DESPARTIRI

Era la inceput de martie si soarele incalzea foarte bine biroul meu. Laura a venit si s-a asezat pe canapea. Se vedea ca greu isi gaseste cuvintele si ca nu stie cu ce sa inceapa.

Nu plangea. Voia doar sa inteleaga ce i se intampla. Si voia sa scape de durere.

Cum, dupa ce Andrei, sotul ei, a avut atata grija de ea, dupa ce i-a spus ca o iubeste acum 3 saptamani, acum sa ii ceara divortul? Se stia inconjurata de dragoste de cand s-au cunoscut. A fost o dragoste ca in povesti. La scurt timp dupa ce s-au cunoscut, s-au mutat impreuna. El isi arata afectiunea permanent catre ea: o tinea de mana, o saruta si o imbratisa, ii cumpara cadouri, ii facea surprize. Andrei isi iubea mult sotia. Ce se putea intampla ca in 3 saptamani sa se schimbe totul atat de radical? Intr-o zi, Laura avea totul. Apoi, in 3 saptamani, a pierdut tot!

Laura s-a rezumat la fapte. La ce a facut el sau la ce a facut ea. Ii era foarte greu sa vorbeasca despre emotii, durere. Voia sa inteleaga, mai presus de orice.

Voia sa inteleaga mai presus de orice de ce a fost parasita

Asta inseamna indragostire, a pune pe un piedestal.

Singura problema cu indragostirea este ca nimeni (niciun barbat si nicio femeie) nu se poate ridica la nivelul imaginii ideale pe care partenerul o proiecteaza asupra sa. Asta inseamna ca daca partenerul nu corespunde imaginii pe care ai format-o despre el, va aparea dezamagirea.

Si cu cat ai fost mai indragostit, cu atat va cadea mai jos partenerul in perceptia ta. Si de pe piedestal va ajunge in groapa dezamagirii.

In acest moment, partenerul cazut in groapa dezamagirii este vazut ca fiind departe de imaginea ideala pe care ai avut-o initial. Acesta este adesea momentul adevarului intr-o relatie.

A fi indragostit inseamna sa crezi ca partenerul are doar parti pozitive.

Iubirea adevarata inseamna sa iti iubesti partenerul si cu partile lui pozitive si cu cele negative. A fi indragostit inseamna sa crezi ca partenerul are doar parti pozitive.

In aceasta situatie am inceput sa lucrez cu Laura.

Primul pas pe care l-am facut a fost sa echilibram pierderea. In orice cuplu, exista niste ritualuri, obiceiuri ale cuplului. Atunci cand cuplul se desparte, se creeaza spatiu pentru ceva nou. Insa, in prima faza dupa despartire, persoana simte lipsa acelor trasaturi ale partenerului care i-au placut mult. Nu va simti lipsa obiceiurilor enervante, ci lipsa acelor lucruri pe care le-a iubit la persoana de care s-a despartit.

Nu exista pierdere fara castig. Acesta este principiul care sta la baza metodei de “echilibrare” a pierderii.

Al doilea pas pe care l-am facut a fost sa “echilibreze” trasaturile negative ale lui Andrei.

A echilibra inseamna sa parcurgi un proces in 7 pasi, numit metoda Demartini. Metoda a fost testata si validata in peste 30 de ani si astazi e folosita de peste 6.000 de experti in toata lumea. Scopul metodei de “echilibrare” este sa vezi binecuvantarile fiecarui lucru “rau”. Il transformi in interior, pana devii recunoscator pentru acea experienta “negativa”.

Nu este vorba de ceva miraculos, nu presupune hipnoza si niciun fel de substante care sa te “ajute”. Este o metoda stiintifica, aproape matematica, as spune, care te ajuta sa vezi aceleasi lucruri, aceleasi situatii din mai multe perspective, din care  mintea ta nu a vrut sa le vada pana atunci.

Metoda “echilibrarii” este construita pe legi universale si porneste de la principiul ca fiecare situatie, eveniment, persoana, trasatura, actiune sau inactiune are si o parte pozitiva si o parte negativa.

Educatia si simturile care ofera creierului informatie partiala te fac sa pui etichete lucrurilor: le consideri “bune” sau “rele”. Ce a facut partenerul tau e “bun” sau e “rau”.

Metoda “echilibrarii” te ajuta sa vezo si sa simti echilibrat lucrurile. Sa nu le mai vezi bune sau rele. Doar sa poti sa fii recunoscator pentru ceea ce ai trait… Metoda “echilibrarii” creeaza noi circuite neuronale in creier si te ajuta sa vezi altfel si sa gandesti altfel lucrurile.

Asta e extrem de important, pentru ca circuitele pe care o persoana le are “batatorite” in creier ii creaza relatia pe care o ai acum. Pentru ca sa poti sa mergi mai departe si sa treci peste durerea despartirii, este nevoie sa vindeci ranile legate de relatie.

Intr-o relatie, in timp, se acumuleaza nemultumiri. Acele nemultumiri, care sunt pastrate timp indelungat, se transforma in resentimente. Resentimentele pot sa strice mult relatia, pot sa o distruga.

Ca sa iti refaci relatia, e important sa scapi de nemultumiri si resentimente

In final, Laura a gasit semnificatia a ceea ce s-a intamplat si a vazut cum toata intamplarea o duce mai aprope de menirea ei. Ea a realizat ca ceea ce s-a intamplat o ajuta creeze afacerea pe care o avea demult in minte si sa ajute multi oameni cu aceasta. A fost o revelati fantastica pentru Laura, ca totul s-a intamplat pentru ca ea sa poata sa faca ceea ce visase demult.

Peste 3 luni s-au impacat si s-au mutat din nou impreuna. Am vorbit acum cateva saptamani cu Andrei si a spus ca este cea mai faina perioada din viata lor. Ca e mai bine decat la inceput!

Imagineaza-ti ce inseamna sa lucrezi cu tine si persoana cu care esti in conflict se schimba! Imagineaza-ti ce poate insemna sa iti salvezi relatia! Sau, sa fii capabil sa mergi mult mai usor mai departe. Despartirile sunt cele mai dureroase experiente. Fie ca te desparti de cineva, fie ca iti moare cineva apropiat, poti sa treci peste aceasta durere mai repede decat ti-ai imaginat!

Iata ce poti sa faci cand treci printr-o despartire dureroasa:

1. Concentreaza-te pe lucrurile bune pe care despartirea le-a adus in viata ta. Ce ti-ai dorit intotdeauna sa faci, si nu ai avut timp? Ce ai invatat din relatie si din despartire? Pentru ce a creeat spatiu in viata ta aceasta despartire? Scie in fiecare dimineata cum doresti sa fie viata ta cea noua. Scrie pana te clarifici tu ce vrei cu adevarat sa faci.

2. Noteaza pe hartie care sunt lucrurile care iti lipsesc, dupa despartire. Cauta sa vezi cine face acum lucrurile pe care le primeai de la partenerul sau partenera ta.

3. Alege cateva ritualuri linistitoare de dimineata si de seara. Rolul lor este sa iti dea stabilitate si sa inlocuiasca timpul tau de cuplu cu timp de alintare pentru tine. Poti sa iti folosesti creativitatea aici. Poti sa iti bei cafeaua cu o prietena, sa citesti, sa faci un rebus sau un sudoku, sa te alinti cu o baie calda cu lumanari, sa mergi la sport, sa participi la evenimente sociale sau la expozitii. Tu alegi 🙂

Daca ai pierdut recent pe cineva si suferi din aceasta cauza sau daca treci printr-o despartire dureroasa, scie-mi pe: contact@monicaion.ro si te ajut sa te refaci.