care sunt importante pentru tine.

Și ai senzația, poate, că faci tot ce trebuie, adică bifezi toate lucrurile alea care te gândești că aduc pace și liniște în mintea ta, în așa fel încât și copiii să fie fericiți și împliniți, și partenerul să fie mulțumit, ca nici părinții să nu fie dezamăgiți și uite așa.

Faci, de asemenea, totul cum crezi tu că trebuie. 

Aici ai moștenit o mulțime din lucrurile de „cum trebuie”, de la obiceiurile familiei din care provii, de unde ai senzația că o cină de Crăciun e cină de Crăciun doar dacă poate există friptură, sarmale, tort și toate alea, care sunt în mintea ta un fel de „cum trebuie” să fie savurate sărbătorile de iarnă.

Poate „cum trebuiele” tău nu este legat de mâncare, poate „cum-ul” e legat de a petrece timp cu familia. Percepi că trebuie să petreci timp cu familia de origine, că trebuie să îi vizitezi pe părinții tăi, să stai cel puțin x timp cu ei, să-i vizitezi pe părinții partenerului tău, să stai și acolo.

Și în final faci tot pentru cine crezi tu că trebuie. Îi servești pe copiii tăi prin a le lua costum pentru bal mascat sau pentru serbare, prin a repeta cu ei poeziile care să le zică la serbare, prin a-i duce, a-i aduce, în așa fel încât să prindă activitățile distractive cu clasa. 

Și uite așa, o alergare permanentă faci pentru clienții tăi, pentru colegii tăi, ca să nu fie nimeni nemulțumit. Și-i servești pe toți.

Iar la final de zi, de cele mai multe ori, poate ajungi acasă obosit, epuizat după o listă lungă de lucruri de bifat, în care simți că există un soi de progres, dar simți în același timp că tu nu ți-ai dat împlinire în toată alergarea asta și simți că pe măsură ce trec zilele, te golesti de la o zi la alta de energie și te întrebi cât mai poți să o ții în felul acesta.

Și există un soi de speranță care încolțește în inima ta legat de „Oh, vine data de 24 și o să pot să mă odihnesc” sau „Oh, vine data de 25 și gata se oprește vârtejul acesta și în sfârșit avem o zi liniștită”. 

Ar fi bine dacă așa ar fi, dar poate că sarcinile organizatorice, administrative rămân în mare măsură tot pe umerii tăi.

Poate ai norocul să te ajute partenerul/partenera și copiii în aceste sarcini administrative, dar parcă timpul pe care îl ai împreună cu ei nu este suficient și nu este suficient ca să stai tu cu tine și să te recuperezi.

Iar vârtejul acesta de dinainte de sărbători ai senzația uneori că nu se mai oprește. Este doar ușor mai rău, poate, decât e vârtejul în care ești în fiecare zi.

Așa că uiți să savurezi, uiți să te bucuri, uiți să te conectezi cu tine și să-ți iei momente de liniște cu tine.

Uneori, degeaba e plin de lumini afară dacă înăuntrul tău este graba aia permanentă și frustrarea că nu le faci pe toate, sau nu reușești să le faci așa cum îți dorești.

De ce se întâmplă această frustrare de sărbători?

Există mai multe cauze pentru care această frustrare, acest stres, această anxietate apare de sărbători. 

Mai întâi am să-ți arăt mai multe dintre cauzele pentru care apar aceste stări, de sărbători, și am să-ți arăt apoi și soluții pe care poți să le aplici la modul practic, în așa fel încât anul acesta să fie sărbătorile pe placul tău, aliniate cu tine, în pace și în armonie, sau fix cu energia de care ai nevoie, în așa fel încât să închei anul bine și să-l începi bine pe următorul.

1. Primul motiv pentru care pentru care apare frustrarea și stresul de sărbători este  perfecționismul

Perfecționismul, de cele mai multe ori, se învață de la un părinte critic, care poate a fost și el perfecționist. 

Adică, oricât ai făcut, existau niște standarde, de multe ori de neatins, cu care erai comparat și în relație cu care aproape niciodată nu reușeai să ajungi la acel standard.

Mintea ta a învățat acest mod de operare în relație cu tine însuți că nu e suficient de bun cât faci și aceasta a devenit starea ta de normal: să fii nemulțumit de tine și de cât faci, și să vrei ca lucrurile să fie într-un mod anume, specific ție, perfecte.

Perfecționismul acesta aduce mult stres, frustrare, te bagă în vârtej, pentru că poate pentru 1% ca să ajungi la perfecționism, cheltui mult mai mult efort decât 1% și ajungi să faci multe lucruri din greu, uneori nefiind apreciate nici măcar de tine, cu atât mai puțin de cei din jurul tău. 

Poate vrei să iasă tortul perfect, poate vrei să iasă masa perfectă, poate vrei să iasă bradul perfect, cadourile perfecte și când cineva nu le apreciază, sau când tu nu ai reușit la nivelul standardelor pe care tu le ai, ajungi să suferi și să consumi energie degeaba.

2.  Al doilea motiv pentru care apare frustrarea și stresul de sărbători este că vrei să trăiești conform valorilor altora 

„CE-ul” pe care îl faci vine din interacțiunea cu ceilalți și din valorile preluate de la alții. 

Adică ce trebuie să se întâmple ca tu să poți să zici că ești mulțumită sau mulțumit de sărbători este preluat de fapt de la cineva, altcineva decât tine.

Faptul că trebuie să ai o cină cu x feluri de mâncare, faptul că trebuie să vină părinții, bunicii, faptul că trebuie să mergi într-un loc anume, toate lucrurile astea sunt niște „CE-uri” (ce să faci) care sunt preluate de la altcineva, fără să pui sub semnul întrebării dacă acel lucru pe care îl faci îți corespunde sau nu.

Vizitele, gătitul, standardele la care faci mâncarea, interacțiunile cu familia devin un soi de „trebuie” în contextul acesta la care vrei să corespunzi și pe care vrei să îl obții. Tradus în limbajul nostru este că alegi să trăiești în valorile altora.

Ai preluat valorile altora, forma lor de manifestare și nu mai pui sub semnul întrebării dacă acele lucruri te împlinesc sau nu.

3. Al treilea motiv pentru care pentru care apare frustrarea și stresul de sărbători este „CUM-ul” 

Adică sunt acele lucruri pe care le faci, dar trebuie să le faci și într-un fel anume.

Te întâlnești cu mătușa, dar trebuie să-i cumperi cadou, adică un „cum” în relație cu interacțiunea cu ea. Trebuie să o pupi și să stai cel puțin o jumătate de oră la ea.

„CE-ul” este să întâlnești mătușa. „CUM-ul” este cum să manifești acele lucruri. 

Cum să arate cina de Crăciun. Cum să arate timpul tău cu familia atunci. Cum să arate masa și așa mai departe.

Toate acestea sunt standarde preluate din afară, care s-ar putea să nu fie cele mai eficiente pentru tine, sau nici măcar poate nu ți-ai pus problema dacă corespund și te împlinesc.

Adesea acest „cum” îl faci ca să nu-i superi pe ceilalți, să nu-i superi pe părinții tăi, să nu superi partenerul de viață și copiii, să nu-i superi pe alții și faci cum trebuie, chiar dacă nu corespunde cu tine.

Poate ai avut un an foarte plin și ai nevoie de perioada aceasta să te recuperezi și ai nevoie să citești, pentru că asta te încarcă. 

Dar pentru că ești prins în vârtejul lucrurilor faci „ce-urile” și „cum-urile”, care sunt valori preluate de la alții, care te drenează de energie și de aceea, uneori e posibil ca la finalul sărbătorilor să fii mai obosit decât înainte de sărbători, pentru că ai făcut ce nu era aliniat cu tine, adică nu în valorile tale, ci ai făcut „cum-ul” care nu era aliniat cu tine și astfel ai ajuns să plătești cu mai multă energie decât să te încarci cu energie.

4. Al patrulea motiv pentru care pentru care apare frustrarea și stresul de sărbători este că ignori „CE-ul” și cu „CUM-ul” tău real.

În momentul în care îți trăiești sărbătorile așa cum ai învățat, fără să te împlinească cu adevărat, fără să îți dea acea acea energie de care poate ai nevoie de sărbători, înseamnă că ignori ce este relevant pentru tine de sărbători și modul tău unic de manifestare a acelui „CE”.

Poate pentru tine sărbătorile sunt un moment extraordinar în care să poți să înveți ceva și acest lucru intră în conflict cu felul în care ai învățat că ar trebui trăite sărbătorile.

Pe tine te inspiră să înveți ceva și te încarcă cu energie și abia aștepți să ajungi să ai timpul acestea pentru tine și te exasperează, te disperă să îți vizitezi rudele și te descarcă de energie, dar știi că ai avea discuții cu părinții tăi dacă nu vizitezi, dacă nu mergi.

Ei la punctul 4, pentru care se întâmplă frustrarea de sărbători și apare consumul mental și emoțional este că nu trăiești în aliniere cu valorile tale reale, adică cu lucrurile care sunt importante pentru mintea ta si „cum-urile” reale.

Poate pentru tine e important timpul cu familia și e importantă interacțiunea cu familia ta, însă nu vrei să faci atât de multe lucruri, să creeze atât de multă bătaie de cap.

Deci poate fi familia importantă. În sărbători, în perioada sărbătorilor îți trăiești valoarea familiei, dar nu alegi felul în care să manifești această valoare, care să fie autentic cu tine și aliniat cu tine. Adică nu faci lucrurile după „cum-ul” tău, adică un „cum” care să te împlinească pe tine și care să-i servească și pe ceilalți în egală măsură.

5. Al cincilea motiv pentru care pentru care apare frustrarea și stresul de sărbători este conflictul între valorile tale reale și „cum-urile” tale și așteptările celorlalți față de tine

Conflictul dintre aceste două lucruri, ce e important pentru tine, plus forma de manifestare a acelui lucru, și ce crezi tu că se așteaptă ceilalți de la tine, creează o anxietate mare.

Tensiunea aceasta între cele două creează stres și anxietate în corp.

Dar vreau să îți spun ceva.

Dacă tu trăiești în aliniere și ești așezat la locul tău, toți ceilalți din jurul tău se vor așeza la locul lor. 

Câțiva pași pe care poți să îi urmezi ca să poți să ai cu adevărat sărbători care să te împlinească și să te bucuri de tot ce oferă această perioadă, trăind în același timp în aliniere cu tine.

Primul lucru este să te reconectezi cu tine și să îți amintești care sunt valorile tale.

Valorile sunt lucruri concrete pe care le faci și care se văd în viața ta. 

Poate să fie familia, educația, învățarea, prietenii, munca. 

Pornește în abordarea acestei perioade, conectat/conectată fiind cu valorile tale.

Al doilea lucru este să alegi în mod conștient și voluntar felul în care vrei să trăiești aceste valori de sărbători.

Adică în așa fel încât să îți onorezi propriile valori și să ai grijă, respect, iubire față de tine, ca să poți să le oferi celorlalți aceeași grijă, respect și iubire față de ei și valorile lor autentice.

Altfel spus, dacă între valorile tale este familia sau educația, gândește-te care este o modalitate prin care poți să trăiești momente frumoase cu familia, care să te împlinească pe tine și care să fie relevante și pentru ceilalți în modul tău unic, pornind de la ce e important pentru tine, nu de la ce ai învățat din afară că ar trebui să faci.

Poate timpul cu familia înseamnă împodobirea bradului împreună și asta îți dă împlinire.

Poate timpul cu familia înseamnă că dimineața vă luați timp pentru voi, fiecare face ce își dorește, după care vă reuniți ca familie, luați micul dejun împreună și povestiți care sunt intențiile voastre pentru anul care urmează. 

Sunt doar câteva exemple în care poți să te gândești cum vrei tu să fie, în așa fel încât să îți onorezi ție valorile. 

Cum vrei tu să petreci timpul de sărbători, în așa fel încât să poți să îți împlinești toate valorile, nu să le defavorizezi pe unele față de altele.

Poate îi anunți pe ceilalți membri ai familiei tale că ai nevoie de două ore să înveți ceva sau să citești ceva, timp în care ei pot să facă activități care sunt relevante pentru ei. Și e perfect în regulă.

Poate ești inspirat să lucrezi ceva de sărbători, pentru că este un moment în care ai mintea limpede, nu ești în vârtejul lucrurilor și poți să gândești strategic în relație cu afacerea ta sau în relație cu jobul tău.

Și pune aceste lucruri, care te încarcă și care sunt în valorile tale, în calendar, prioritizează-le.

Al treilea lucru este să comunici lucrurile de care ai nevoie și modul în care alegi să îți trăiești valorile, în așa fel încât ceilalți să înțeleagă lucrurile respective în valorile lor.

Poate ai nevoie de două ore să înveți ceva ce e relevant pentru tine. Spune partenerului tău cum îl susține faptul că tu petreci două ore învățând.

Și spune-le la fel și copiilor tăi: cum îi susține pe ei, că tu înveți ceva.

În felul acesta, dacă ei văd că ceea ce faci tu le servește lor, îți vor crea spațiu pentru ce este cu adevărat important pentru tine. Și nu doar atât. Te vor modela pentru că vor vedea că tu alegi lucrurile care sunt relevante pentru tine.

Al patrulea lucru este să vezi ce nevoie au ceilalți. 

Poate sunt activități care îți displace să le faci: poate nu îți place să mergi la serbare, la grădiniță sau la o întâlnire de networking cu părinții de la grădiniță. E doar un exemplu. 

Dar copilul tău își dorește această activitate și e important pentru tine, să fii acolo pentru el și e important pentru el să fie acolo.

Și atunci, cu aceste activități, care nu sunt relevante pentru mintea ta, dar sunt importante pentru ceilalți, conectează acele lucruri cu valorile tale. 

Vezi ce ai de câștigat din faptul că mergi la întâlnirea de networking cu părinții sau faci acele activități care nu sunt aliniate cu tine, dar sunt importante pentru ceilalți.

Ce beneficii ai tu, de exemplu, că mergi să îți vizitezi socrii, chiar dacă îți displace lucrul acesta? Ce ai tu de câștigat în valorile tale că faci această activitate?

Al cincilea lucru este să spui NU cu iubire.

O modalitate prin care poți să spui NU cu iubire acelor lucruri care nu sunt aliniate cu tine și care simți că te drenează de energie, este să vezi ce au de câștigat ceilalți dacă tu spui NU cu iubire și îi refuzi.

Spre exemplu, poate anul acesta decizi că nu vrei să-ți vizitezi părinții. Cum le spui NU cu iubire este să te gândești ce beneficii au ei că nu mergeți să-i vizitați de sărbători. 

În felul acesta scazi sentimentul de vină, îți dai voie să fie aliniat cu tine și vezi cum este benefic și pentru părinții tăi că nu mergi să-i vizitezi de Crăciun, dacă aceasta este activitatea.

Atunci când spui NU, ca să nu ai sentimente de vină, te rog frumos să te gândești la ce beneficii au ceilalți atunci când tu refuzi să faci o anumită activitate.

Al șaselea lucru este să savurezi, să fii prezent și să răspândești lumina în jurul tău prin tot ceea ce faci de sărbători.

Și acum o să spui: „Da, e o exagerare prin tot ceea ce faci de sărbători”.

Dar vreau să-ți zic un lucru foarte important. 

Poți să răspândești lumina dacă ești lumină. 

Poți să fii lumină doar dacă trăiești cu adevărat în aliniere cu tine, cu misiunea ta și cu Dumnezeu.

Știi, sărbătorile sunt un val mare de lucruri care trebuie făcute. Dacă reușești să navighezi în aceste sărbători creându-ți propriul mod de a le trăi, într-un mod autentic, aliniat cu tine, cu misiunea ta și cu Dumnezeu, trăiești în iubire și sporești iubirea și lumina în jurul tău.

Îți doresc să ai sărbători luminoase!

Leave a comment