Skip to content Skip to footer

Cum îți creezi realitatea sau ce poți să controlezi cu adevărat

gabriel-matula-300398-unsplash-768x513

Să zicem că stai la coadă la o instituție publică. E coadă lungă și persoana care deservește publicul se mișcă înceeeet de tot. Stai, te uiți, te gândești că dacă îi ia 5 minute să servească un client, vei sta la coadă 2 ore.

Și începi să te enervezi și să critici persoana, instituția, sistemul. Te gândești că funcționarul este plătit prea mult pentru cât de încet se mișcă, că mai ai de făcut o mulțime de lucruri în dimineața asta, te întrebi de ce sunt închise 2 ghișee din 3 și așa mai departe. Pe măsură ce te gândești așa, simți că te enervezi, că respirația devine din ce în ce mai accelerată și că ți se urcă sângele la cap.

Desigur, dacă nu ai avea atât de multe de făcut, poate că nu te-ai enerva așa de tare. Dar te enervezi, pentru că ceea ce se întâmplă este grav, te încurcă mai mult decât te ajută și că din cauza asta nu poți să îți faci celalte treburi bine, trebuie să amâni, să reorganizezi programul și tot planul de azi este dat peste cap.
Rândul progresează încet de tot, și pe măsură ce te apropii de ghișeu, decizi că situația este de neacceptat și devii cu adevărat nervos și stresat.

Începi să vorbești cu oamenii care stau pe lângă tine la coadă și îți împărtășești starea de nemulțumire și de frustrare. Ești nemulțumit de timpul pe care l-ai petrecut acolo, de faptul că durează prea mult, că nu sunt scaune suficiente pe care să se așeze oamenii și poate chiar comentezi cu voce tare că lucrurile se mișcă mult prea încet.

Când îți vine rândul la ghișeu, ești super turat și agresiv cu persoana care te servește. Vorbești cu voce mai apasată, critici și îți arăți nemulțumirea prin pufăit și ochi dați peste cap.

Iar după două ore de stat la rând, persoana de la ghiseu îți spune că îți lipsesc două documente și că mai trebuie să vii încă o dată, ziua următoare.

Hai să vedem ce s-a întâmplat de fapt…

Sunt doar 3 lucruri pe care poți cu adevărat să le controlezi:
1. Semnificația pe care o dai unei situații
2. Deciziile pe care le iei
3. Acțiunile pe care le faci

Primul lucru asupra căruia ai control este semnificația pe care o dai lucrurilor, evenimentelor și acțiunilor persoanelor.
În povestea de mai sus, semnificația pe care ai dat-o este că ia prea mult timp să stai la ghișeu, și că acesta e un lucru ”rau” pentru că te încurcă mai mult decat te ajută în IPP-urile tale.

Puteai să alegi să dai semnificații diferite situației, și în loc să consideri că este o provocare pentru IPP-urile tale, să vezi cum poate de fapt să te ajute în IPP-urile tale. Pentru ce îți creează timp sau oportunitate faptul ca ai două ore de stat la coadă? Ce îți permite să faci și e important pentru tine? Cum este asta o binecuvântare pentru tine?

Semnificația pe care o dai unei experiențe, îți determină emoțiile, deciziile și acțiunile ulterioare. Schimbi semnificația pe care o dai unei situatii, se schimbă emotiile și reacțiile tale.

Al doilea lucru pe care îl controlezi sunt deciziile tale. Deciziile sunt o punte între semnificația ce o dai unui eveiment și acțiunile ce urmează.
Uneori deciziile le luăm conștient, alteori le luăm inconștient.

În situația de mai sus ai decis să faci stres și frustrare. Da, da. Nu „ești stresat sau frustrat” ci alegi să faci stres și frustrare.
De cele mai multe ori decizia de face stres o luăm inconștient.

Dar pot să fie și alte decizii legat de ce urmează să faci. Iată câteva alternative: ai timp sa te gândești la ale tale, îți începi dimineața în ritm lent, ai timp să asculți un audio book până îți vine rândul, mai rezolvi din emailuri că oricum s-au adunat, îți faci lista de sarcini sau de cumpărături, mai stabilești cateva întâlniri, faci un exercițiu de mindfulness etc. Decizi asupra alternativelor.

Dacă ai alternative, este un semn că de decizia este constientă. Dacă nu îți vin în minte alternative, de cele mai multe ori, decizia este inconștientă.
Decizia este al doilea lucru asupra căruia ai control.

Al treilea lucru asupra căruia ai control sunt acțiunile tale.
Oricare din alternativele asupra cărora iei o decizie, și e pusă în practică, este o acțiune. În situația de mai sus, puteai inclusiv să alegi să pleci și să revii în altă zi. Puteai să îți pui niște căști în urechi și să asculți ceva care te bine dispune, sau să înveți ceva, sau să îți rezolvi alte sarcini.

Înlănțuirea semnificație – decizie – acțiune poate să rescrie orice poveste, și poate să îți schimbe complet energia unei situații sau chiar a unei zile.
Daca ai control asupra semnificației, vei avea control asupra alternativelor din care să alegi și vei avea control asupra deciziilor. Dacă ai control asupra deciziilor, ai control asupra acțiunilor tale.

Nu ai control asupra altora, ai control doar asupra semnificației, deciziilor și acțiunilor tale.

Poți să rescrii orice poveste, dacă alegi conștient semnificația, decizia și acțiunile tale.

Te invit acum să alegi una din acele situații care chiar îți apasă butoanele. Care este semnificația pe care o dai inițial?
Ce alta interpretare poți să îi dai situației?
Cum este o binecuvantare situația respectivă pentru tine? Ce bun îți aduce în viață?

Monica ION

 

Shape your brain, shape your Universe

Leave a comment